; ;
Gemt

Top-topskatten bør skrottes

08. marts 2023

Som en del af sit regeringsgrundlag har SVM-regeringen som ambition at indføre en såkaldt top-topskat på 5 procent for indkomster over 2,5 millioner kroner årligt. Det skulle give et provenu på 700 millioner, men nye beregninger så tvivl om det tal. Top-topskatten bør skrottes, lyder det fra Jacob Ravn, skattepolitisk chef i Dansk Erhverv.

Regeringen har ambitioner om at ændre i personbeskatningen, da de også godt ved, at den høje marginalskat skader både arbejdsudbud og samfundsøkonomi, med øvelsen ønsker man imidlertid også at indføre en ny endnu højere marginalskat. Den såkaldte top-topskat. Nye beregninger fra Finansministeriet, sår nu tvivl om indtægtsgrundlaget for den nye skat.

”Selv om vi helst så, at topskatten blev helt fjernet, så er det skridt i den rigtige retning, at skattesatsen for indtægter mellem 618.400 og 750.000 kroner bliver sat ned fra 15 til 7,5 procent, da vi ved at, den høje marginalskat skader arbejdsudbud og produktivitet. Logikken ved at finansiere sænkelsen ved at indføre en endnu højere marginalskat, er dog svær at finde, da den naturligvis skader endnu mere, og vil ramme store dele af dansk erhvervsliv ganske hårdt. Helt nye tal fra Skatteministeriet viser desuden, at ud af de 8600 danskere, som tjener mere end 2,5 millioner om året, så kan 3.800 styre udenom. Dermed smuldrer store dele af grundlaget for top-topskatten,” siger Jacob Ravn.

Vil genere hårdtarbejdende mennesker
Årsagen til, at det ifølge Skatteministeriet er muligt for så mange at undgå top-topskatten, er, at 2.500 er hovedaktionærer, mens 1.300 er selvstændige. Det vil nødvendigvis give et langt lavere provenu, end de 700 millioner, som der var lagt ud med fra start.

”Top-topskatten var fra dag ét en dårlig idé. Man lægger en endnu større byrde på mennesker, hvis skuldre allerede i forvejen bærer det tungeste læs. Det vil også for eksempel gøre det endnu sværere for danske virksomheder at få fat i de bedst egnede topchefer fra udlandet. Det øger desuden risikoen for, at dygtige danskere flytter til udlandet for at arbejde, bo og betale skat. Nu viser nye tal så, at næsten halvdelen af de potentielle top-topskatteydere kan undgå skatten. Dermed bliver der langt mindre end først antaget i statskassen, og det kan meget vel ende så lavt, at man roligt kan stille spørgsmålstegn ved, om der er tale om en skat, som ikke reelt ikke kommer til at tjene andet formål end at genere en lille gruppe hårdtarbejdende mennesker og erhvervslivet. I Dansk Erhverv mener vi, at top-topskatten bør skrottes helt,” siger Jacob Ravn.

Fakta om regeringens bebudede skattereform

Regeringen vil lave en større skattereform til fem milliarder kroner, som indebærer:

  • 4,3 milliarder til en hævelse af beskæftigelsesfradraget.
  • 700 millioner til at dele topskatten op i tre dele.
  • For indkomster mellem 618.400 og 750.000 bliver topskatten sænket fra de nuværende 15 procent til 7,5 procent. Det vil medføre et provenutab på 1,4 milliarder kroner.
  • For indkomster mellem 750.000 kroner og 2,5 millioner kroner vil topskattesatsen fortsat være 15 procent.
  • For indkomster over 2,5 millioner vil topskattesatsen være på 20 procent. (15+5)

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Jacob Ravn

Advokat, souschef PA og Skattepolitisk chef
Medarbejderprofil