Gemt

Butikstyverierne stiger: Ny rapport afslører, at danskerne udviser forståelse og accept for butikstyverier

13. august 2024

Antallet af butikstyverier er steget drastisk de sidste tre år, og intet tyder på nedgang lige foreløbigt. Trygfonden har for nyligt offentliggjort en ny rapport, som viser, at accepten af butikstyveri er tredoblet siden tidligere målinger. Det har særligt skabt stor bekymring hos detailhandlere.

Forestil dig en stille onsdag eftermiddag i din lokale dagligvarebutik. Du kigger roligt rundt i butikken, og finder tingene fra din indkøbsliste på hylderne. Pludselig brydes roen af en hvinende alarm, og en person spæner ud ad døren med hænder og tasker fulde af varer. Dette scenarie er ikke længere en sjældenhed, tværtimod.

I 2023 blev der anmeldt 25.175 butikstyverier, hvilket var 25 pct. flere end i 2022, og desværre viser de første seks måneder af 2024 samme kedelige tendens; der er i perioden allerede anmeldt 13.856 butikstyverier. Dette er en stigning på 12 pct. sammenholdt med samme periode sidste år– og det vil fortsætte sådan, hvis der ikke sættes ind på området.

Øget accept af butikstyveri
Trygfondens rapport viser en bekymrende udvikling: tre gange så mange danskere udviser forståelse eller undlader at fordømme butikstyveri sammenlignet med tidligere år. I 2010 var der en procentandel på 6 pct. der i høj grad accepterede butikstyveri. Undersøgelsen viser at der er en procentandel på 21 pct. i 2024 der i høj grad accepterer butikstyveri, og der er dermed sket mere end en fordobling af dem, der mener, at det er ”okay” at tage noget i lommerne hist og her.

Butikstyveri ses i rapporten som en del af en bredere tendens, hvor accepten af andre lovovertrædelser såsom skattesnyd og socialt bedrageri også er stigende. Selvom niveauet af accept stadig er relativt lavt, er stigningen markant nok til at vække bekymring.

Behov for politisk indgriben
Butiksejere over hele landet kæmper en daglig kamp mod tyveri. Disse hændelser er ikke kun økonomisk skadelige, men de sår også tvivl og frygt blandt ansatte og kunder. Butikstyveri er ikke blot et økonomisk problem for detailhandlen; det er et symptom på et bredere moralsk skred i samfundet. Butikstyverier er på sit højeste niveau i 20 år, og hvis samfundets grundlæggende opfattelse af, hvad der er rigtigt og forkert ikke ændres markant, så vil den fundamentale forståelse af os selv, vores medmennesker, og ikke mindst lov og ret ændre sig betydeligt. Når tyveri accepteres, undermineres tilliden mellem mennesker.

Derfor er der behov for politisk indgriben. I Dansk Erhverv tror vi på det gode menneske, tillid i samfundet og ikke mindst på et godt erhvervsliv – men dette er ikke muligt alene.

Læs også:

Kontakt

Handel

Henrik Lundgaard Sedenmark

Fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed
Medarbejderprofil