; ;
Gemt

Halvdelen af danskerne forventer at holde sommerferie i udlandet

28. maj 2024

Hver anden dansker forventer at pakke kufferten til en sommerferie i udlandet i år, viser en analyse fra Dansk Erhverv. De fleste danskere vil igen i år flyve mod sydens sol, men flere danskere er også begyndt at kigge nordpå og på andre transportformer end fly og bil, lyder det fra rejsebureauernes brancheforening.  


2,4 mio. danskere over 18 år forventer at tage på sommerferie i udlandet i år. Det viser en befolkningsundersøgelse, som Norstat har lavet for Dansk Erhverv. Det svarer til, at hver anden dansker har planer om at rejse til udlandet i sommer. Det kan mærkes hos de danske rejsebureauer, der melder om god aktivitet.  
 
”Rejsebureauerne melder om god efterspørgsel til årets sommer. De senere år har vi dog set en tendens til, at folk booker tættere på afgang, så det er som altid lidt en joker,” siger Jakob Hahn, der er branchedirektør i Danmarks Rejsebureau Forening.  
 
Hos FDM Travel mærker de solid interesse fra danskerne om at komme udenlands til sommer.  
 
”Med afrejse til sommeren ser vi over 40 pct. vækst i skræddersyede kør-selv-ferier i Europa, hvor væksten fordeler sig ligeligt på alle vores kør-selv-rejseformer, som er egen bil, autocamper og fly med billeje,” siger Anders Iversen, der er administrerende direktør i FDM Travel.  
 
Sommervejrets påvirkning 
Sommeren 2023 var usædvanlig varm særligt i Sydeuropa, mens der også var lange perioder med regn i Danmark. Ifølge Danmarks Rejsebureau Forening er det for tidligt at sige om vejret sidste år har rykket ved danskernes præferencer for årets sommerferie.  
 
”Danskerne har et langt og loyalt kærlighedsforhold til særligt Spanien, Italien og Grækenland. Men vi ser også en tendens til, at danskerne kigger mere nordpå, fx er Sverige og Tyskland også meget populære rejsemål. Men det kan være vejr såvel som rejsetiden, der er én ud af mange faktorer her,” siger Jakob Hahn. 
 
Hos FDM Travel er der vækst i rejser til lande både i Syd- og Nordeuropa. 
 
”Sidste år så vi en tendens væk fra middelhavslandene, men i år ser vi at væksten både er til landene omkring middelhavet som Italien, Kroatien og Spanien, men også UK, Frankrig og Norge har stor vækst, ” siger Anders Iversen. 
 
Togrejser vinder frem  
Bæredygtige rejser er også en tendens som danskerne har taget til sig. Det kan de mærke hos rejsebureauet GrønRejs, som er specialiseret i togrejser.

”Vi ser en stor efterspørgsel på togrejser ned igennem Europa især fra børnefamilier. Mange tager gerne et pitstop undervejs, før de fortsætter rejsen sydpå til strandene ved middelhavet,” siger Jakob Skov Johansen, der er adm. direktør i GrønRejs. 
 
Ferierejser med tog er generelt et stigende fænomen blandt danskerne. I 2017 foretog danskerne 277.000 togrejser til ferier med mindst fire overnatninger i Danmark eller i udlandet. I 2022 lød tallet på 455.000, en stigning på 64 pct., viser tal fra Danmarks Statistik. 

Dansk sommer er også et hit 
Selvom der står udenlandske rejsemål på manges rejseplaner, så er de danske destinationer fortsat i høj kurs, vurderer Dansk Erhverv.   
 
”Vi har i de senere år set, at danskernes udlængsel ikke går ud over lysten til at holde sommerferie i Danmark. Vores måling viser, at 72 pct. af danskerne forventer at holde en del af deres sommerferie i Danmark. Det er på niveau med de foregående år. Så sammen med en masse udenlandske turister der kommer hertil, så er der er udsigt til en god sommer på de danske destinationer,” siger Lars Ramme Nielsen, der er branchedirektør for turisme, oplevelse og kultur i Dansk Erhverv.
 
I sommeren 2023 foretog danskerne 13,2 mio. overnatninger på de danske feriesteder. Det er godt 820.000 eller 6,7 pct. flere end i 2019 før COVID-19, viser tal fra Danmarks Statistik.  

Kontakt

Sundhed, velfærd & oplevelse

Jakob Hahn

Branchedirektør
Turisme, oplevelse & kultur

Lars Ramme Nielsen

Branchedirektør
Medarbejderprofil