{{title}}
{{body}}
;
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
Følgende er nu registreret og vil danne grundlag for kontingentopkrævningen.
Samlet lønsum: {{formattedPayrollFunction}}
Antal ansatte: {{payrollRegistration.numberOfEmployees}}
Antal ansatte d. 30/9: {{payrollRegistration.numberOfEmployees309}}
Vi har sendt dig en kvittering pr. mail.
Har du rettelser, bedes du besvare den mail, vi har sendt dig eller kontakte os per telefon på {{MemberDepartmentPhonenumber}}.
Med venlig hilsen
Økonomisekretariatet
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Dansk Erhverv | Personale | 25. april 2024
Hvis I allerede beskæftiger unge under 18 år, eller I forventer at ansætte unge ferieafløsere under 18 år i jeres virksomhed, er det en god ide at have styr på reglerne inden for området.
Først og fremmest skal I være opmærksomme på, at de unges alder fx har en afgørende betydning for, hvilket arbejde de unge må udføre, hvilke regler der gælder for hviletid, samt om den unge må arbejde efter kl. 20.00.
Arbejde for unge under 13 år
Er du i underholdningsbranchen, og ønsker du at beskæftige børn under 13 år, skal du som arbejdsgiver være særlig opmærksom på, at børn under 13 år som udgangspunkt ikke må arbejde.
Det kræver en tilladelse fra politiet, hvis børn under 13 år skal arbejde.
Det kan fx være relevant, hvis børn under 13 år optræder erhvervsmæssigt, deltager eller medvirker i kulturelle og lignende aktiviteter, herunder sportsaktiviteter, teaterforestillinger, varietéforestillinger, koncerter, cirkusforestillinger, radio og tv, eller medvirker ved optagelse af film eller reklamefilm.
Lovgivning vedrørende børns arbejde i underholdningsbranchen administreres af politiet.
Politiet giver tilladelsen, hvis de vurderer, at aktiviteten ikke vil kunne skade barnets sikkerhed, sundhed eller udvikling, eller at det ikke vil gå ud over barnets skolegang. Politiet fører det almindelige tilsyn med, om tilladelsen bliver overholdt.
Jobpatruljen
Jobpatruljen kommer igen i år på besøg hos virksomhederne i løbet af sommeren. Jobpatruljen vil ofte spørge både arbejdsgiveren og den unge medarbejder om ansættelsesforhold og arbejdsmiljø på virksomheden.
Jobpatruljen kommer uanmeldt, så hvis tidspunktet ikke passer, er det helt i orden at afvise dem. Du har som arbejdsgiver ikke pligt til at lade Jobpatruljen komme ind på din virksomhed eller lade dem tale med dine unge medarbejdere i arbejdstiden.
Arbejdsgiverens ansvar
Det er arbejdsgiveren, som har ansvaret for, at de unge ferieafløsere overholder reglerne, mens de er på arbejde.
De fleste unge under 18 år har kun en begrænset erhvervserfaring og derfor en manglende bevidsthed om risici. Derudover er unge under 18 år mere sårbare overfor påvirkninger i arbejdsmiljøet.
Derfor skal der tages særligt hensyn til unge under 18 år, så de får en god start på arbejdslivet.
Ansættelsesbevis
Sommerferieafløsere har også ret til et ansættelsesbevis, hvis deres forudbestemte og/eller faktiske arbejdstid udgør mere end gennemsnitligt tre timer pr. uge i en referenceperiode på fire på hinanden følgende uger.
Dansk Erhverv anbefaler, at alle sommerferieafløsere modtager et ansættelsesbevis med angivelse af deres ansættelsesvilkår, herunder særligt med angivelse af den sidste arbejdsdag.
Du skal være opmærksom på, at den unge får funktionærstatus ved at arbejde mere end 8 timer om ugen med funktionærarbejde som fx kontorarbejde, receptionsarbejde eller arbejde som kassemedarbejder.
Løn
Det er som udgangspunkt ikke lovligt at give en ung under 18 år lavere løn end en medarbejder, der er fyldt 18 år, blot fordi den unge er under 18 år. Dette skyldes forskelsbehandlingslovens regler, der forbyder arbejdsgiveren at forskelsbehandle medarbejdere på grund af alder.
Derimod er det lovligt at give en ung medarbejder en lavere løn end en anden medarbejder, hvis den unge har kortere erfaring eller færre kompetencer inden for arbejdsområdet. Med andre ord skal lønnen for en ung under 18 år aftales på samme måde som for en medarbejder, der er fyldt 18 år.
I de tilfælde, hvor den unges ansættelsesforhold er omfattet af en overenskomst, som indeholder særlige lønsatser for unge under 18 år, er det dog lovligt at give en ung under 18 år en lavere løn end en medarbejder, der er fyldt 18 år. Dansk Erhverv har flere overenskomster, hvor der er regler for løn til unge under 18 år, fx butiksoverenskomsten.
Arbejdstilsynet har også i sommermånederne særligt fokus på unges arbejdsmiljø, når de besøger landets arbejdspladser. Arbejdstilsynet gennemfører i juni, juli og august en sommerjobindsats, som foregår inden for de brancher, hvor der typisk beskæftiges mange unge. Det gælder fx arbejde i butikker, samt køkken- og serveringsarbejde i restauranter, grillbarer, caféer mv.
Er du i tvivl?
Medlemsvirksomheder kan kontakte Dansk Erhvervs Hotline på tlf. 3374 6400 for at modtage konkret rådgivning omkring ansættelse af unge under 18 år.