; ;
Gemt

Så er der ESG-datahjælp til SMV’erne

08. juli 2024

Er din virksomhed klar til at levere ESG-data til jeres leverandører og kunder, der er omfattet af CSRD? Læs med her og få adgang til Erhvervsstyrelsens helt nye ESG-skabelon. Så kan din virksomhed levere data til store virksomheders bæredygtighedsrapportering.

CSRD er trådt i kraft for de største virksomheder, og arbejdet med bæredygtigheds-rapportering er nu nået til et nyt niveau. For de små og mellemstore virksomheder møder i stigende grad krav om at rapportere om bæredygtighed.

Der er godt nyt. Erhvervsstyrelsen har netop udgivet en helt ny ESG-skabelon, som er målrettet små og mellemstore virksomheder, som ikke er omfattet af de nye regler om bæredygtighedsrapportering.

Det er også godt nyt til de store virksomheder, som her kan få hjælp til de krav, som de kan stille til deres mindre samhandelspartnere.

Det betyder kort sagt, at de frivillige standarder kan blive nøglen mellem store og små virksomheder, der skal udveksle data. Skabelonen er baseret på basismodulet i de række frivillige standarder for SMV'er som EFRAG (European Financial Reporting Advisory Group) har udviklet. Og det fremgår, at hvis de små virksomheder kan levere disse data, så har de store virksomheder tilstrækkelige oplysninger til at udarbejde deres bæredygtighedsrapporter i overensstemmelse med CSRD.

Kom i gang med arbejdet
Det største pres for at levere ESG-data kommer fra andre virksomheder. Det fremgår af analysen Alle ombord 2023. Det kan derfor være en god ide at komme i gang med arbejdet.

Basismodulet er et godt udgangspunkt for din virksomhed til at komme i gang med bæredygtighedsrapportering, der lever op til de krav, du kan blive mødt af fra dine kunder. Det kræver rapportering om generelle oplysninger B1 og B2 og grundlæggende målinger B3-B12.

I Erhvervsstyrelsens skabelon til basismodulet kan du hente inspiration til ESG-datapunkter så eksemeplvis energiforbrug (E), antal ansatte fordelt på køn (S) og antal domme og bøder i relation til korruption & bestikkelse (G). Det fremgår også om datapunktet “skal”, “kan” eller “skal, hvis relevant”, oplyses.

Hvis din virksomhed ønsker at gå endnu mere i dybden med bæredygtighedsrapporteringen, kan I hente inspiration fra det Narrative modul eller Businesspartner Modulet i de frivillige standarder. Erhvervsstyrelsen kommer løbende med ny vejledning om de frivillige standarder på Virksomhedsguiden.

Kontakt

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Ellen Marie Friis Johansen

Souschef, CSR-chef
Medarbejderprofil
Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Victoria Falck Ewertsen

Studentermedhjælper