; ;
Gemt

Kommer freelancearbejdsmarkedet for alvor nu?

19. juni 2024

Det er ikke nyt, at virksomheder bruger freelancere og eksterne konsulenter til at hente specialistkompetencer ind til at løse afgrænsede og tidsbegrænsede opgaver. Noget tyder imidlertid på, at det bliver en endnu større del af fremtidens arbejdsmarked.

En ny analyse fra Finansial Times Longitude udarbejdet for World Employment Confederation viser, at hele 92 procent af senior ledere verden over vurderer, at de vil have brug for en mere fleksibel arbejdsstyrke i de næste to år. 89 procent peger på, at man blandt andet vil hente fleksibiliteten hos online talent platforms.

Udviklingen har i stor stil taget fart siden coronaperioden, hvor distancearbejde blev normen for mange. Data fra USA viser en vækst fra 2020 til 2023 i antallet af fuldtids freelancere på 90 procent og for deltids freelancere på 130 procent, så i alt omkring 72 mio. amerikanere nu arbejder freelance (Kilde: MBO Partners).

Data er uigennemskuelige
Data om freelancearbejdsmarkedet skal dog tages med et godt gran salt. Definitioner er uklare, og mange forskellige tal florerer for markedet. Nogle data omfatter f.eks. alle der udlejer på AirBnB, kører for Uber, Wolt og lignende. Andre omfatter tidsbegrænsede ansættelser, vikarjob med videre. Danske data taler typisk om atypiske ansatte over en bred kam, så det er svært at måle udviklingen i virksomheders brug af eksterne højt specialiserede freelance kompetencer.

Hvad driver udviklingen?
Alligevel synes det at være en klar tendens, at flere virksomheder har set mulighederne i at hente specialiserede kompetencer ind på fleksible vilkår.

Fremkomsten af digitale online talent platforms, der formidler højt kvalificerede freelance arbejdskraft til virksomhederne har gjort det nemmere og billigere at finde de rette freelance kompetencer til de rette opgaver. Store globale platforme som Upwork, Freelancer, Fiverr har oplevet betydelig vækst. Også Linkedin er gået ind på markedet med sin Marketplace, og det er suppleret med en række nationale, regionale og specialiserede platforme.

Noget af det, som der driver freelancearbejdsmarkedet, er en større villighed fra flere virksomheders side til at hyre freelancere, der ikke skal være fysisk til stede i virksomheden eller i samme land. Mere fokus på kvalitetsmåling og nye ydelser som platforme, der tilbyder freelance teams til opgaver kombineret med projekt management kan også øge efterspørgslen.

Og så skal man ikke glemme, at flere kandidater fremover selv ønsker at tilbyde sine kompetencer på fleksible vilkår. At arbejde projektorienteret, tidsafgrænset og netværksbaseret samt med de nye muligheder for med at anvende AI selv er med til at man kan sikre sig de ressourcer, man før var afhængige af fra den virksomhed, man havde fast ansættelse i.

Betydningen af EU's platformsdirektiv
I takt med at freelancearbejdsmarkedet vokser vil der komme mere fokus på politisk regulering af markedet. EU har næste færdigbehandlet et nyt direktiv om arbejde gennem digitale online platforme. Det opsætter blandt andet en formodningsregel om at freelancere på platformen skal anses som lønmodtagere/ansatte, medmindre det kan bevises at det ikke forholder sig således. Der opsættes desuden regler for brugen af algoritmisk ledelse gennem disse online platforme.

Direktivet har haft fokus på arbejdsvilkår for lavt specialiserede freelance jobs, som f.eks. madudbringning. Hvad direktivet vil betyde for de online platforme, der er målrettet mod mere højtspecialiserede freelancere, er endnu for tidligt at sige. Det vil afhænge af de nationale implementeringer i EU's medlemslande.

Kontakt

Rådgivning & Rekruttering

Jakob Tietge

Fagchef for servicebrancherne
Medarbejderprofil