;
Gemt

Dansk Erhverv i opråb: Kunstermoms er både unødvendig og unfair

05. december 2024

Regeringens plan om at indføre moms på kunstnerrettigheder er unødvendig, og den manglende høringsproces i forbindelse med loven er unfair og uordentlig. Sådan lyder det fra Dansk Erhvervs skattepolitiske chef, Jacob Ravn. Han glæder sig dog over, at Dansk Erhverv har overbevist regeringen om at udskyde loven til 1. juli 2025. 

jacob ravn.jpg

Unødvendig, unfair og uordentlig. 

De tre ord beskriver ifølge Dansk Erhvervs skattepolitiske chef, Jacob Ravn, regeringens ønske om at indføre momspligt på kunstnerisk virksomhed – også kendt som kunstermoms. 

Han henviser til, at EU-kommissionen ganske tydeligt har fastslået, at Danmark ikke behøver at indføre kunstnermomsen: 

”Det gjorde kommissionen i 2021 og det var også grunden til, at den daværende regering selv skrinlagde idéen om kunstermoms i 2022”, forklarer han og uddyber: 

”Vi forstår ikke, at regeringen hiver et skrinlagt lovforslag op af skuffen og endnu en gang stiller sig i det modsatte ringhjørne og siger, at det er nødvendigt at indføre (endnu) en regel, der vil pålægge administration og byrder for danske virksomheder. Det er i vores øjne dybt unødvendigt.” 

Dansk Erhverv mener, at kunstermomsen vil påføre flere brancher betydelige økonomiske og administrative byrder. Særligt tv-pakke-udbydere, der køber rettigheder til dansk indhold, rammes hårdt, da momsen kun gælder for dette område.  

”Det kan føre til en reduceret investering i dansk indhold, hvilket vil forringe både udbuddet og kvaliteten af danskproduceret kultur og underholdning. Derudover vil rettighedsorganisationer og kunstnere opleve øget kompleksitet i deres administration, hvilket kan skabe yderligere problemer for både små og store aktører,” forklarer Jacob Ravn. 

Manglende høring er uordentlig 
Det er dog ikke kun selve loven og konsekvenserne af den, der er problematiske, forklarer Jacob Ravn.  

Han peger på, at lovforslaget ikke er blevet sendt i høring. I stedet har regeringen henvist til, at der var en høringsfase i 2021, da det første forsøg på at indføre kunstermoms blev gjort: 

”Men der er jo sket meget siden 2021, hvor der blandt andet er kommet nye aktører ind på markedet og afsagt nye afgørelser. Det er dybt kritisabelt og i vores øjne uanstændigt, at man haster sådan en lov igennem uden høringsfase.”  

Loven er udskudt til 1. juli 
En anden væsentlig kritik går på, at loven allerede skulle gælde fra 1. januar 2025. 

”Det er simpelthen unfair overfor virksomhederne. Og rent teknisk kan det ikke lade sig gøre, da man blandt andet skal varsle forbrugerne om prisændringer, og ændre i sine systemer” uddyber Jacob Ravn. 

Derfor er han i første omgang tilfreds med, at Dansk Erhverv har haft held til at overbevise myndighederne om, at virksomhederne har brug for mere tid. Derfor er lovens ikrafttræden udskudt til 1. juli 2025. 

”Det er en lille sejr, og det bør også give regeringen tid til at få loven i høring, som er normal og ordentligt procedure.” 

Selv hvis lovforslaget kommer i høring, forventer Jacob Ravn dog ikke, at forslaget bliver trukket tilbage: 

”Det skal vi desværre ikke sætte næsen op efter, men forhåbentligt kan vi få endnu længere indfasning.” 

Kontakt

Skat

Jacob Ravn

Advokat, souschef PA og Skattepolitisk chef
Medarbejderprofil
Kommunikation & Presse

Søren Willemoes Poulsen

Kommunikationskonsulent