; ;
Gemt

Biodiversitetsindsatsen skal styrkes hos de danske virksomheder: Dansk Erhvervs medlemmer er allerede i gang

19. juni 2024

Biodiversiteten er under stort pres globalt og i Danmark, og der er behov for en markant indsats for at bremse tabet af natur og biodiversitet. Miljøministerens biodiversitetspartnerskab har netop lanceret deres anbefalinger til, hvordan biodiversitetsindsatsen kan styrkes hos de danske virksomheder. Og mange er allerede i gang – en ny undersøgelse fra Dansk Erhvervs viser, at 3 ud af 10 af vores medlemmer har fokus på biodiversitet i dag, mens det gælder for 5 ud af 10 af de større medlemmer.  

Den globale og nationale biodiversitetskrise er for alvor sat på dagsordenen. Derfor er både Biodiversitetsrådet, Københavns Universitet og Biodiversitetspartnerskabet indenfor de sidste uger kommet med indspil til, hvordan vi kan gøre mere for at vende udviklingen. Det offentlige har en stor rolle at spille, men krisen kan og skal ikke løses uden den private sektor.

3 ud af 10 af Dansk Erhvervs medlemmer har fokus på biodiversitet
Dansk Erhverv har spurgt en række virksomheder, om hvorvidt biodiversitet er et fokusområde for dem. Her svarer 29 pct. af de adspurgte, at de har fokus på biodiversitet, en større del, nemlig 43 pct. angiver, at de ikke har fokus på det, mens hele 28 pct. ikke ved, om de har fokus på biodiversitet. Kigger vi på tværs af virksomhedsstørrelse, er det særligt de større virksomheder med mere end 50 ansatte, der har fokus på biodiversitet. Det gælder for 52 pct. af de større virksomheder, mens det samme gælder for 19 pct. af virksomheder med mindre end 50 ansatte.

17 pct. af de adspurgte virksomheder angiver, at biodiversitet er en strategisk prioritet. Det er dermed den hyppigste årsag til, at virksomheder har fokus på biodiversitet. Krav fra virksomheders bestyrelse, direktion mv. og det, at virksomheden påvirker biodiversiteten via sin forretning samt i mindre grad efterspørgsel fra kunder og leverandører er årsag til virksomhedernes fokus.

Dansk Erhverv forventer, at fokus vil stige i de kommende år, ikke kun pga. lovkrav men fordi der er et ønske om at bidrage til en mere bæredygtig udvikling. Vi fornemmer, at mange medlemmer er klar til at handle, men der er en efterspørgsel på mere vejledning og f.eks. standarder. Det danske Biodiversitetsråd peger også på, at danske virksomheder kan spille en vigtig rolle i at vende udviklingen både i Danmark og ude i verden.

Biodiversitetspartnerskabets anbefalinger lanceret
Det danske biodiversitetspartnerskab blev nedsat af miljøminister Magnus Heunicke for et år siden. Partnerskabet består af 22 repræsentanter fra erhvervs- og brancheorganisationer, NGO’er og den videnskabelige sektor, som i fællesskab har fastlagt en række anbefalinger til hhv. virksomheder, myndigheder og videninstitutioner.

Anbefalingerne blev præsenteret for miljøministeren på Bornholm i sidste uge. Underdirektør Ulrich Bang, Dansk Erhverv har været en del af biodiversitetspartnerskabet og prioriteret, at anbefalingerne skulle gøre det nemmere for virksomheder at komme i gang.

Samtidig var det vigtigt at få frem, at myndighederne skal gå foran med et godt eksempel og selv tage ansvar. Dansk Erhverv er meget glade for anbefalinger, men understreger også, at der er behov for mere konkret vejledning, hvis vi skal i mål med indsatsen: 

”Virksomhederne er klar til at handle, og biodiversitet fylder mere og mere. Biodiversitet kan være ret komplekst, så derfor er vi superglade for anbefalingerne til virksomheder, hvor der netop er fokus på, hvordan man kan gøre det nemmere for virksomhederne at handle og komme i gang”, siger underdirektør for klima, energi og miljø, Ulrich Bang.

”Men der også brug for, at myndighederne går foran og viser vejen - og her er de offentlig grønne indkøb en stærk muskel, der kan skubbe på for tiltag, der kan gavne biodiversiteten.”

Kom med til konference

Dansk Erhverv inviterer til biodiversitetskonference den 28. august, hvor Brian Mikkelsen, miljøminister Magnus Heunicke og Anders Morgenthaler vil starte dagen op. På konferencen vil vi bl.a. sætter fokus på konkrete erfaringer fra medlemmer, inspiration til at komme videre og hvilken rolle offentlige indkøb kan spille.

Meld dig til her:

Biodiversitetspartnerskabets vision

Biodiversitetspartnerskabets vision er, at virksomheder bidrager til at løse biodiversitetskrisen, og bidrager til at opfylde målene i EU’s Biodiversitetsstrategi og i FN’s biodiversitetsaftale om at stoppe det globale tab af biodiversitet frem mod 2030 og sikre fremgang for biodiversiteten i 2050.

Biodiversitetspartnerskabets mission er, at virksomheder bidrager til at standse tabet af biodiversitet senest i 2030, og bidrager til genopretningen af naturen og biodiversiteten både i havet og på land.

Kontakt

Klima, energi og miljø

Anette Albjerg Ejersted

Fagchef for Miljø og Cirkulær økonomi