{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
24. januar 2023
De nye CSRD-krav er gældende for regnskabsår, som begynder:
De nye krav om bæredygtighedsoplysninger skal således præsenteres i årsrapporten, som udkommer året efter ikrafttrædelsesåret. Dvs. de nye krav træder i kraft for børsnoterede virksomheder med mere end 500 ansatte 1. januar 2024, men virksomhederne skal først rapportere om de nye oplysninger i årsrapporten i 2025.
En dattervirksomhed er undtaget de nye CSRD-krav, såfremt modervirksomheden udarbejder en samlet bæredygtighedsrapport, som stemmer overens med CSRD-kravene. Undtagelsen omfatter også visse virksomheder af interesse for offentligheden (PIE-virksomheder), medmindre virksomheden overskrider grænsen for store virksomheder (regnskabsklasse C stor[1]).
Dattervirksomheder, som er undtaget, skal dog inkludere følgende i deres ledelsesberetning[2]:
Der kan være forskelle på forretningsmodel og niveau af grøn omstilling mellem moder- og dattervirksomheder. I tilfælde med en betydelig forskel i påvirkning af miljø, klima, menneskerettigheder mm. skal modervirksomheden fremlægge en tilstrækkelig beskrivelse af dattervirksomhedens påvirkning. Dette indebærer også en beskrivelse af dattervirksomhedens due diligence-processer, hvor det er passende.
CSRD erstatter Non-Financial Reporting Directive (NFRD) fra 2014. NFRD er i Danmark implementeret i årsregnskabslovens 99 a og 107 d. CSRD lægger sig op ad de tre dimensioner af bæredygtighed beskrevet af ESG, nemlig miljø/klima, sociale forhold, herunder menneskerettigheder, og governance. En virksomhed, som er omfattet af de nye rapporteringskrav, skal fremlægge information, således at det er muligt at danne en forståelse af virksomhedens påvirkning af klima, miljø, menneskerettigheder mm., samt hvordan de påvirker virksomhedens arbejde.
Den fremlagte information skal bl.a. indeholde[3]:
Børsnoterede SMV’er kan følge rapporteringskravene forholdsmæssigt ved at bruge en rapporteringsstandard, som er passende for SMV’er.
Bæredygtighedsrapporteringen skal være inkluderet i virksomhedens ledelsesberetning. Derfor skal bæredygtighedsrapporteringen ske i forbindelse med offentliggørelse af ledelsesberetningen dvs. der skal være overensstemmelse mellem det finansielle regnskabsår og bæredygtigheds-regnskabsåret.
Virksomheder skal rapportere i overensstemmelse med de nye ESRS-rapporteringsstandarder. EU-kommissionen vedtog i 2023 European Sustainability Reportings Standards (ESRS) gennem delegerede retsakter. Det er tværgående og generelle bæredygtighedsstandarder for alle områder herunder klima, miljø og menneskerettigheder.
European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) er i gang med at udvikle sektorspecifikke standarder, særskilte standarder for SMV'er og bæredygtighedsstandarder for ikke-EU-virksomheder som overstiger nettoomsætningsgrænsen. Disse forventes at blive vedtaget i 2026.
På nuværende tidspunkt foreligger der frivillige standarder til SMV'er, der ikke er direkte omfattet af CSRD, men som bliver ramt af de store virksomheders krav til datarapportering.
EU-kommissionen skal revurdere bæredygtighedsstandarderne hvert tredje år og tage seneste udvikling på bæredygtighedsområdet i betragtning, samt udvikling inden for internationale bæredygtighedsstandarder.
Det vil være obligatorisk med uafhængig tredjepartskontrol dvs. at revisor skal kontrollere og revidere virksomhedens bæredygtighedsregnskab for børsnoterede virksomheder med mere end 500 ansatte for regnskabsår, som begynder 1. januar 2024. Dvs. de første årsrapporter bliver offentliggjort i foråret 2025 jf. punkt 1.
Revisionspåtegningen af bæredygtighedsrapporten skal være udarbejdet i overensstemmelse med kravene til revisionsstandarder og revision af bæredygtighedsrapportering.[4]
Revisor skal afgive erklæring med begrænset sikkerhed, men de endelige krav hertil vil først blive fastsat i forbindelse med implementeringen af CSRD i dansk lovgivning.
[1] https://erhvervsstyrelsen.dk/krav-til-aarsrapportens-indhold
[2] Jf. Pkt. 25 - https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/HTML/?uri=CELEX:32022L2464&from=EN#d1e1529-15-1
[3] Jf. art. 19a, §2 og §3 - https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/HTML/?uri=CELEX:32022L2464&from=EN#d1e1529-15-1
[4] https://eur-lex.europa.eu/legal-content/DA/TXT/HTML/?uri=CELEX:32022L2464&from=EN