; ;
Gemt

Dansk Erhverv: Danmark skal op i AI-gear

01. september 2023

Kunstig intelligens bliver afgørende for fremtidens samfund, økonomi og jobskabelse. Alligevel er Danmark på ingen måder i front. Nu lancerer Dansk Erhverv et ambitiøst AI-udspil, som skal accelerere den danske indsats.

Kunstig intelligens giver både enorme muligheder og ditto udfordringer. Men hvis Danmark har ambitioner på området og handler derefter, så er gevinsterne absolut til at få øje på.

”Vi ser ind i en tid med mangel på arbejdskraft som en af de absolut største udfordringer. For i Danmark og i stort set resten af EU bliver der flere ældre og færre i den arbejdsdygtige alder. Her bliver AI og automatisering nødt til at være en del af løsningerne, ellers har vi ikke en chance for at opretholde og udbygge vores velfærd, lige som virksomhederne også vil blive massivt udfordret i den internationale konkurrence. Fortsætter vi den nuværende kurs, så taber dansk erhvervsliv markedsandele i den globale konkurrence, hvor investeringerne i kunstig intelligens i for eksempel Kina og USA langt overstiger de europæiske. Danmark må og skal handle, og det er derfor, at vi i Dansk Erhverv nu kommer med vores AI-udspil,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Behov for handling
Tilbage i 2019 lancerede den daværende regering en ambitiøs strategi for kunstig intelligens med 24 initiativer, der skulle styrke udviklingen og anvendelsen af kunstig intelligens i Danmark. Desværre blev finansieringen til strategien sparet væk, så de fleste af initiativerne blev aldrig realiseret. 

”Det er på den baggrund, at vi nu foreslår en langt mere ambitiøs indsats på området. Vi vil blandt andet have forbedrede muligheder for investeringer i kunstig intelligens, have en særlig indsats for at fastholde og assistere danske AI-virksomheder og sikre bedre adgang til offentlige data og deling af disse. Uddannelse er også af største vigtighed. Vi skal have niveauet op over hele linjen, og vi skal øge antallet af ph.d. studerende, der har fokus på kunstig intelligens. Og der skal lanceres en samlet plan for brugen af kunstig intelligens og automatisering i den offentlige sektor. Potentialet for at nedbringe unødvendigt bureaukrati og sikre mere automatisering i det offentlige er meget, meget stort. Der er penge at spare og en mulighed for enten at nedbringe antallet af offentligt ansatte, som bare stiger og stiger, eller få ansat flere til den borgernære velfærd,” siger Brian Mikkelsen.

Læs Dansk Erhvervs AI-udspil ved at trykke her eller download det nederst på siden ⇓

Ny ambitiøs og ansvarlig AI-satsning

pdf

Download

Kontakt

Kommunikation & Presse

Lars Ohlsen

Pressechef