; ;
Gemt

Jeremy Strong: ”I’m here as a friend of Denmark”

07. september 2023

Han har vundet en Emmy, en Golden Globe og er på Time Magazines top-100 over de mest indflydelsesrige personer i verden, og så er han med i en af tidens allermest hypede serier, nemlig Succession. Onsdag indtog Jeremy Strong scenen på Dansk Erhvervs Årsdag.  

Det er netop i kraft af sin rolle som Kendall Roy i Succession, at den amerikanske skuespiller Jeremy Strong var med på Dansk Erhvervs Årsdag i Øksnehallen, hvor han foran et veloplagt publikum blandt meget andet talte om sit virke som skuespiller og ikke mindst sin store kærlighed til Danmark. 

Jeremy Strong er vant til at færdes på de bonede gulve i toppen af erhvervslivet på skærmen, men i dag til Dansk Erhvervs Årsdag var han for første gang helt tæt på erhvervslivet i den virkelige verden. 

”Igennem de sidste par år, har jeg stået i en masse forskellige settings lige som i dag. Men altid på et filmset og aldrig i virkeligheden, så det er en stor oplevelse at få lov til at være med i dag,” sagde den populære Succession-skuespiller, da han veloplagt og smilende indtog scenen i en fyldt Øksnehallen. 

Og netop serien Succession skulle have været omdrejningspunktet for en snak om generationsskifte i virksomheder, men på grund af den verserende konflikt mellem skuespillernes fagforening SAG-AFTRA og produktionsselskaberne i USA, er det meget lidt Jeremy Strong kan og må fortælle om den populære serie.
 
Film og tv kan være en helende kraft 
Til gengæld vil han gerne tale om sin egen rolle som formidler og historiefortæller, og om den forpligtelse han som skuespiller har til aldrig at fordømme en karakter eller karakters historie. For en skuespillers rolle er, ifølge Jeremy Strong, aldrig at dømme. I stedet skal man bringe empatien ind i rollens karakter og forsøge at forstå den enkeltes udgangspunkt for at gøre, som han eller hun gør: 

”En skuespillers job er ikke at dømme, men at føle.” 

”I’m here as a friend of Denmark” 
Udover at tale om sit virke som skuespiller ville Strong også rigtig gerne tale om Danmark, et land han værdsætter og betegner som sit andet hjem.  

Det er her, han i 2016 sagde ja til sin danske hustru, børnepsykologen Emma Wall, og her deres tre børn er født. Udover en base i Brooklyn har parret deres andet hjem i København og et sommerhus i Tisvilde, og bruger i det hele taget så meget tid i landet som muligt, fortæller Strong.  

Den amerikanske skuespiller er dybt imponeret og har stor respekt for den kreative industri i Danmark, og de mange talentfulde mennesker og produktioner, der udspringer herfra. I det hele taget har Strong kun rosende ord tilovers for vores lille land, som han betegner som både innovativt og modigt. 
Det eneste, der falder ham lidt svært, er sproget – også selvom hans svigermor tit og ofte forærer ham lær dansk-bøger og cd’er. Men vil det afholde ham fra at være med i en dansk produktion en dag? På ingen måde.  

Da han til allersidst bliver spurgt om, hvorvidt vi en dag får ham at se i en dansk film, lyder svaret:  

”Count on it!”  

Om succession

"Succession" er skabt af Jesse Armstrong, og følger den magtfulde Roy-familie og deres kamp for kontrol over deres medieimperium Waystar RoyCo. Serien stiller med sit satiriske blik skarpt på de komplekse relationer, intriger og magtkampe inden for både familien og forretningsverdenen, og er især blevet rost for den skarpe rollebesætning, herunder Jeremy Strong som sønnen Kendall Roy.  

Om Jeremy Strong

  • Født 1978 
  • Har medvirket i utallige film, teaterproduktioner og tv-serier, bl.a. The Good Wife og Succession 
  • Er gift med den danske psykolog Emma Wall 
  • Parret har tre børn og har base i hhv. Brooklyn og København