; ;
Gemt

Nye krav og tiltag for salg af alkohol, tobak og nikotin: Det betyder det for dig

10. juni 2024

Der bliver stillet nye krav til netbutikkerne, og de fysiske butikker skal forvente mystery shoppers som følge af en ny politisk aftale.  

Første lovforslag, der udmønter den politiske aftale om en forebyggelsesplan for børn og unges forbrug af alkohol, nikotin og tobak, er vedtaget i Folketinget. 

Med lovforslaget kommer ændringer, som får betydning i detailhandlen og onlinehandlen. 

For det første indføres der med ikrafttrædelse den 1. oktober 2024 et krav til effektivt aldersverificeringssystem ved fjernsalg af alkohol, tobak og nikotinprodukter - det vil sige internethandel og lignende.  

Dermed er det ikke længere tilstrækkeligt at sikre aldersverificering, sådan som det gøres i langt de fleste onlinehandler og apps, ved at kunden klikker af i en boks. I lovforslaget fremhæves det, at der vil være metodefrihed i valg af system, og som eksempler nævnes brugeroprettelses med pas, eller ved anvendelse af MitID.  

Kravet til aldersverificeringssystemet er, at det effektivt skal kunne verificere køberens alder. Det er ikke nødvendigt at kende den eksakte alder, så længe systemet kontrollerer, at køber er over den gældende aldersgrænse ved det givne produkt. 

Efter kravet er trådt i kraft 1. oktober 2024 vil det i forbindelse med Sikkerhedsstyrelsens kontrol forventes, at der kan redegøres for og dokumenteres, hvordan det valgte aldersverificeringssystem effektivt verificerer købers alder.  

Flere mystery shoppers
For det andet indføres der med lovforslaget en forsøgsperiode, hvor Sikkerhedsstyrelsen har mulighed for at foretage kontrol af overholdelse af salgsaldersgrænser i detailhandlen med anvendelse af unge kontrolkøbere, også kaldet mystery shoppers. Ordningen træder i kraft den 1. juli 2024 og to år frem. Ved udgangen af den to-årige periode skal ordningen evalueres, hvor det vil vurderes, om den skal fortsætte, eller høre op. 

Efter sommerferien skal næste lovforslag, der udmønter forebyggelsesplanen, behandles i folketinget. Også dette lovforslag indeholder flere elementer, der får betydning for detailhandlen, herunder krav til placering af alkohol i butikken, indførelse af nye alkoholprocentgrænser for de 16-17-årige, forbud mod salg af alkohol til unge under 18 år i nattelivszoner, mv. 

Kontakt

Handel

Stine Sjølund Blok

Chefkonsulent