; ;
Gemt

Guide til affaldshåndtering: Sådan skal reglerne og begreberne forstås

22. maj 2024

Affaldshåndtering er mere end sortering. Hvad vil det f.eks. sige at følge affaldshierarkiet, hvilken virksomhed har ansvaret for affaldshåndteringen, hvad er forskellen på genbrug og genanvendelse og er cirkulær økonomi noget virksomheder skal bruge tid på? Læs mere her:

Korrekt affaldshåndtering er en del af den grønne omstilling, men det er nødvendigt at forstå regler og begreber, hvis du skal træffe de rette valg. Derudover kan de små detaljer have afgørende betydning, når man skal forstå eksisterende og kommende lovgivning.

  • Hvad betyder affaldshierarkiet, og hvad vil det sige at følge det?
  • Hvad er forskel på genbrug og genanvendelse og hvorfor er forskellen vigtigt at kende i forhold til grøn markedsføring?
  • Hvilke produkter er der udvidet producentansvar på i Danmark, hvordan skal det reducere affaldsmængderne, og hvad betyder det for jer?
  • Hvad betyder cirkulær økonomi og bør virksomhederne have en strategi for det, eller måske en strategi for at reducere materialeforbrug?
  • Hvem må håndtere jeres affald, og hvad kan I selv gøre for at optimere affaldshåndtering?

 

Affaldshierarkiet
Affaldshierarkiet stammer fra EU regulering, hvor det er indskrevet i Affaldsrammedirektivet, artikel 4. Hierarki skal tjene som en prioritetsrækkefølge for lovgivning og politikker om affaldsforebyggelse og -håndtering, jo højere oppe i hierarkiet jo bedre er det.

Affaldshierarkiet er illustreret på figuren her:

Genbrug vs. genanvendelse
Genbrug og genanvendelse bruges af mange som synonymer, men det det ikke.

Genbrug er når genstanden kan bruges igen til samme formål. Det kan f.eks. være tallerken der sælges i genbrugsbutikken, eller flamingokassen der tages retur så den kan bruges til at levere varer i igen.

Genanvendelse er når genstanden bliver neddelt, hvorefter det kan indgå i nye produkter. Det kan f.eks. neddeling af plast og omsmeltning til nye produkter eller nedknusning af gips til anvendelse i nye gipsplader.

Helt konkret betyder det, at der er stor forskel på at sige, man skal genbruge minimum 50 % take away emballage, eller man skal genanvende 50 % af take away emballagen.

Udvidet producentansvar
Udvidet producentansvar betyder, at det er producenten af et produkt, der bliver ansvarlig for affaldshåndtering, når deres produkt bliver til affald ved slutbrugeren. I Danmark har man udvidet producentansvar på de produktkategorier, der er et krav om fra EU. Andre lande har indført det på flere produkter f.eks. har Frankrig det på tekstiler.

Det er virksomheden, der markedsfører produktet i Danmark, der bliver producentansvarlig. I Danmark er der bl.a. udvidet producentansvar på elektronik. Det betyder, at når du køber en computer, så er der allerede betalt for affaldshåndtering af den, når den bliver til affald.

Dansk Producentansvar hjemmeside kan man læse mere om udvidet producentansvar, og hvilket produkter der er omfattet i Danmark.

Cirkulær økonomi  
Cirkulær økonomi kan helt kort opsummeres til, at vi skal eliminere affald. I en hel optimal cirkulær økonomi vil der ikke blive produceret noget affald, der skal bortskaffes via forbrænding eller deponeres.

For at opnå en cirkulær økonomi skal der flere initiativer til. Det gælder bl.a.:

  • Det skal være nemmere at reparere produkter
    o   Går noget i stykker skal det repareres frem for at købe nyt
  • Vi skal genbruge produkterne
    o   Bare fordi du ikke længere kan bruge det, kan det være en anden kan
  • Produkterne skal have længere holdbarhed
    o   Der skal laves kvalitetsprodukter, der ikke går i stykker
  • Genanvendelse af affald skal øges
    o   Når noget bliver til affald, skal det være nemmere at genanvende det til nye produkter
  • Der skal arbejdes for deleøkonomi
    o   Vi skal i højere grad deles om tingene, så ikke alle for eksempel skal eje en hækklipper

 

Har du styr på dit affald?

Kontakt

Klima, energi og miljø

Marianne Ladekarl Thygesen

Chefkonsulent
Medarbejderprofil