;
Gemt

EU-dom: Forskellige diætsatser for piloter og kabinepersonale var ikke kønsdiskrimination

DANSK ERHVERV | PERSONALE | 12. december 2024

I en nylig afgørelse fastslog EU-Domstolen, at piloter og kabinepersonale ikke udførte samme arbejde, og at arbejdet heller ikke havde samme værdi. Forskelle på diæternes størrelse var derfor ikke i strid med ligebehandlingsdirektivet.

imagengq9.png

Sagen kort
Sagen omhandlede et spansk luftfartsselskab, der havde indgået to overenskomster for henholdsvis kabinepersonale og piloter. I overenskomsterne var der bestemmelser om faste diæter, men diætsatserne var forskellige for de to grupper. Diæterne var højere i overenskomsten, der omfattede piloterne, end de var i overenskomsten, der omfattede kabinepersonale.

En fagforening for kabinepersonalet anlagde sag ved en spansk domstol med påstand om, at overenskomstbestemmelsen, der fastsatte størrelsen af diæter for kabinepersonalet, skulle annulleres. De mente, at den lavere diætsats for kabinepersonalet udgjorde indirekte kønsdiskrimination. Fagforeningen henviste til, at 94 pct. af kabinepersonalet var kvinder, og 93,71 pct. af piloterne var mænd. Derfor skulle diæterne ikke anses for at være løn for et specifikt arbejde men et arbejdsvilkår. Den forskellige værdi af det arbejde, der udførtes af piloter og af kabinepersonalet, kunne ikke begrunde, at der var en forskel på diæternes størrelse, mente fagforeningen.

Sagen forelægges for EU-Domstolen
Den spanske domstol forelagde herefter sagen som et præjudicielt spørgsmål for EU-Domstolen.

Hovedspørgsmålet i sagen angik, om det var indirekte forskelsbehandling i henhold til ligebehandlingsdirektivet, at luftfartsselskabet udbetalte en lavere diæt til kabinepersonalet end til piloterne, da størstedelen af kabinepersonalet var kvinder, mens størstedelen af piloterne var mænd, når årsagen hertil var, at de to grupper var ansat under to forskellige overenskomster.

EU-Domstolen skulle derfor tage stilling til, om diæterne kunne kategoriseres som løn, og om forskellen i diæternes størrelse udgjorde indirekte forskelsbehandling på grund af køn.  

EU-Domstolens afgørelse
EU-Domstolen fandt, at diæter kunne betragtes som løn, da diæterne var ydelser, som arbejdsgiveren betalte til arbejdstagerne som følge af arbejdsforholdet.

Herefter skulle EU-Domstolen tage stilling til, om der forelå indirekte forskelsbehandling på grund af køn, og om der var tale om samme arbejde eller arbejde, der tillægges samme værdi. I denne vurdering skulle der tages hensyn til blandt andet arbejdets art, faglig uddannelse og arbejdsvilkår.

EU-Domstolen fandt, at piloterne og kabinepersonalet ikke udførte samme arbejde, og at arbejdet heller ikke havde samme værdi. Piloternes arbejde krævede en højere grad af uddannelse og ansvar i forhold til kabinepersonalet.

På denne baggrund fandt EU-Domstolen, at forskellen på diæternes størrelser ikke var indirekte forskelsbehandling på grund af køn, og det var derfor ikke i strid med ligebehandlingsdirektivet, at kabinepersonalets diæter var lavere end piloternes diæter.   

Dansk Erhverv bemærker
Dommen illustrerer, at lønbegrebet er bredt, og at det også omfatter diæter. Ved vurderingen af, om der er tale om indirekte forskelsbehandling på grundlag af køn og dermed, om der er tale om arbejde af samme værdi eller arbejde, der skal tillægges samme værdi, skal der blandt andet tages udgangspunkt i arbejdets art, ansvar, faglig uddannelse og arbejdsvilkår.   

Dansk Erhverv anbefaler medlemsvirksomhederne til at søge rådgivning ved spørgsmål om mulig kønsdiskrimination.

Nyheden er baseret på EU-Domstolens dom af 11. oktober 2024 i sag C-314/23.

Personalejura