; ;
Gemt

Positivt nyt: Familieejede virksomheder får endelig ro om generationsskifte

07. november 2023

I regeringens 2030-plan lægges der op til markant bedre vilkår for familieejede virksomheder, der står over for et generationsskifte. Det er særdeles positivt for de mange familieejede virksomheder, der spiller en kæmpe rolle i Danmark og skaber tusindvis af arbejdspladser, mener Dansk Erhvervs adm. direktør, Brian Mikkelsen.

Familieejede virksomheder får nu markant bedre vilkår ved generationsskifte.

Det er et af de mange positive elementer i regeringens 2030-plan, som netop er blevet fremlagt.

I 2030-planen lægger regeringen op til at nedsætte bo- og gaveafgiften, og der prioriteres 0,8 milliarder kroner til et retskrav på en skematisk model på generationsskifte.

Det vækker glæde i Dansk Erhverv, som længe har kæmpet for bedre vilkår for familieejede virksomheder ved generationsskifte.

”Familieejede virksomheder spiller en kæmpe rolle i Danmark og skaber tusindvis af arbejdspladser – tænk bare på Jysk, Bestseller, Harald Nyborg, Lego eller konditoriet La Glace – og derfor har Dansk Erhverv i lang tid efterspurgt bedre vilkår i forbindelse med generationsskifte, blandt andet at der indføres et retskrav på skematisk værdiansættelse. Derfor er det positivt, at regeringen i sin 2030-plan netop lægger op til et retskrav på skematisk værdiansættelse, som endelig kan skabe ro om generationsskiftet,” siger Dansk Erhvervs adm. direktør, Brian Mikkelsen, og fortsætter:

”Det er dog vigtigt, at modellen for skematisk værdiansættelse indfases med umiddelbar virkning, da vi ellers kan forvente, at der ikke sker nogen generationsskifter indtil ikrafttræden. Det vil ikke være økonomisk hensigtsmæssigt.”

Troels Lund Poulsen: Det er kun rimeligt, at vilkårene forbedres
I Venstre er forsvarsminister og økonomiminister Troels Lund Poulsen glad for, at vilkårene for familieejede virksomheder forbedres.

”Et generationsskifte skal planlægges og tager tid. Derfor er det kun rimeligt, at vi nu sikrer tryghed og vished om virksomhedernes vilkår fremover,” siger Troels Lund Poulsen, som pointerer, at forbedrede muligheder for generationsskifte har været en hovedprioritet for Venstre – først i regeringsgrundlaget og nu i 2030-planen:

”Derfor er jeg glad for, at vi kan levere på det – både hvad angår den skematiske model for værdiansættelse og en nedsættelse af bo- og gaveafgiften.

Dansk Erhvervs 2030-plan

Dansk Erhverv har længe kæmpet for bedre vilkår for familieejede virksomheder ved generationsskifte. I vores 2030-plan, som vi præsenterede i sidste uge, foreslår vi blandt andet:

Retskrav på skematisk værdiansættelse ved generationsskifte
Dansk Erhverv mener, at man bør gå tilbage til et retskrav på skematiske værdiansættelse, der har fungeret upåklageligt i en lang årrække. En model med retskrav på skematisk værdiansættelse, gerne med et forsigtighedsnedslag som kendes fra ejendomsvurderingsloven, vil give de familieejede virksomheder mulighed for at forberede sig på et kontrolleret generationsskifte på objektive vilkår og højne forudsigeligheden, retssikkerheden og øge betalbarheden.

Sænke generationsskifteskatten til 5 procent
Det kan være meget omkostningstungt for virksomheder at foretage et generationsskifte. Dette skyldes, at virksomheder i Danmark skal betale generationsskifteskat, hvilket ikke er tilfældet i fx Norge og Sverige. Det stiller de danske familieejede virksomheder ringere end deres udenlandske konkurrenter. Dansk Erhverv så gerne, at man helt fjernede bo- og gaveafgiften, men foreslår i første omgang at sænke generationsskifteskatten fra 15 pct. til 5 pct., så de danske familieejede virksomheder får bedre vilkår for at fortsætte i næste generation. Ydermere skal pengetanksreglen moderniseres med særligt fokus på at forbedre mulighederne for generationsskifte af udlejningsvirksomhed bredt set. Forslagene om generationsskifte skønnes samlet efter tilbageløb og adfærd at medføre et provenutab på ca. 1,5 mia. kr.

Du kan læse mere om Dansk Erhvervs 2030-plan her eller downloade planen nederst på siden ⇓

Dansk Handlekraft 2030

pdf

Download