; ;
Gemt

Digitalisering: Vejen til en grønnere fremtid

26. juni 2023

Bolig- og ejendomsbranchen står for hele 30% af Danmarks samlede CO2-udledning og internationalt nærmer tallet sig 40%. Derfor satte Dansk Erhverv i samarbejde med Styrelsen for Dataforsyning og Infrastruktur (SDFI) fokus på netop denne branche og afholdte en konference om, hvordan nye teknologier og digitale værktøjer kan bruges til grøn omstilling af bygninger. Læs om konferencens hovedpointer, og hvordan aktører inden for branchen reducerer deres klimaaftryk.

Bolig- og ejendomsbranchen dækker over alt fra skoler, institutioner og boliger til kontorbygninger, supermarkeder og forretninger. Generelt set – der hvor mennesker opholder sig. Med Folketingets vedtagelse af Klimaloven i 2020 blev det besluttet, at Danmark skal reducere udledningen af drivhusgasser med 70% i 2030 i forhold til niveauet i 1990. Branchens betydelige klimaaftryk vidner om et potentiale for forbedring og er derfor også et helt centralt område i den grønne omstilling. Der findes heldigvis allerede mange grønne og digitale løsninger, der kan skabe en mere bæredygtig bolig- og ejendomsbranche. Derfor haster det med at implementere de teknologiske løsninger, vi allerede ved kan spille en stor rolle i at styrke den grønne omstilling. Løsninger der blot venter på at blive benyttet i resten af branchen såvel som andre sektorer. Grøn omstilling af bygninger er essentiel i den grønne omstilling og for at nå vores nationale mål og ambitioner på klimaområdet og en reduktion af vores samlede klimaaftryk.  

Grøn-Digital omstilling af bygninger

Konferencen var et inspirerende forum for erfarings- og vidensdeling, der samlede en række oplægsholdere, paneldebattører og ikke mindst engagerede deltagere, der delte værdifulde indsigter i og erfaringer med, hvordan vi kan accelerere den grønne omstilling af bygninger ved hjælp af digitale værktøjer og nye teknologier. Ifølge World Economic Forum spiller digitalisering en afgørende rolle i den grønne omstilling og kan reducere den samlede klimabelastning med 15%. En stor del af den digitale agenda handler derfor også om den grønne omstilling og med god grund. Konferencen var et tydeligt bevis på, at der allerede finde mange gode og veldokumenterede cases, der viser, hvordan CO2-reduktion og energibesparelser kan opnås i driften af bygninger ved brug af digitalisering og nye teknologier som f.eks. IoT og AI.  

En af oplægsholderne var Christian Ahn Albertsen, Associate Partner hos IBM, der blandt andet præsenterede metoder til, hvordan vi kan udnytte elektricitet mere effektivt og erstatte fossile brændselsværker ved at gøre elforbruget fleksibelt. Michael Bruhn, Ejendomsdirektør hos PFA, satte fokus på brugen af ny teknologi til intelligent ejendomsdrift, der er et område, PFA Ejendomme aktivt arbejder med. PFA bruger ligeledes nye teknologier til klima og energi effektivisering, hvor ressourcebesparelser og sociale fællesskaber er i centrum. Dagens sidst oplægsholder var Frederik Nordentoft Andersen, kontorchef i Center for Digitalisering og Teknologi, KL. Han delte forskellige succeshistorier om, hvordan klimateknologier spiller en central og cementerende rolle i danske kommuner og skaber direkte effekt. Derudover pointerede han vigtigheden af aktivt at inddrage kommunerne og generelt aktivering af lokale aktører.

Dagen blev afsluttet med en spændende paneldebat med Merete Søby (Executive Vice President fra KMD), Rasmus Vanggaard Knudsen (direktør hos KEID) og Jane Rygaard Pedersen (formand i DigitalLead og Head of Corporate Partnerships hos Nokia). De diskuterede den grønne-digitale omstilling og betydningen af en cirkulær økonomi og understregede behovet for samarbejde og co-creation på tværs af sektorer og aktører, men også nødvendigheden af politisk handlekraft og nationale planer for Danmarks mål og ambitioner inden for brugen af nye teknologier til den grønne omstilling af bygninger. Vi er nogle af de bedste i verden til offentlig-private samarbejder. En evne og vilje til samarbejde som vi skal gøre brug af – også når det gælder den grønne omstilling af bygning.

Alliancen for Digital og Grøn Omstilling

For at ekstra skub og fokus på den grønne omstilling med digitale løsninger, har Dansk Erhverv, som et strategisk tiltag, dannet Alliancen for Digital og Grøn Omstilling. Alliancen består af en lang række virksomheder og organisationer, der sammen bidrager med forslag til at fremme den grønne-digitale omstilling. Dansk Erhverv samler derfor løbende prominente aktører på området for at holde gang i samtalen og underbygge transparens og vidensdeling på området, så større dele af erhvervslivet kan tage aktiv del i transformationen.

Danmark som frontløber, men med plads til forbedring

I Danmark betragter vi os selv som frontløbere inden for både den grønne og den digitale omstilling. Men når det kommer til at kombinere disse to områder, er der stadig plads til forbedring. Målinger viser, at Danmark ligger i den tunge ende i Europa på dette område. I Dansk Erhverv er vi overbeviste om, at det kan vi gøre bedre, men hvis vi skal lykkes, kræver det politisk handling og medansvar fra virksomhederne for at vi kan.

I Dansk Erhverv har vi derfor store forventninger til regeringens kommende digitaliseringsstrategi, især når det kommer til den grønne-digitale dagsorden. En ambitiøs og grøn digitaliseringsaftale vil være en fantastisk nyhed for det danske erhvervsliv og vores klima. Vi er derfor meget glade for, at Digitaliseringsminister Marie Bjerre har budt Alliancen velkommen og udpeget grøn, digital omstilling som en af regeringens digitaliseringspolitiske mærkesager.

Kontakt

Teknologi, Digitalisering & Tele

Poul Noer

Fagchef for digital infrastruktur
Medarbejderprofil