Gemt

Kommentar: Ny befolkningsfremskrivning viser stor demografisk modvind

01. juni 2023

Danmarks Statistik har netop offentliggjort en ny befolkningsfremskrivning for Danmark. I fremskrivningen ventes Danmarks befolkning at vokse markant over de kommende år. I 2040 ventes indbyggertallet i Danmark at runde 6.203.000 personer, hvilket er 274.000 flere personer end i dag.

Frem mod 2040 vil der dog være en markant forskydning i befolkningssammensætningen, der vil resultere i stor demografisk modvind. I 2040 vil der ifølge fremskrivningen være 191.000 flere personer i Danmark, der er 80 år eller ældre. Det er en stigning på hele 63 pct. sammenlignet med i dag.

Det er en klar udfordring, at vi bliver markant flere personer over 80 år. Personer over 80 år har et markant større træk på offentlige service end resten af befolkningen, fordi de har et større behov for sundhed og pleje. En tidligere analyse fra Finansministeriet viser, at en gennemsnitlig 65-årig danskers træk på offentlig service som for eksempel sundhed, uddannelse og pleje koster i underkanten af 50.000 kr. om året. En gennemsnitlig 85-årig danskers træk på offentlig service koster i underkanten af 150.000 kr. om året. Det er blandt andet behovet for sundhed og pleje, der vokser kraftigt, når man bliver ældre.

De markant flere ældre giver et øget pres på offentlig service de kommende årtier. Det vil kræve markant flere hænder i den offentlige sektor for at kunne håndtere i markant flere ældre med et stort behov for pleje og sundhed.

I den sammenhæng har fremskrivningen ikke meget positivt nyt. Samtidig med, at vi frem mod 2040 bliver 191.000 flere over 80 år, bliver der 99.000 færre personer mellem 20 og 69-år, som vi typisk kalder for den arbejdsdygtige alder. Der er med andre ord udsigt til, at behovet for arbejdskraft øges, fordi der bliver markant flere ældre, mens der er udsigt til at være færre personer i den arbejdsdygtige alder.

Den senere tilbagetrækning vil afbøde en del af det kraftige fald i antallet af personer i den arbejdsdygtige alder. Men selv om tilbagetrækningsalderen øges, vil den demografiske modvind gøre, at der næppe er mange flere hænder til at de private virksomheder kan vokse.

Den demografiske modvind fra flere ældre og færre personer i den arbejdsdygtige alder gør det nødvendigt, at der bliver lavet reformer, der sikrer flere hænder og hjerner. Samtidig er det helt afgørende, at private virksomheder og den offentlige sektor formår at tænke nyt og anderledes i opgaveløsningen, så man kan levere det samme serviceniveau med færre hænder.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil