; ;
Gemt

Nye tal fra Danmarks Statistik viser at 2023 blev et rekordår for butikstyverier

30. januar 2024

For andet år i streg er antallet af anmeldte butikstyverier gået opad og er nu, sammenlignet med fjerde kvartal 2021, steget med 64 procent. Justitsministeren varsler nye tiltag til at dæmme op for udviklingen

Justitsministeren har varslet, at han i starten af 2024 vil komme med nye tiltag til at dæmpe niveauet for butikstyverier. Det er i den grad også nødvendigt. Samlet set blev der i 2023 anmeldt 24.429 butikstyverier mod 19.572 i 2022 – en stigning på et år på knapt 25 procent.   

imagewu7tb.png

Konkrete tiltag som kan hjælpe butikkerne 
Detailhandlen efterlyser hjælp og foreslår en række tiltag, der kan hjælpe med at minimere problemet. Et af dem er bedre samarbejde med politiet - fx ved en mulighed for at kunne uploade videodokumentation direkte til politiet, så det ikke er nødvendigt for politiet at skulle afhente det fysisk i butikken. Videomateriale må ikke gå til spilde, da det er et af de vigtigste redskaber i opklaringen af butikskriminalitet. PolMedia er udviklet af politiet til at modtage bl.a. videomateriale, men er endnu ikke rullet ud til offentligheden, og der er ingen tidshorisont på systemet. Derudover er systemet ikke umiddelbart indtænkt til at kunne benyttes med andre systemer, som fx Crimestat, hvilket gør, at butikkerne skal anmelde et tyveri via én platform, og uploade via en anden - den er uhensigtsmæssigt og uigennemtænkt.  

Udover video, så har forsøg vist, at foretagelse af lydoptagelser i butikkerne kan have en forbyggende effekt på trusler, grim tale osv. Derfor efterlyser Dansk Erhverv, at butikkerne får muligheden for, mod behørig skiltning, at optage lyd i butikken. Især i og omkring kasseområdet, vil dette kunne have en stor effekt, da det er her, hovedparten af de ubehagelige oplevelser finder sted.

Samlet set foreslår Dansk Erhverv 10 initiativer, som kan være med til at stoppe og vende den negative udvikling inden for butikstyverier:

Justitsministeren forventer at kunne præsentere nye initiativer inden for den nærmeste fremtid
I et Folketingssvar af 29. januar 2024 understreger Justitsministeren, at regeringen ser butikstyverier som et stort problem for den enkelte butiksejer, som de vil alvorligt, og som skaber utryghed blandt både kunder og ansatte. Han påpeger, at han er optaget af, at vi får vendt udviklingen med det stigende antal butikstyverier, vi har set den seneste tid.

Han meddeler, at embedsværket i øjeblikket arbejder med konkrete initiativer, som skal sætte ind over for noget af den kriminalitet, der skaber utryghed i hverdagen, herunder butikstyveri. Justitsministeren forventer at kunne præsentere disse initiativer inden for den nærmeste fremtid. 

Kontakt

Handel

Henrik Lundgaard Sedenmark

Fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed
Medarbejderprofil