;
Gemt

Kontrolkampagne om økologiregnskab

11. december 2024

Fra januar til og med juni 2025 vil Fødevarestyrelsen have ekstra fokus på, om de fødevarer, der markedsføres som økologiske, reelt er økologiske. Kontrollerne vil blive udført i et bredt udvalg af økologicertificerede virksomheder med tilberedning inden for både engros- og detailsektoren.

Usikkerhed og specielt svindel kan være ødelæggende for forbrugernes tillid til de økologiske fødevarer med det røde Ø-mærke og EU-logoet for økologi. Derfor følger Fødevarestyrelsen fra januar til juni 2025 op på tidligere års kontrolkampagner med kontroller, der skal vise, om regelefterlevelsen på økologiområdet fastholder et stabilt niveau.

Formål
Formålet med kampagnen er at kontrollere, om fødevarer markedsført som økologiske reelt er økologiske. Fødevarestyrelsen vil ved kontrol af økologiregnskabet afdække, om virksomhederne har modtaget tilstrækkelige mængder af økologiske råvarer til at producere den mængde færdige fødevarer, der er mærket som økologiske. Ud over økologiregnskabet kontrollerer Fødevarestyrelsen også virksomhedernes økologiprocedurer.

Vil du vide mere om kontrolkampagnen?

Målgruppe
Alle detail- og engrosvirksomheder med økologirapport, der tilbereder fødevarer, kan få besøg af Fødevarestyrelsen, når de i forbindelse med kampagnen udfører stikprøvekontroller af virksomheders økologiregnskaber og økologiprocedurer.

Balanceregnskab for økologiske fødevarer
En af grundpillerne i økologireglerne er, at virksomhederne skal føre regnskab med mængderne af økologiske fødevarer gennem hele processen fra råvarer til færdigvarer. Nogle virksomheder fremstiller få fødevarer ved simple processer, hvilket gør regnskaberne relativt enkle. I mere komplekse produktioner kan regnskaberne dog være ganske omfattende.

Med et balanceregnskab kan virksomheden dokumentere overfor Fødevarestyrelsen, at der er modtaget tilstrækkelige mængder af økologiske råvarer til at producere den mængde færdige fødevarer, der er mærket som økologiske.

Du kan se eksempler og læse mere om Balanceregnskab for økologiske fødevarer på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

Et balanceregneskab indeholder følgende elementer:

  • Oversigt over case
  • Lageropgørelse råvarer
  • Lageropgørelse færdigvarer
  • Recepter og produktionsregistreringer
  • Råvarebalanceopgørelser
  • Færdigvarebalanceopgørelser
  • Vurdering af balance mellem input/output

Du kan læse mere om balanceregnskabskravene for økologiske fødevarer i afsnittene 6.3.11 - 6.3.17 i Vejledning om økologiske fødevarer.

Kontakt

Handel

Saoirse McKeever Andersen

Fagchef for fødevarer
Handel

Krestine Greve

Chefkonsulent