; ;
Gemt

Bedre mobildækning i Danmark: En samtale med Morten Ekebjærg Petersen, administrerende Direktør i Cellnex Denmark

20. december 2023

I en stadig mere globaliseret verden spiller konnektivitet en afgørende rolle, men hvordan kan vi styrke denne konnektivitet i Danmark? Vi mødte Morten Ekebjærg Petersen, administrerende direktør i Cellnex Denmark, til en snak om telesektorens rolle, politiske rammebetingelser samt betydningen af konsolidering i den europæiske telesektor, som EU ønsker at fremme.

De seneste år har mange traditionelle mobilnetoperatører valgt at sælge deres passive infrastruktur fra for at fokusere på den aktive infrastruktur. En tendens, der har skabt stort vækst hos den spanske masteoperatør, Cellnex. Cellnex blev etableret i Spanien i 2014 med 7.000 mobilsites og er i dag Europas førende infrastrukturselskab repræsenteret i 12 lande på tværs af Europa.

I 2021 opkøbte Cellnex det danske teleselskab 3's master og solgte for nyligt 49 pct. af virksomheden til kapitalfonden, Stonepeak. Opkøbet af 3's master styrkede Cellnex’ position i det danske marked, og salget til Stonepeak giver virksomheden mulighed for yderligere investeringer og udvikling. Ny kapital og medejerskab betyder, at Cellnex kan fortsætte med at udvide deres infrastruktur og forbedre mobildækningen i Danmark.

For os markerer salget på den korte bane et vigtigt skridt imod et af vores mål som gruppe om at opnå ”investment grade rating”. Aftalen med Stonepeak har vist Cellnex´ evne til at tiltrække en finansiel partner af høj kvalitet. Som ikke alene deler vores syn på kvaliteten af vores aktiver og forretningsmodel. Men som også deler vores ambition om at afsøge nye fremtidige muligheder på det danske marked og kan bidrage med at skubbe os hurtigere fremad,” fortæller Morten Ekebjærg Petersen.

Politiske rammebetingelser er afgørende for den digitale infrastruktur

Morten Ekebjærg Petersen fremhæver en afgørende faktor for at opnå den mest optimale og digitale infrastruktur. Han pointerer, at for at realisere samfundets ambitioner inden for digital infrastruktur er det afgørende, at de politiske rammebetingelser er i overensstemmelse med disse mål.

En af de vigtigste forudsætninger for, at vi kan skabe den mest optimale og digitale infrastruktur og mobildækning i Danmark, er, at vores rammebetingelser stemmer overens med de ambitioner, vi har som samfund fra politisk side og det at have en digital infrastruktur i verdensklasse. Så er det vigtigt, at der opstilles gunstige rammer for at kunne opfylde ambitionen.” fortæller Morten Ekebjærg Petersen.

Dette understreger behovet for et tæt samarbejde mellem politiske beslutningstagere og telekommunikationsindustrien for at sikre, at lovgivningen og reguleringen støtter op om målsætningerne om en digital infrastruktur af høj kvalitet. Morten Ekebjærg Petersen peger på vigtigheden af at etablere en sammenhængende ramme, der muliggør investeringer, teknologisk udvikling og udbygning af mobildækningen for at imødekomme samfundets stigende behov. Dermed bliver det klart, at det ikke blot handler om teknologiske fremskridt, men også om at skabe de rette betingelser gennem politisk engagement og strategiske beslutninger.

Investering i infrastruktur og konsolidering i den europæiske telesektor

EU ønsker at fremme konsolideringen af den europæiske telesektor, og Cellnex kan qua sin position som en betydelig spiller i telekommunikationsinfrastrukturen samt sin specialisering i den passive infrastruktur ses som en aktør, der er med til at fremme ambitionen om at skabe en mere effektiv og konkurrencedygtig telesektor. Dette understøtter deling af ressourcer, standardisering af teknologi og fremme af innovative løsninger. Morten Ekebjærg Petersen formulerer det præcist, når han påpeger, at telekommunikation er en "business of scale," og at det europæiske marked er mere fragmenteret end i andre regioner af verden:

Telekommunikation er en ”business of scale” og det europæiske marked er mere fragmenteret end i andre regioner af verden. Det er en sektor hvor der investeres tungt og konstant i udrulningen af infrastruktur og netværksudstyr, som en del af nøglen for vores konkurrenceevne, digitalisering og grønne omstilling på det europæiske kontinent. Uden at gøre det i større og større enheder og skala, er det yderst tvivlsomt, at udviklingen kan forsætte i det nødvendige tempo fremadrettet.”

Konsolidering i denne sammenhæng handler ikke kun om størrelse og dominans, men også om at skabe synergieffekter, forbedre kvaliteten af tjenester og sikre, at telekommunikationssystemerne fungerer mere harmonisk på tværs af grænser. Dermed kan Cellnex's rolle som neutral host og en stor aktør ses som en drivkraft for konsolidering, hvor det ikke kun handler om virksomhedens vækst, men også om at bidrage til en mere integreret og effektiv telesektor på europæisk niveau.

Vores størrelse er ikke kun er en fordel for virksomheden selv, men også for mobildækningen i Danmark som helhed. Ved at være en større aktør har de lettere ved at investere i og implementere omfattende infrastrukturprojekter, der kan imødekomme de stadig stigende krav til mobildækning,” understreger Morten Ekebjærg Petersen og tilføjer:

Vores ambition er at understøtte menneskers konnektivitet i en stadig stigende globalisering ved at tilbyde grundstenene til en sikker og stabil dækning.

 

Kontakt

Teknologi, Digitalisering & Tele

Poul Noer

Fagchef for digital infrastruktur
Medarbejderprofil