{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
Følgende er nu registreret og vil danne grundlag for kontingentopkrævningen.
Samlet lønsum: {{formattedPayrollFunction}}
Antal ansatte: {{payrollRegistration.numberOfEmployees}}
Antal ansatte d. 30/9: {{payrollRegistration.numberOfEmployees309}}
Vi har sendt dig en kvittering pr. mail.
Har du rettelser, bedes du besvare den mail, vi har sendt dig eller kontakte os per telefon på {{MemberDepartmentPhonenumber}}.
Med venlig hilsen
Økonomisekretariatet
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
25. maj 2023
Iværksættervirksomheden raffle.ai har potentiale til at blive en af de store virksomheder, som Danmark har brug for.
Sidste år hentede virksomheden en investering på 120 millioner kroner i en serie a-runde. Hovedparten af investeringen kommer fra en amerikansk Private Equity fond, og derudover er blandt andre Danmarks Eksport- og Investeringsfond med i investeringsrunden.
Raffle.ai kan på sigt blive verdensførende inden for sit felt. Og Danmark har dermed udsigt til at få en virksomhed, der skaber innovation, arbejdspladser, eksport og skatteindtægter.
Der er bare ét problem. Raffle.ai kan meget vel være på vej til udlandet.
Det fortæller Suzanne Lauritzen, der er stifter og adm. direktør i raffle.ai.
”Raffle.ai har valgt at hente investering fra en Private Equity fond, fordi det er afgørende, at vi vækster hurtigt for at være på forkant med den teknologiske udvikling. Vi er nødt til at følge med. Det kan man nogle gange klare med få midler, men venture/private equity er stort set den eneste vej, hvis man skal have nok kapital til at følge med og ansætte kvalificeret arbejdskraft,” siger hun og fortsætter: Når man har valgt Private Equity-vejen, så går man enten ind i at blive opkøbt, fusioneret eller børsnoteret. Det er stort set de muligheder, der er.
Lagerbeskatning spænder ben for børsnotering
Suzanne Lauritsen mener ikke, at hun selv og hendes Co-founder kan tale for en børsnotering, selvom det vil være den bedste vej til at sikre, at raffle.ai bliver verdensomspændende. Årsagen er, at vi i Danmark har en regel om, at iværksættere og nøgleinvestorer, som ejer mindre end ti procent af virksomheden via et holdingselskab, bliver lagerbeskattet ved børsnotering.
Det vil sige, at de beskattes af de potentielle gevinster, som de endnu ikke har i hånden, og som ikke er sikre, at de får. Iværksætteren må derfor ofte forsøge at optage lån i banken for at kunne betale lagerbeskatningen, eller de må sælge ud af aktierne, der så ofte vil falde i værdi, fordi det kan være mange aktier, man bliver nødt til at sælge.
”Det kan resultere i, at man skal betale millioner af kroner i skat, som man ikke har, fordi man ikke har solgt sine aktier. Det er fuldstændig vanvittigt, at man skal straffes for at komme på børsen,” siger Suzanne Lauritzen.
Når raffle.ai er moden til en børsnotering, vil Suzanne Lauritzen og hendes co-founder eje under ti procent af virksomheden. Præcis som langt størsteparten af alle danske iværksættere, der lykkes med at skabe en virksomhed, som kan børsnoteres.
Derfor vil det i stedet være logisk at lade raffle.ai blive opkøbt eller fusioneret, fortæller Suzanne Lauritzen.
Vækst i Danmark eller udland?
Ville du foretrække en børsnotering, hvis du og andre investorer ikke blev lagerbeskattet?
”Ja klart. Så kunne vi blive rigtig store som dem, vi er, og vi vil rigtig gerne blive i Danmark. Vores amerikanske investorer er i princippet ligeglade med, hvor vi er, bare vi vækster,” siger hun og fortsætter:
”Men som reglerne er i dag, ender vi højst sandsynligt med at blive opkøbt af en stor udenlandsk virksomhed. Det er vanvittigt, at Danmark mister endnu en potentiel stor virksomhed fra dansk grund.”
For Suzanne Lauritzen ville det være en drøm at lade raffle.ai blive børsnoteret, hvis reglen om lagerbeskatning ved børsnotering blev afskaffet.
”Så er det virksomheden i sig selv, der bliver stor. Virksomheden kan blive verdensdominerende alene eller sammen med andre. Men hvis vi bliver opkøbt af en anden virksomhed, så vil raffle.ai vækste indenfor rammerne af en udenlandsk virksomhed. Kunderne vil ikke kunne mærke det, og vil fortsat få et fantastisk produkt, men den danske statskasse vil kunne mærke, at der er endnu en vækstvirksomhed mindre. Og det er jo super uhensigtsmæssigt. Jeg kan ikke forestille mig, at politikerne, der har lavet denne lov, har tænkt konsekvenserne til ende.”
Lagerbeskatning
Lagerbeskatning betyder, at de iværksættere, som har ejerandele ved børsnoteringen, beskattes af gevinster, som de endnu ikke har i hånden. Iværksætteren må derfor ofte forsøge at optage lån i en bank for at få lov til at betale lagerbeskatningen, da de ofte ikke kan sælge ud af aktierne for at betale skatten på grund af en lock-up-periode.
Når iværksættere og nøgleinvestorer lagerbeskattes, kan der i værste fald opstå en situation, hvor iværksætteren skal betale mere i skat, end aktierne er værd. Det sker hvis aktiekursen stiger meget det første år på børsen, hvor iværksætterne herefter modtager en skatteregning på kursstigningerne, som de så ud den 31/12. Men hvis aktiekursen senere falder, kan iværksætteren ikke trække kurstabet fra, da tab kun kan fratrækkes i fremtidige gevinster.