; ;
Gemt

Vilde tal for udenlandsk arbejdskraft: Bidrager med 76 milliarder kroner på tre måneder

11. juli 2024

I de første tre måneder af 2024 har udenlandsk arbejdskraft bidraget med hele 76 milliarder kr. til Danmarks BNP, hvilket er ny rekord. Udlændinge, der arbejder i Danmark, gør en gigantisk forskel for dansk økonomi, lyder det fra Dansk Erhvervs topchef, Brian Mikkelsen.

udenlandsk arbejdskraft_900.jpg

De mange udlændinge, der kommer til Danmark for at arbejde, bidrager i stor stil til dansk økonomi.

En ny analyse fra Dansk Erhverv viser, at udenlandsk arbejdskraft bidrog med 76 milliarder kr. til BNP i de første tre måneder af 2024, hvilket svarer til 12 pct. af Danmarks samlede BNP.

”Tallene slår fast med syvtommersøm, at alle de mange udlændinge, der arbejder i Danmark, gør en gigantisk forskel for dansk økonomi og for Danmarks samlede velstand. Vi taler altså om et bidrag på hele 76 milliarder kr. til Danmarks BNP på bare tre måneder. Det er vilde tal,” siger adm. direktør i Dansk Erhverv, Brian Mikkelsen.

Der er samtidig tale om en ny rekord for årets første kvartal, idet de 76 milliarder kr. overgår den hidtidige rekord fra 2023 på 70 milliarder kr. Bidraget til BNP i de første tre måneder af 2024 er således mere end dobbelt så stort som for ti år siden, da tallet var på 34 milliarder kr.

”Vi kommer ikke uden om, at udenlandsk arbejdskraft er en afgørende vækstmotor for Danmark. Det er ikke kun vigtigt for virksomhederne, der får tiltrængt arbejdskraft og kompetencer. Det er vigtigt for medarbejderne, der får gode kollegaer. Og så er det vigtigt for Danmarks økonomi og dermed i sidste ende for dansk velstand og velfærd,” siger Brian Mikkelsen.

Kigger man på det seneste år, er Danmarks BNP vokset med 1,2 pct. Udlændinges arbejdskraft har alene bidraget med 0,9 procentpoint til BNP-væksten. Med andre ord står den udenlandske arbejdskraft for ca. 74 pct. af væksten det seneste år.

Analysen understreger, at det er begrænset, hvor meget beskæftigelsen blandt herboende danskere kan vokse yderligere, da arbejdskraftreserven er ved at være opbrugt, påpeger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

”Udviklingen er begyndelsen på en periode, hvor vi vil opleve en demografisk modvind, der betyder, at virksomheder i stort omfang skal kigge mod udlandet, når de skal rekruttere nye medarbejdere. Derfor er det vigtigt, at vi handler og sørger for, at danske virksomheder har den bedst mulige adgang til gode folk fra hele verden,” siger Brian Mikkelsen.

Dansk Erhverv har tidligere blandt andet foreslået, at Danmark bør indgå partnerskabsaftaler med visse lande uden for EU for at sikre, at både det offentlige og private virksomheder har adgang til den nødvendige og efterspurgte arbejdskraft.

Udenlandsk arbejdskraft udgør stort vækstbidrag til Danmarks BNP_2024

pdf

Download

Kontakt

Kommunikation & Presse

Søren Domino

Mediechef