Gemt

Morten Langager: Her er de 3 vigtigste erhvervspolitiske aftaler i 2024

26. december 2024

2024 har været et begivenhedsrigt år på den erhvervspolitiske front, men der er fortsat rigtig meget at kæmpe for – blandt andet skal mængden af regler og byrder fra EU nedbringes. Her er tre vigtige erhvervspolitiske aftaler fra 2024, der har betydning for dansk erhvervsliv. 

Kommentar af: Morten Langager, direktør i Dansk Erhverv  

blobid0.jpg

2024 går på hæld. Og året har budt på mange politiske aftaler. 

Men der er fortsat rigtig meget at kæmpe for i det nye år. Således bliver det en topprioritet at få nedbragt mængden af regler og administrative byrder fra EU, samt at få styrket EU’s konkurrenceevne overfor Kina og USA. For som det ser ud nu, overhales vi snart med 130 kilometer i timen. 

Med det sagt, så har 2024 budt på flere vigtige erhvervspolitiske aftaler. Her får du et overblik over tre af dem. 

1: Ny erhvervspakke: Styrker konkurrenceevnen 

life science_forskning_900.jpgI juni landede en ny erhvervspakke, der bidrager til at løfte danske virksomheders konkurrenceevne. 

Pakken imødekommer flere af de ønsker, som Dansk Erhverv og erhvervslivet har kæmpet for i årevis.  

For det første bliver det lettere og mere trygt at overdrage familieejede virksomheder til næste generation. Således lettes generationsskifteskatten fra 15 til 10 procent, og der indføres et retskrav på benyttelse af en skematisk model for værdiansættelse. 

For det andet styrkes dansk forskning ved et øget F&U-fradrag, der forhøjes fra 110 procent til 120 procent op til et loft på 1 milliard kroner i 2026. 

Læs mere om erhvervspakken her, og hvordan den styrker danske virksomheders konkurrenceevne. 

2: Iværksætterpakken: En kæmpe sejr for iværksætterne og dansk erhvervsliv  

iværksætteri_bord_900.jpg

Det var en kæmpe sejr for iværksætterne og dansk erhvervsliv, da iværksætteraftalen landede i juni 2024. 

Aftalen skaber nemlig bedre vilkår for iværksættere i fremtiden og bidrager til at fastholde vækstvirksomheder i Danmark. 

Med aftalen ophæves den såkaldte iværksætterskat, som er udbytteskat på unoterede porteføljeaktier.

Samtidig bidrager lagerbeskatningen på børsnoterede virksomheder, udskydelse af fantomskatten og en lempelse af beskatning på aktionærlån til at give iværksætterne bedre vilkår til at indfri deres fulde potentiale.  

Læs mere om iværksætteraftalen og dens betydning for dansk erhvervsliv her.

Armene kom endnu længere over hovedet, da regeringen i december 2024 besluttede sig for at fjerne ”skatten fra helvede” med syv års tilbagevirkende kraft.  

Det betyder, at iværksættere, som har betalt milliondyre skatteregninger, nu kan se frem til at få deres penge tilbage. 

Dansk Erhvervs chef for iværksætterpolitik, Freja Brandhøj, er ellevild over ændringen: 

”Det redder iværksættere, som er børsnoterede før 2025 og dermed stod til at blive efterladt i flammerne fra helvede, som var sat til først at gælde fra 2025. 

Læs Freja Brandhøjs reaktion på fjernelsen af skatten fra helvede her.

3: Rød løber: Et velkomment rygstød til dansk industriproduktion 

industri_produktion_900.jpg

Dansk industriproduktion er på flere områder verdensførende, men den globale konkurrence bliver mere intensiv for hver dag, der går.  

Derfor er det glædeligt, at der i november landede en politisk aftale, der tager afgørende skridt i retning af at understøtte de danske produktionsvirksomheder, der er fundamentet for et stærkt dansk samfund med vækst, velfærd og sikkerhed.  

Konkret kan danske virksomheder fremover se frem til bedre og smidigere vilkår for etablering og udvidelse af produktion i Danmark gennem etableringen af en ny one-stop-shop for produktionsvirksomheder – et forslag, som Dansk Erhverv har advokeret for det seneste år.  

Derudover vil aftalen bane vejen for en række nye industriparker, der bliver forbeholdt produktionsvirksomheder på tværs af landet.  

Læs mere om den politiske aftale, der rammer plet med støtte til produktion og life science.

2025: Det er nu, EU’s konkurrenceevne skal styrkes 
Nu ser vi frem til et nyt år, hvor Dansk Erhverv fortsat vil kæmpe for medlemmernes rammevilkår. Topprioriteten bliver at få nedbragt mængden af regler og byrder fra EU samt at få styrket EU’s konkurrenceevne.  

2025 bliver således endnu et år i erhvervspolitikkens tegn. 

Kontakt

Direktionen

Morten Langager

Direktør Politik, Markeder og Kommunikation
Medarbejderprofil
Kommunikation & Presse

Tine Østergård Korcyl

Chef for medlemskommunikation