; ;
Gemt

Dansk Erhverv: Længe ventet erhvervspakke sikrer rammevilkårene for dansk forskning og familieejede virksomheder

20. juni 2024

Torsdag har regeringen præsenteret endnu en erhvervspakke. Regeringens forslag vil gøre det lettere og mere trygt at overdrage familieejede virksomheder til næste generation. Og der tages et stort og vigtigt skridt, når det kommer til at løfte dansk forskning og udvikling, lyder vurderingen fra Dansk Erhverv.

Regeringen har med erhvervsminister Morten Bødskov i spidsen torsdag præsenteret et udspil til en pakke med forskellige erhvervspolitiske tiltag. Tiltagene bidrager hver for sig – og til sammen – til at løfte danske virksomheders konkurrenceevne og dermed til at skabe vækst, velstand og velfærd til gavn for hele det danske samfund.

”I Dansk Erhverv er vi rigtig glade for, at der med dette udspil sammen med iværksætterudspillet i sidste uge sættes fokus på erhvervslivets rammevilkår. Gode rammevilkår er afgørende for virksomhedernes konkurrenceevne og mulighederne for at sikre Danmarks velstand, velfærd og arbejdspladser både nu og i fremtiden. Regeringen imødekommer flere af de ønsker, som vi i erhvervslivet har kæmpet for i årevis. Men vores ønskeliste er ikke udtømt endnu, og selvom regeringen foreslår mange gode ting, havde vi håbet på et større ambitionsniveau,” siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

Afgørende tiltag for familieejede virksomheder
For det første bliver det lettere at overdrage familieejede virksomheder til næste generation. Generationsskifteskatten lettes fra 15 til 10 pct., og der indføres et retskrav på benyttelse af en skematisk model for værdiansættelse. Det betyder konkret, at beskatningsgrundlaget nu skal beregnes - og ikke længere kan estimeres - af myndighederne. Derudover forbedres pengetanksreglen, så aktive ejendomsselskaber fremover vil kunne generationsskiftes med succession for avancebeskatningen. Det betyder konkret, at aktive virksomheder, der primært beskæftiger sig med udlejning af fast ejendom, ikke risikerer at betale over 5o pct. i skat ved generationsskifte, men kan nøjes med den almindelige generationsskifteskat, som nedsættes fra 15 til 10 pct.

”Vi har i Danmark en stolt tradition for familieejede virksomheder, som med stærke værdier skaber vækst og beskæftigelse i hele Danmark – også i landdistrikterne. Forudsætningen for at bevare familieejerskabet er, at der kan laves generationsskifte, uden at det koster hele virksomhedens egenkapital. Man skal huske, at de penge, der skal betales i skat ved et generationsskifte, går fra investeringer i udvikling, grøn omstilling og fremtidig konkurrenceevne. Derfor er det rigtig godt, at generationsskifteskatten nu sættes ned,” siger Brian Mikkelsen.

Desuden glæder Brian Mikkelsen sig over, at virksomhedernes retssikkerhed forbedres med en genindførelse af retskravet på en skematisk værdiansættelse ved generationsskifte. Siden formueskattecirkulæret blev afskaffet i 2015, har Dansk Erhverv arbejdet hårdt for nye gennemskuelige regler. Ligeledes glæder han sig meget over, at familieejede virksomheder, der beskæftiger sig med boligudlejning, kontorhoteller, parkeringshuse, forpagtning af hotel, restauration mv. fremadrettet sidestilles med andre familieejede virksomheder. De nuværende regler forhindrer de-facto økonomisk rentable generationsskifter af sådanne familieejede virksomheder, hvilket resulterer i udenlandske frasalg eller uønskede omstruktureringer.

Løft af forskningen – Men større ambitioner efterlyses
Fradraget for forskning og udvikling, også kendt som F&U-fradraget, forhøjes fra 110 til 120 pct. op til et loft på 1 mia. kr. i 2026. F&U-fradraget har tidligere midlertidigt været hævet til 130 pct., og Dansk Erhverv har længe kæmpet for et permanent F&U-fradrag på 130 pct.

”Forskning, udvikling og innovation er det, vi skal leve af i fremtiden. Det er det, der sikrer, at danske virksomheder er med helt fremme i udviklingen af de nye løsninger, som verden efterspørger i morgen. Derfor er forskning og udvikling helt afgørende for dansk konkurrenceevne og dermed også for danske arbejdspladser i fremtiden. Med et fradrag for forskning og udvikling på 120 pct. tager regeringen et stort skridt i den rigtige retning, for det vil helt klart øge virksomhedernes incitament til at forske og udvikle. I Dansk Erhverv havde vi dog håbet på et lidt højere ambitionsniveau. Vi har foreslået et F&U-fradrag på 130 pct., fordi vi mener, at det er det, der skal til for at vi for alvor sætter skub i den private forskning,” siger Brian Mikkelsen. 

Rettidig omhu at investere i erhvervslivets rammevilkår
Erhvervsskattelettelserne i regeringens udspil foreslås finansieret ved saneringer i erhvervsstøtten. En ekspertgruppe med Christians Frigast i spidsen har i næsten to år arbejdet med sine anbefalinger til, hvordan fremtidens erhvervsstøtte skal se ud. I februar præsenterede ekspertgruppen sine anbefalinger til regeringen om sanering af erhvervsstøtteordninger til en samlet værdi af 2,3 mia. kr. Heraf har regeringen valgt at gå videre med forslaget om sanering af Straksafskrivning af udgifter til computersoftware, Straksafskrivning af udgifter til knowhow og Patentrettigheder samt en delvis sanering af Pulje under Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse for i alt 896 mi0. kr.

”Dansk Erhverv har hele vejen igennem været fortaler for at veksle mere eller mindre produktive erhvervsstøtteordninger til generelle forbedringer af erhvervslivets rammevilkår. Med de store opjusteringer af det økonomiske råderum, synes vi dog, det havde været rettidig omhu at geninvestere en del af pengene i erhvervslivets rammevilkår. Samtidig havde gerne set, at man var gået endnu videre og havde saneret en større del af erhvervsstøtten til gengæld for større investeringer i erhvervslivets rammevilkår. Til gengæld er vi meget tilfredse med, at regeringen har kigget på ordningernes samfundsværdi og undladt at sanere eksempelvis Wonderful Copenhagen, som skaber omsætning og arbejdspladser i vores hovedstad,” siger Brian Mikkelsen.

Læs også

Fik du læst?

Kontakt

Kommunikation & Presse

Lars Ohlsen

Pressechef