; ;
Gemt

Faktiske data eller estimater i dit scope 2-regnskab? Vigtigheden af pålidelige data

06. juni 2023

Når du skal lave dit CO2-regnskab, afhænger kvaliteten og pålideligheden af det endelige produkt i høj grad af dine data. Her kan du læse mere om forskellene på faktiske data og estimater.

English version of this article: Precise data or estimates in your Scope 2-emission calculations? The importance of reliable data

Faktiske data betyder at det trækkes direkte fra det faktiske forbrug. Det står altså i modsætning til estimater, der er beregninger baseret på det estimerede forbrug.

Når jeres virksomhed skal arbejde med jeres CO2-udledning, er der tre niveauer at kigge på – Scope 1, 2 og 3.

  • Scope 1: Direkte emissioner fra kilder der ejes eller kontrolleres af virksomheden, herunder biler og andre køretøjer samt anlæg til lokal varme- og energiproduktion.
  • Scope 2: Indirekte emissioner fra elektricitet eller fjernvarme indkøbt og brugt af virksomheden. Det kan fx være opvarmningen af dine kontorer.
  • Scope 3: Andre indirekte emissioner fra virksomhedens aktiviteter, der opstår fra kilder, som virksomheden ikke selv ejer eller kan kontrollere. Dette inkluderer emissioner relateret til hele værdikæden - både ”upstream”, herunder emissioner relateret til leverandørkæden, og ”downstream”, herunder emissioner forbundet med anvendelse og bortskaffelse af produkter.

Her vil vi fokusere på scope 2. Data på scope 2 emissioner kan være svære at samle, da der fx kan være mangler i leverandørens rapportering. Der kan også være betydelige forskelle baseret på tidspunktet på dagen eller året, som kan påvirke sammensætningen af energikilder, som anvendes til at producere elektricitet. Scope 2-regnskabet bliver især komplekst, når din virksomhed er til stede på flere lokationer. Opgavens kompleksitet skal dog ikke være en stopklods for virksomheder, som vil opgøre og arbejde med deres scope 2-emissioner. Derfor har vi taget en snak med Alexander Tolstrup, CSO i og co-founder af Comundo, som er eksperter inden for CO2-regnskab, om hvorfor scope 2 er vigtigt, og hvorfor faktiske data er afgørende for dit klimaregnskab. Comundo specialiserer sig inden for CO2-regnskab for virksomheder med mange bygninger.

Hvorfor er pålidelige data om Scope 2-udledninger vigtige?
Præcise data for scope 2-emissioner tillader virksomheder at træffe informerede beslutninger om at reducere deres emissioner, udarbejde bæredygtighedsmål og giver dem mulighed for at demonstrere virksomhedsansvar.

Nøjagtige data hjælper også virksomheder med at identificere energi ineffektive områder og implementere strategier for omkostningsbesparelser, såsom at identificere ejendomme, der har højt energiforbrug på grund af ineffektiv isolering, eller initiativer til reduktion af emissioner, såsom en net-zero strategi. Desuden giver det også virksomheder mulighed for at udvise transparens over for interessenter, investorer og kunder, samt forblive foran forventningerne.

Hvad tilbyder præcise data om emissioner, som estimater ikke gør?
Præcise data kan også hjælpe virksomheder med at identificere specifikke kilder til emissioner, måle deres indvirkning og prioritere områder for reduktion af emissioner. Virksomheder er i stand til at handle i realtid, forudsige udgifter til energi og sikre, at de holder sig inden for budgettet på grund af realtidspriser.

Dette niveau af præcision tillader målrettede initiativer, der giver håndgribelige resultater. Det giver også virksomheder mulighed for at sammenligne deres præstation med industriens standarder og konkurrenter, hvilket fremmer en kultur for løbende forbedring - noget industrien virkelig har brug for.

Hvilke omkostninger kan virksomheder pådrage sig på grund af fejlagtige data?
Upræcise data kan føre til upræcise rapporter, hvilket kan medføre betydelige omkostninger og konsekvenser. Det kan føre til skade på omdømmet og tab af tillid blandt interessenter, herunder kunder, investorer og myndigheder, hvilket kan beskadige en virksomheds brand og påvirke dens langsigtede levedygtighed.

Hvis upræcise data bruges til at skabe baselines og i strategier, fx energioptimering, vil disse baselines og strategier være upålidelige. Når fx energioptimeringsarbejdet er blevet udført, skal det muligvis gentages med betydelige omkostninger - denne gang ved brug af præcise data for at sikre effektivitet.

Det kan også føre til oversete muligheder inden for omkostningsbesparelser eller reduktion af emissioner, som begge kan have en negativ økonomisk indvirkning på en virksomhed.

Hvad tilbyder Comundo virksomheder, der ønsker at begynde at beregne deres Scope 2-udledninger?
Du kan ikke kontrollere dét, du ikke kan måle, og det er præcis dét, vi hjælper virksomheder med. Uden nøjagtige data kan du ikke oprette pålidelige baselines, og uden pålidelige baselines er der ingen måde at vide, om din energioptimeringsstrategi eller net zero-strategi fungerer så effektivt, som den kan – og skal.

Comundo er en plug 'n' play-løsning til beregning af CO2-emissioner, der giver virksomheder præcise og emissionsdata i realtid om deres bygninger. Vi tilbyder virksomheder direkte adgang til disse data på en letanvendelig platform. Der kan de dykke ned i emissionsdata og elektricitetspriser i realtid, eller blot generere en rapport, når de har brug for det for at overholde deres samlede ESG-rapportering.

Læs mere på www.comundo.io