; ;
Gemt

Dansk Erhverv: Opbakning til historiske anbefalinger for landbruget

24. juni 2024

Dansk Erhverv foreslog i 2020 en bred ensartet CO2-afgift som motoren i den grønne omstilling og bakker derfor også op om trepartens forslag til CO2-afgift, så landbruget sidestilles mere med det øvrige erhvervsliv. Dansk Erhverv opfordrer til at få mest muligt ud af de mange milliarder i støtte til opkøb af jord mm., og tænke bredt på hvilke andre målsætninger, der opnås med de store milliardbeløb.

Den grønne trepart har i dag præsenteret sine anbefalinger til CO2-afgift for landbruget. Afgiften vil i 2030 være 300 kroner pr ton CO2e og stige til 750 kroner i 2035. Derudover gives der et bundfradrag på 60% til alle landbrug, og der er afsat midler til jordopkøb og teknologiudvikling.

”Dansk Erhverv foreslog i 2020, at en bred ensartet CO2-afgift med et bundfradrag skulle være motoren i den grønne omstilling, så herfra er der stor opbakning herfra til CO2-afgiften for landbruget, så vi forhåbentlig får en ensartet afgift på udledning af drivhusgasser på tværs af for alle sektorer, hvor landbruget sidestilles med andre sektorer. En CO2-afgift er ikke bare den billigste måde at nå i mål på. En afgift giver også et stærkt signal til innovative virksomheder og iværksættere om, at der er et marked for grønne teknologier. Derfor ser vi også frem til arbejdet med en vækstplan for Danmark som opfølgning på aftalen, fx på biosolutions,” siger Ulrich Bang, underdirektør for klima, energi og miljø i Dansk Erhverv.

Nævneværdigt er det, at trepartens forslag ikke omfatter en CO2-afgift på fødevarer i dagligvarehandlen, hvilket har været centralt for Dansk Erhverv at undgå. En forbrugsafgift ville være meget lidt effektiv og vanskelig at implementere. En afgift på produktion, som den anbefalede, kan derimod gøre en reel forskel ift. at nedsætte miljøbelastningen.

I forhold til den lange indfasning af afgiften, så er der også opbakning til linjen foreslået af treparten:

”Målet med en CO2-afgift er ikke at få penge i statskassen, men at virksomhederne og landbrug omstiller sig, så de ikke skal betale afgiften. Derfor har Dansk Erhverv også advokeret for, at der gives tilstrækkeligt tid til virksomheder kan omstille sig og træffe langsigtede investeringsbeslutninger. Med afgiften på landbruget er de største af byggeklodserne for den grønne omstilling ved at være på plads i alle sektorer, hvilket er den bedste og billigste måde at nå vores klimamål på,” siger Ulrich Bang. Det er dog selvfølgelig vigtigt, at implementeringen følges tæt, så det sikres, at afgift og fond har den rette effekt.

Megafond til opkøb af jorde og skovrejsning
Den grønne trepart lægger op til at etablere en gigantisk fond, Danmark Grønne Arealfond, på 40 milliarder kroner til udtagning af lavbundsarealer og rejsning af skov. Fonden skal bl.a. bidrage til at opfylde regeringens ambition om at rejse 250.000 ha skov og bidrage til at opfylde vandrammedirektivet.

”Der afsættes rigtig mange penge til mere natur, biodiversitet og renere vand. Det er positivt, at der tages livtag med blandt andet problemet med iltsvind i de indre farvande, hvor de tilbageværende fisk gisper efter vejret. Det er positivt, at aftalen lægger op til en helhedsorienteret tilgang, hvor der opnås flere mål på en gang, og ikke mindst at man ser på anvendelse af landbrugsstøtten som finansieringskilde. Derudover afventer vi den samlende finansiering af aftalen. Det er vores klare forventning, at det øvrige erhvervsliv, som i dag betaler langt højere CO2-afgifter, ikke skal finansiere kompensation til landbruget,” siger Ulrich Bang.

Udvikling af nye teknologier som biokul
Den grønne trepart har derudover prioriteret 10 mia. kr. til en tilskudsordning på samlet godt 10 mia. kr. til lagring af biokul produceret ved pyrolyse.

“Det er positivt med tiltag, der understøtter udvikling, opskalering og anvendelse af nye klimaløsninger som fx pyrolyse, men vi havde meget gerne set en mere teknologineutral tilgang, så man ikke afskærer sig fra innovative løsninger fx indenfor biologiske klimaløsninger som biosolutions,“ siger Ulrich Bang.

Kontakt

Klima, energi og miljø

Ulrich Bang

Underdirektør
Medarbejderprofil
Kommunikation & Presse

Jesper Ingemann

Pressekonsulent