;
Gemt

Fremtidens kontanter: Se hvilke sedler, der bliver ugyldige i juni 2025

28. februar 2024

Den 31. maj 2025 bliver den nuværende 1.000-kroneseddel ugyldig. Det gælder også en række andre ældre sedler. Se listen og læs, hvordan du skal håndtere sedler fremadrettet.

Den 31. maj 2025 bliver 1.000-kronesedlen fra både den tidligere og nuværende serie ugyldig.

Det samme gør alle pengesedler fra seddelserier, der er ældre end den nuværende med broer og oldtidsfund (2009-serien).

Her kan du læse, hvordan du skal håndtere sedler fremadrettet.

Dansk Erhverv anbefaler, at butikker og andre betalingsmodtagere i den kommende tid er opmærksomme på:

  1. At alle butikker, der tager imod digitale betalingsmidler i fysisk betjent salg, også er forpligtet til at tage imod alle gangbare danske kontanter – også 1.000-kronesedlen. Kun i de tilfælde, hvor man er undtaget fra kontantpligten, kan der siges nej – det gælder bl.a. B2B, midlertidige begivenheder, samt om aftenen og natten. Læs mere om kontantpligten på forbrugerombudsmanden.dk. Derudover kan man sige nej tak til 1.000-kronesedledlen, når der skal give mere end 750 kroner retur.
  2. At der vil være behov for flere byttepenge. Uanset beløbet der købes for, så skal der, ifølge Forbrugerombudsmanden, tages imod de sedler eller mønter som kunden ønsker at betale med (bemærk undtagelserne ovenfor). Der skal derfor som udgangspunkt altid være tilstrækkeligt med byttepenge til at kunne give tilbage.
  3. At butikker maksimalt må modtage 14.999,50 kroner i kontanter fra hver kunde i hver handel. Det gælder både ved enkeltstående handler eller sammenhængende betalinger, fx ved en opsplitning af købet.
  4. At hvis der nægtes at tage imod gyldige kontanter, vil dette være en overtrædelse af kontantpligten. Forbrugerombudsmanden kan vælge at foretage politianmeldelse, hvilket kan føre til en bøde. Bemærk mulighederne for undtagelser ovenfor.
  5. At der kan være en forhøjet risiko for røverier, indbrud og svindel, herunder med falske sedler. Butikker bør være ekstra beredte på sådanne risici.

Efter den 31. maj 2025, hvor 1000-kronesedlen og overstående seddelserier er ugyldige, skal butikkerne afvise betaling med de nævnte kontanter.

Baggrund
Pengesedlerne udskiftes, da Nationalbanken har vurderet, at der er stor usikkerhed ved brugen af ældre seddelserier.

Derudover er der ikke længere behov for 1.000-kronesedlen, som desuden udgør en større risiko for hvidvaskning og økonomisk kriminalitet.

For at kontanterne fortsat skal være et effektivt og sikkert betalingsmiddel, både for kunder, butikker og andre betalingsmodtagere, skal der dermed ske en udskiftning.

Forvent et større brug af 1.000-kronesedler
Som fysisk betalingsmodtager er du forpligtet til at tage imod kontanter.

Det kan dog være svært for butiksansatte at genkende ældre sedler og tjekke dem for svindel. Det samme gælder for butikkernes kontantsystemer, som kan have svært ved at genkende de ældre sedler.

Det er hverken hensigtsmæssigt for kunden eller de butiksansatte.

Frem til den 31. maj 2025 kan butikkerne og andre betalingsmodtagere forvente et større brug af 1.000-kronesedler og andre ældre sedler i butikkerne, særligt i månederne op til at sedlerne bliver ugyldige.

Dette bringer store udfordringer for mange i detailhandlen; blandt andet fordi ca. 90 pct. af alle betalinger med kontanter har en transaktionsværdi på mellem 0 og 500 kroner, hvilket kræver større mængder af byttepenge - særligt når der skal håndteres betalinger med 1.000-kronesedler.

Læs også

Kontakt

Handel

Henrik Lundgaard Sedenmark

Fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed
Medarbejderprofil