{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
Følgende er nu registreret og vil danne grundlag for kontingentopkrævningen.
Samlet lønsum: {{formattedPayrollFunction}}
Antal ansatte: {{payrollRegistration.numberOfEmployees}}
Antal ansatte d. 30/9: {{payrollRegistration.numberOfEmployees309}}
Vi har sendt dig en kvittering pr. mail.
Har du rettelser, bedes du besvare den mail, vi har sendt dig eller kontakte os per telefon på {{MemberDepartmentPhonenumber}}.
Med venlig hilsen
Økonomisekretariatet
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
10. april 2024
Turismebranchen beskæftigede i gennemsnit 153.702 personer i løbet af 1. til 3. kvartal 2023, hvilket er et nyt rekordniveau, og en stigning på 4,2 pct. i forhold til samme periode i 2022. Aldrig før har der været så mange personer ansat i branchen. Det viser en ny analyse fra Dansk Erhverv.
”Antallet af medarbejdere i turismebranchen er steget markant de senere år, og markedet for kvalificeret arbejdskraft er derfor stort set tømt”, siger Lars Ramme Nielsen, branchedirektør i Dansk Erhverv, som repræsenter hoteller, feriehusudlejning, campingpladser, museer og mange andre typer af turismevirksomheder.
Mangel på kvalificeret arbejdskraft er særligt udtalt på de danske cafeer og restauranter, hvor 28 pct. lige nu melder om at de mangler medarbejdere. Sammenlignet med samme tidspunkt i 2019, før coronakrisen, var det 16 pct. der manglede medarbejdere. Det viser nye tal fra Danmarks Statistik.
”Vi ser et væksteventyr i turismen som kun kan fortsætte, hvis vi sikrer at der er nok kvalificeret arbejdskraft. Derfor skal der mere fokus erhvervsuddannelser, som kokke og tjenere, og på tiltrækning af udenlandsk arbejdskraft,” siger Lars Ramme Nielsen.
Siden 2009 er antallet af lønmodtagere i turismebranchen steget med 56,1 pct., viser analysen fra Dansk Erhverv. Det er langt mere end i det samlede erhvervsliv, hvor der har været en vækst på 13,4 pct. i tilsvarende periode. Det er til trods for, at beskæftigelsen faldt voldsomt i turismebranchen under coronakrisen.
Nye medarbejdere fra udlandet
Rekrutteringssituationen har forbedret sig i forhold til sidste år, men det er stadig en kamp mange steder, særligt udenfor de store byer, at finde nok hænder til rengøring, madlavning og andre serviceopgaver, erfarer Dansk Erhverv fra sine mange medlemmer i turismebranchen.
International arbejdskraft er én af vejene til at løse problemet med mangel på kvalificerede medarbejdere, og selvom det er på en trist baggrund, så har ukrainske flygtninge været med til at forbedre rekrutteringssituationen de senere år, mener Dansk Erhverv.
”Adgangen til international arbejdskraft skal være nemmere og mindre bureaukratisk. Blandt andet skal indtægtsgrænserne i beløbsordningerne sænkes og positivlisterne skal moderniseres, ” siger Lars Ramme Nielsen.
Flere indsatser skal sikre arbejdskraft
At flere unge tager et fritidsjob i turismen, er også et indsatsområde som Dansk Erhverv ser positivt på. Unge, der har et fritidsjob, har nemlig langt højere sandsynlighed for at få en stabil arbejdstilknytning som voksne. I alt har cirka 110.000 unge mellem 13 og 17 år et fritidsjob, det svarer til at hvert tredje unge menneske arbejder i deres fritid, viser tal fra Dansk Erhverv.
”Et fritidsjob er ofte vejen ind til at få lyst til at tage en erhvervsuddannelse. Og når de unge leder efter et meningsfuldt job med stor fleksibilitet, så finder de ofte svaret i turismen,” siger Lars Ramme Nielsen.
Det grå guld giver en ekstra hånd
Sidste år ændrede Folketinget modregningsreglerne, så folkepensionister slipper for at blive modregnet i deres folkepension, uanset hvor meget de tjener ved siden af. Det er et tiltag, der også har været til gavn mange steder, fortæller Lars Ramme Nielsen.
”Alle incitamenter der kan holde på gode og erfarne medarbejdere, er naturligvis velkomne. Det er fantastisk at pensionisterne kan træde til i perioder med ekstra travlhed. Det er et win win for alle.”
Dansk Erhverv repræsenterer godt 1.200 virksomheden indenfor turisme og oplevelsesøkonomi, blandt andet suverænt hovedparten af hotelkapaciteten i Danmark , campingpladser, feriehusudlejere, feriecentre, museer og zoologiske haver.