Gemt

Ny jura-guide: Sådan får du styr på din eksport til Sverige

10. oktober 2023

Hvordan er det lige med juraen, når man sælger til svenske forbrugere? Det spørger flere danske webshops om – desværre er det ofte først, når de får en klage fra en svensk forbruger. Nu er der heldigvis hjælp at hente hos Dansk Erhverv.

 

Guiden er eksklusiv for medlemmer og kan hentes nederst på siden

Med Dansk Erhvervs nye guide om e-eksport af varer til svenske forbrugere bliver du klogere på de svenske forbrugerregler. I guiden sammenholder vi danske regler med de svenske på nogle områder, hvor de adskiller sig fra hinanden.

Reglerne for bl.a. forbrugerkøb, fortrydelse og markedsføring er i vidt omfang harmoniseret i EU ved gennemførelse af en række EU-direktiver. Reglerne er derfor langt hen ad vejen de samme i Danmark og Sverige, men på nogle punkter er de alligevel forskellige, eller reglerne fortolkes forskelligt:

  • Der gælder andre regler for aftaleindgåelse og muligheden for at rette prisfejl i Sverige. Det forudsætter dog, at du skriver i dine aftalevilkår, hvornår der bliver indgået en bindende aftale.
  • Telefonsalg er som udgangspunkt tilladt i Sverige, men aftaler indgået telefonisk er kun bindende, hvis de bliver accepteret skriftligt bagefter.
  • Reklamationsretten er længere i Sverige, og forbrugere har nemmere adgang til godtgørelse for ekstraudgifter i forbindelse med reklamationer.
  • Reglerne for prismarkedsføring er ikke helt identiske med de danske regler.
  • Gavekort forældes efter 10 år i Sverige, hvis der ikke er aftalt en kortere gyldighedsperiode. Til gengæld, er der ingen pligt til kontantindløsning.
  • Klagesystemet er anderledes i Sverige.

Guiden indeholder en række nyttige links til sider, hvor du kan læse mere om svenske forbrugerbeskyttende regler, og hvor du kan hente inspiration til, hvordan du oplyser om fortrydelsesretten, og hvor du kan hente standardfortrydelsesblanketten på svensk.

Guiden indeholder ikke en fuldstændig redegørelse for alle regler, der adskiller sig fra de danske, og guiden overflødiggør ikke konkret, juridisk rådgivning.