Gemt

Dansk Erhverv: Universitetsaftalen forværrer manglen på højt kvalificeret arbejdskraft

19. april 2024

Som en del af en større reform på universitetsområdet, er et flertal Folketinget blevet enige om, at der skal gå færre på landets universiteter i form af en såkaldt sektordimensionering. Det vækker bekymring hos Dansk Erhverv.

Et politisk flertal bestående af regeringen, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Danmarksdemokraterne og SF har indgået aftale om dimensionering på universitetsområdet, der medfører en samlet nedskæring på uddannelserne, der både rammer områder med ledighedsudfordringer og områder med mangel på arbejdskraft.

”Det er sund fornuft at skære ned på uddannelser med høj ledighed. Det er desværre langt fra det, vi ser med denne aftale, der skærer bredt ned på universiteterne." 

Sådan siger Mads Eriksen Storm, uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv. Og fortsætter: "Det betyder at der skæres ned på it-specialister, økonomer, revisorer og ingeniører, selv om virksomhederne i dag lider under mangel på netop disse fag. Det er dybt problematisk". 

Ikke taget hensyn til erhvervslivet
Dansk Erhverv advarede allerede under forhandlingerne mod sektordimensionering, blandt andet fordi beregninger fra Finansministeriet viser, at vi på sigt kommer til at tabe milliarder af kroner i tabt velstand.

”Vi mener ikke, at der er taget hensyn til erhvervslivets behov i denne aftale. Vi står overfor et kæmpe digitalt skift, hvor kunstig intelligens kommer til at vende op og ned på vores arbejdsmarked. I sådan et skifte virker det helt håbløst at hælde beton ud over universitetssektoren,” siger Mads Eriksen Storm.

Giver ingen mulighed for at følge udviklingen på arbejdsmarkedet
Sektordimensioneringen betyder konkret, at universiteterne i første omgang skal fjerne godt 10 pct. af pladserne. Herefter vil de skulle fjerne en plads på et område, hver gang de ønsker at oprette en ny plads et andet sted. På samme måde skal de fjerne en plads fra en dansk studerende, hvis de ønsker at optage en ny international studerende.

”Universiteterne har ingen mulighed for at følge med udviklingen på arbejdsmarkedet. Vi kan ikke øge optaget af internationalt talent. Denne her sektordimensionering må og skal stoppes inden det ender galt,” siger Mads Eriksen Storm.

Kontakt

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Mads Eriksen Storm

Uddannelses- og forskningspolitisk chef
Medarbejderprofil