Gemt

PFAS i fødevarekontaktmaterialer af papir og pap

30. april 2024

Fødevarekontaktmaterialer af papir og pap er almindeligt anvendt, fx til bagepapir, muffinforme, fastfood-emballage og meget mere. I Danmark er der forbud mod at markedsføre fødevarekontaktmaterialer af papir og pap, hvor der er anvendt PFAS. Formålet med forbuddet er at begrænse eksponeringen for PFAS, som kan ske gennem fødevarernes kontakt med PFAS-behandlet papir og pap.

Hvad er PFAS?
Per- og polyfluorerede alkylerede stoffer (PFAS) er en omfattende gruppe af tusindvis af fluorerede kemiske stoffer, der ofte anvendes for deres evne til at afvise vand, fedt og snavs. Fødevareemballage af pap og papir kan fx overfladebehandles med PFAS så de får fedt- og vandafvisende egenskaber.

PFAS-stofferne er kendetegnet ved at indeholde carbon-fluor bindinger, som er en af de stærkeste kemiske bindinger inden for organisk kemi. Det betyder, at PFAS-stofferne er svært nedbrydelige i miljøet omkring os, hvor de ophobes. PFAS kan også ophobes i dyr og mennesker, da PFAS ikke nedbrydes i kroppen og kun langsomt udskilles.

Risici ved PFAS i fødevareemballage
Mennesker kan eksponeres for PFAS gennem fødevarer, der er forurenet med PFAS, fx kød fra dyr der har fået foder indeholdende PFAS eller grøntsager dyrket på PFAS-holdig jord.

Mennesker kan også indirekte eksponeres for PFAS fra fx papir- og papfødevareemballage, såsom muffinforme, fastfood-emballage og madpapir, hvis de indeholder PFAS, da PFAS kan overføres fra emballagen til fødevaren. PFAS er mistænkt for at være hormonforstyrrende og kan have negative virkninger på lever, immunsystem og reproduktion.

Fødevarekontaktmaterialer
Eksempler på materialer af pap og papir, som Fødevarestyrelsen anser som fødevarekontaktmaterialer:

  • Fødevareemballage af pap og papir (f.eks. pizzabakker, sandwich papir, papkrus, æsker til kager, morgenmadsprodukter og andre fødevarer)
  • Servietter, da det med rimelighed kan antages, at servietter kommer i kontakt med fødevarer
  • Køkkenrulle, hvis producenten angiver (f.eks. med glas og gaffelsymbol), at køkkenrullen er egnet til fødevarekontakt.

Dansk forbud mod PFAS i fødevarekontaktmaterialer af papir og pap
Danmark har siden juli 2020 forbudt markedsføring af fødevarekontaktmaterialer af papir og pap, hvor der er anvendt PFAS. Forbuddet omfatter både direkte anvendelse ved tilsætning til papirmassen og overfladebehandling, samt indirekte anvendelse fra trykfarver eller genbrugsmaterialer.

Fødevarestyrelsen har indført en indikatorværdi for totalt organisk fluor (TOF) i fødevareemballager af pap og papir på 20 mikrogram/gram papir. Indhold under denne værdi betragtes som lovlig utilsigtet baggrundsforurening, og virksomheder kan derfor bruge indikatorværdien til at sikre, at der ikke er anvendt PFAS i papiret.

Forbuddet omfatter både PFAS i fødevarekontaktmaterisler af papir og pap markedsført uden fødevareindhold og papir- og papemballagen om færdigpakkede fødevarer, medmindre stofferne er adskilt fra fødevaren med en funktionel barriere, der forhindrer migration til fødevaren.

Der arbejdes også i EU-regi på forbud mod anvendelse af PFAS i flere forskellige produkter.

Forbuddet er fastsat i §8 i Bekendtgørelse 681/2020 om fødevarekontaktmaterialer (Retsinformation).

Fik du læst?

Kontakt

Fødevarer

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer
Fødevarer

Krestine Greve

Chefkonsulent