; ;
Gemt

Lad os få taget foden af bremsen på grøn strøm på land

09. oktober 2023

Med regeringens udspil tages der vigtige skridt for at få løsnet bremserne på udbygningen af vindmøller og solceller i Danmark, der har været gået i stå det sidste år. Dansk Erhverv byder udspillet velkomment, men advarer mod bureaukrati og ekstraskatter på det grønne.  

Udbygningen af vedvarende energi er gået i stå i Danmark. Det undergraver klimaomstillingen, forsinker udfasningen af russisk energi og øger energiregningen. Der er brug for meget mere grøn strøm for at komme ud af forsyningsknaphed og bygge sporene til fremtidens grønne transport og industri. Det er bagtæppet for regeringens udspil om mere sol og vind på land. 

“I år bliver der sandsynligvis taget flere landvindmøller ned, end der sættes op. Det er den helt forkerte vej. Vi har brug for, at der kommer fart på, da landvind og solceller er den billigste og hurtigste måde at få grøn og billig strøm ud til danskerne på. Derfor er jeg rigtig glad for, at regeringen kommer med et udspil, der tager hele værktøjskassen i brug,” siger Ulrich Bang, der er underdirektør for klima, energi og miljø i Dansk Erhverv.  

Udspillet anviser først og fremmest næste skridt for energiparkerne annonceret i sommeren 2022. Der kan nu arbejdes videre med 32 potentielle arealer, som blev indmeldt af kommuner og virksomheder i efteråret 2022. 

”Førsteprioritet er at få en hurtig afklaring på energiparkerne. Annonceringen af et statsligt indgreb har paradoksalt nok sat det hele i stå det seneste år.  Ros til at arbejde med hurtigere sagsbehandlingen inden for områderne, men vigtigt at nye ansøgningsrunder ikke sætter udbygning i stå i andre dele af landet,” siger Ulrich Bang. 

Fart på godkendelserne
Virksomhederne står ellers klar, og ansøgninger om næsten 5 GW landvind ligger på kommunale skriveborde, ifølge tal for Green Power Denmark. Der er behov for at få fart på sagsbehandlingen.  Inden for energiparkerne vil staten tilbyde at gennemføre anlægslove og evt. stå for myndighedsbehandlingen.  

Det tager længere tid at behandle ansøgningen af en vindmølle end at opstille den.”

“Vi skal have fart på godkendelserne, hvor kommunerne står over for en enorm opgave, som til gengæld også skal løses i rekordfart. Vi savner, at de gode initiativer, der tages for at styrke den kommunale sagsbehandling inden for energiparkerne, også gælder udbygning af vedvarende energi uden for energiparkerne,” siger Ulrich Bang. 

Endelig foreslår regeringen med udspillet at mere end fordoble betalingen fra opstillere af grøn energi til kommuner og naboer både inden for og uden for energiparker.  

“Her synes jeg regeringen gambler med den grønne omstilling. Ved at lade virksomheder, der opstiller sol og vind i Danmark, betale mere, vil der være færre projekter, som er rentable og det bremser udbygningen. Vi taler om en omvendt grøn skattereform, hvor vi gør det grønne, som vi gerne vil have mere af, dyrere. Det er svært at forstå,” siger Ulrich Bang.

Kontakt

Klima, energi og miljø

Ulrich Bang

Underdirektør
Medarbejderprofil