;
Gemt

Ministerrådet vedtager den nye emballageforordning

19. december 2024

Ministerrådet er i dag nået til enighed om den nye emballageforordning, som skal sikre mere genbrug og genanvendelse. Bliv klogere på centrale punkter fra den nye forordning her.

Den nye forordning indeholder flere positive takter, og kommer til at sætte skub på den cirkulære udvikling indenfor emballager, men det efterlader også mange spørgsmål som skal besvares i implementeringen – både fra EU-Kommissionen og de enkelte medlemslande.

Forordningen vil påvirke de fleste virksomheder, der bruger emballager og øge harmoniseringen af emballagereglerne på tværs af EU-landene. Med de stigende affaldsmængder fra emballager i Europa, så giver det god mening at kigge på reduktion og stigende krav til genanvendelse af plast. Det er noget som erhvervslivet har arbejdet på i mange år, og gerne vil levere på.

Highlights fra forordningen inkluderer:

  • Forbud mod en række plastemballager - herunder til frugt/grønt under 1,5 kg. og miniature-emballager (såsom ketchup eller shampoo).
  • Genbrugsmål for takeaway-, transport- og salgsemballager.
  • Stigende mål for genanvendt indhold i plastemballager (2030 og 2040).
  • Kommissionen kommer til at sætte mål for brugen af biobaseret plast, så vi kan beholde mere olie i jorden.
  • Design- og minimumskrav til udformningen af emballager – fx maks. 'tomrum’ i emballager.
  • Forbud mod PFAS i fødevareemballager - hvilket er noget som Dansk Erhverv har opfordret til.
  • Fra 2030 skal kunder have muligheden for at få deres mad og drikke serveret i egen medbragt kop eller beholder.

Til gengæld er der sået tvivl om løsningen på grænsepant-problematikken, som Miljøministeren ellers annoncerede en snarlig løsning på for et år siden. Her kan lande med eksisterende pantsystemer nemlig søge om en undtagelse fra kravene, hvis de lever op til et indsamlingsmål.

Kontakt

Miljø

Andreas Hastrup Clemmensen

Chefkonsulent
Medarbejderprofil