; ;
Gemt

Dansk Erhverv ser med bekymring på anvendelse af børneagenter

07. maj 2024

I fredags blev det første af to lovforslag, der udmønter forebyggelsesaftalen for alkohol, tobak og nikotin førstebehandlet i folketinget. Et lovforslag, som indeholder flere rigtig gode elementer, der skal sætte ind overfor den massive handel med ulovlige produkter. En indsats, Dansk Erhverv bakker op om.

Lovforslaget indeholder dog også et initiativ, som Dansk Erhverv forholder sig kritisk til. Nemlig det, at der nu i en to-årig forsøgsperiode indføres muligheden for, at Sikkerhedsstyrelsen kan ansætte og anvende børn og unge ned til 15 år som kontrolagenter i deres kontrol af overholdelse af salgsaldersgrænserne.


Juridiske eksperter har kritiseret den nye ordning med børneagenter og fremhævet, at man bør være endog meget tilbageholdende med at anvende agenter i det hele taget. I dag anvendes de derfor kun i tilfælde af meget hård kriminalitet. Og det med god grund. For grænsen for, hvornår agenten påvirker situationen, så en lovovertrædelse sker, som måske ellers ikke var sket, er så hårfin. Det har fået en professor i strafferet fra AU til at sammenligne indførelsen af børneagenter i kontrol af salgsaldersgrænserne med ”at skyde gråspurve med kanoner”. Altså et tiltag, der er helt ude af proportioner. 


I Dansk Erhverv er vi helt enige i, at det er afgørende med effektiv kontrolindsats. Den kontrol, der har været ført frem til i dag, har ikke været effektiv til at opdage overtrædelsestilfælde. Men vi mener, at det er både forkert og bekymrende, at man nu går direkte til en ganske vidtgående og kritiseret model med anvendelse af børneagenter i målet om en effektiv kontrolindsats. Særligt fordi der stadig er andre redskaber tilbage i værktøjskassen at afprøve.  


I en orientering fra Sikkerhedsstyrelsen fremsendt til Indenrigs- og Sundhedsministeriet på opfordring fra Dansk Erhverv, fremgår det nemlig, at Sikkerhedsstyrelsen i de seneste år stort set udelukkende har foretaget kontroller indenfor almindelige arbejdstid. Sjældent, hvis overhovedet, efter kl. 16.00.  Med andre ord står Sikkerhedsstyrelses kontrollanter ude i kiosker og butikker og fører kontrol med salgsaldersgrænserne, alt imens børn og unge befinder sig i skolen eller på ungdomsuddannelsen. Når Sikkerhedsstyrelsen med indsatsen ikke lykkes med at opfange eventuelle overtrædelser, så lyder det i Dansk Erhvervs ører ikke så mærkeligt.  


Vores opfordring her i Dansk Erhverv har været klar. Vi mener, at man bør tilrettelægge en ordentlig kontrolindsats, der effektivt udnytter den hjemmel, der allerede eksisterer, og kontrollerer i aften-, og nattetimer, i stedet for at indføre en vidtgående ordning med børneagenter, som juridiske eksperter har advaret imod. 

 
Men indførelsen af børneagenter står ikke til at rokke ved. Det stod klart ved folketingsbehandlingen fredag. Derfor glæder det Dansk Erhverv, at det under debatten i salen blev fremhævet af flere ordførere, fra partier både med i og udenfor forebyggelsesaftalen, at de anerkender, at det er et vidtgående tiltag. Og at de er meget opmærksomme på, at det skal evalueres grundigt, når den to-årige forsøgsperiode er ovre.

Kontakt

Handel

Stine Sjølund Blok

Chefkonsulent