Gemt

Langvarig kamp tager en positiv drejning: Apple frigiver afgørende betalingsteknologi

14. februar 2024

I 2022 fik Apple en løftet pegefinger fra EU-kommissionen for deres restriktive brug af NFC-chippen i iPhones. Men nu vender vinden: Den løftede pegefinger blev til et glædeligt håndtryk, da Apple måtte afgive eneretten til NFC-chippen og fremadrettet åbne op for, at konkurrerende aktører også vil have mulighed for at benytte NFC-chippen til kontaktløse betalinger.

Diskussionen mellem EU-kommissionen og Apple har stået på i årevis. Apple har nemlig valgt, at NFC-chippen i iPhones alene kan anvendes af deres eget Apple Pay til at foretage kontaktløse betalinger. Det betyder, at de banker, som vil tilbyde deres kunder at betale med Apple Pay, skal lave en aftale med Apple om at udstede betalingskort til Apple Pay, mod at banken betaler et gebyr pr. transaktion til Apple

Den nye udmelding fra kommissionen betyder, at Apple vil frigive deres teknologi bag kontaktløse betalinger, så andre aktører også vil have mulighed for at anvende den fremadrettet.

For detailhandlen er denne udvikling klart et positivt slag for fair og effektive betalingsløsninger. At Apple endelig åbner for chippen, så andre end Apple Pay også kan anvende chippen i iPhones til betalinger, vil generelt kunne øge konkurrencen og innovationen på betalingsmarkedet. Aktører som fx Vipps Mobilepay og NETS vil fremadrettet have mulighed for at udvikle betalingsløsninger med den omdiskuterede NFC-chip.

Derudover vil det også være muligt, for butikker med egne apps, at tilbyde betalinger direkte i appen. Denne udvikling ligger op til nye muligheder for konto-til-konto betalinger direkte i butikken, og gør det dermed muligt at undgå dyre betalingsgebyrer. Af ovenstående grunde satser Vipps Mobilepay benhårdt på at være klar med en løsning inden 2024 er omme.

Når det så er sagt, så afventes der fortsat, hvordan og under hvilke betingelser, andre end Apple, kan anvende chippen. Apple Pay har generelt et rigtig godt greb i markedet, med en løsning som er intuitiv og friktionsløs, så selv med nye aktører, så vil Apple Pay også fremover være ganske dominerende, hvorfor det fortsat er helt afgørende, at bankerne understøtter kortbetalinger – herunder også Dankort i Apple Pay.

Åbningen af chippen vil dog utvivlsomt øge såvel konkurrencen som innovationen på betalingsmarkedet.

Kontakt

Handel

Henrik Lundgaard Sedenmark

Fagchef for betalinger og detailhandelssikkerhed
Medarbejderprofil