Gemt

Dansk Erhverv: Frisættelse af ældreplejen rummer nøglen til fremtidens velfærdssamfund

15. januar 2024

Dansk Erhverv er begejstret for tonerne fra statsministeren om den kommende ældrereform og hilser ambitionen om at gå fra velfærdsstat til velfærdssamfund velkommen. Vi har i årevis kæmpet for en nytænkning af ældreområdet og kommer med fem konkrete pejlemærker for regeringen.

Samarbejdet mellem det offentlige, civilsamfundet, selvejende og det private er afgørende, hvis vi i fremtiden skal sikre en værdig ældrepleje til gavn for borgerne. Derfor har Dansk Erhverv også store forventninger til den reform af ældreområdet, regeringen inden længe præsenterer. Reformen skal vise vejen for at frisætte ældreplejen og danne skole for frisættelsen af andre dele af den offentlige sektor.

Det vil kræve fælles handling og samarbejde, og derfor er det vigtigt at gentænke fremtidens velfærdsmodel og inddrage alle relevante aktører i og omkring ældreplejen.

”Vi har i Danmark et af verdens bedste og helt unikke velfærdssamfund, der skaber tryghed, frihed og lige muligheder. Men flere ældre kombineret med rekrutteringsudfordringer og manglende befolkningstillid kalder også på et politisk mod til at nytænke indretningen af vores velfærd,” siger Brian Mikkelsen, der er adm. direktør i Dansk Erhverv, og fortsætter:

”Jeg er derfor oprigtigt glad for, at vi nu har en regering, der har indset nødvendigheden af at samarbejde på tværs af sektorer og se mod et fælles mål om en stærk og fremtidsholdsbar velfærd.”

Danskerne ønsker mere frit valg og selvbestemmelse på ældreområdet
Dansk Erhverv har tidligere udpeget fem tendenser, der særligt kræver handling, hvis vi skal sikre fremtidens velfærdssamfund. På den baggrund anbefaler erhvervsorganisationen fem pejlemærker for det videre reformarbejde: 

  • Mere offentligt-privat samarbejde. En forudsætning for et stærkt velfærdssamfund er fair og lige konkurrence om at levere kvalitet til borgeren. Det kalder på gennemsigtighed i økonomien. Dansk Erhverv peger på behovet for en vejlednings- og kontrolenhed, der skal sikre en fair afregning for leverandører i ældreplejen, en fast beregnet overheadtakst og løbende efterregulering af taksten. Det vil skabe mere gennemsigtighed. 
  • Større selvbestemmelse for den ældre. Der er behov for at udvide borgernes frie valg, så de kan vælge en privat leverandør til hele plejen, herunder også genoptræning, rehabilitering og hjemmesygepleje. Desuden anbefaler Dansk Erhverv tid til omstilling for mindre leverandører og en fortsat mulighed for at gøre brug af underleverandører i helhedsplejen. Samtidig bør der indføres en oplysnings- og vejledningspligt i en ældrelov, så vi sikrer os, at borgerne får kendskab til muligheden for at vælge mellem leverandører af plejen.
  • Øget brug af velfærdsteknologi. Der er behov for en national strategi for velfærdsteknologi, der både kan bidrage til at aflaste personale, lette dokumentationen i ældreplejen, skabe større frihed og selvbestemmelse for den enkelte ældre – og sikre gode vækstbetingelser til danske producenter, så en dansk styrkeposition udbygges.
  • Større inddragelse af civilsamfundet. En velfærd, der holder i fremtiden, kræver et tættere og mere systematisk partnerskab om velfærden med civilsamfundet. Det kan eksempelvis handle om modvirkning af ensomhed og inddragelse i lokale foreningsfællesskaber.
  • Behov for udenlandsk arbejdskraft. Vi står med massive rekrutteringsudfordringer i ældreplejen, og her er der behov for at sikre udenlandsk arbejdskraft som en del af svaret på at sikre nok medarbejdere i plejen.

Brian Mikkelsen roser regeringen for at tage fat på en gennemgribende reform af ældreområdet med fokus på selvbestemmelse, tillid, flere kolleger og øget samarbejde om velfærden mellem det offentlige, civilsamfundet, selvejende aktører og private virksomheder.

"Det er glædeligt, at regeringen har modet og udviser handlekraft til at frisætte velfærden på ældreområdet, efter at vi har diskuteret netop det i årtier,” siger Brian Mikkelsen.

Dansk Erhvervs fem pejlemærker for fremtidens ældrepleje skal blandt andet ses i lyset af en undersøgelse, der viser, at borgerne selv ønsker et frit valg. Undersøgelsen viser, at 7 ud af 10 danskere ønsker frihed til selv at vælge leverandør på ældreområdet.

Helhedspleje og gentænkning af tilsynsområdet møder ros 
Særligt bakker Dansk Erhverv op om statsministerens udmelding om at kigge nærmere på helhedsplejen og opfordrer til at åbne op for, at private leverandører skal kunne levere mere for den enkelte borger.

“Vi skal undgå, at de ældres hjem bliver en banegård. Det kræver faste medarbejdere rundt om de ældre allerede fra starten af visitationen. Derfor er der behov for at åbne op for, at private leverandører kan levere en samlet helhedspleje til de ældre. Samtidig er der brug for mere selvbestemmelse til den enkelte borger, så der altid er fleksibilitet til at rumme, hvad den ældre fortrækker, uanset hvad der står i et skema,” siger Brian Mikkelsen.

Derudover fremhæver Brian Mikkelsen nødvendigheden af at lave en grundig gentænkning af tilsynsområdet.

“Dansk Erhverv har længe argumenteret for, at det statslige og kommunale ældretilsyn skal samles i et enkelt tilsyn. Det vil kunne sikre en større koordination på tværs af tilsyn, så medarbejdere og ledere i ældreplejen oplever mere sammenhæng, mindre bureaukrati og færre dokumentationskrav i forbindelse med tilsyn. Det handler også om at sikre, at tiden bliver brugt på de ældre,” siger Brian Mikkelsen.

Kontakt

Kommunikation & Presse

Søren Domino

Mediechef
Sundhed, velfærd & oplevelse

Tony Bech

Branchedirektør
Medarbejderprofil