Gemt

Hurra og grattis! Ny Øresundsaftale gør det nemmere at betale skat

13. maj 2024

En ny Øresundsaftale skal gøre det nemmere at afgøre, hvor medarbejdere med svensk bopæl skal betale skat. Ferring er en af de virksomheder, der glæder sig over aftalen. Har du også medarbejdere, der bor i Sverige? Så læs med her.

På en klar dag kan man fra medicinalvirksomheden Ferrings kontor i Kastrup følge Øresundsbroen med øjnene og se til Sverige.

Så kort er afstanden.

Kulturforskellene mellem Danmark og Sverige er næsten endnu mindre, og derfor har Ferring mange svenske medarbejdere – faktisk er cirka hver femte medarbejder svensk.  

De mange svenske medarbejdere kommer dog med en pris for Ferring: Mere administrativt arbejde.

Det skyldes Øresundsaftalen fra 2003, som giver komplekse skatteforhold og bureaukratiske benspænd for Ferring og mange andre danske virksomheder og medarbejdere.

Det er mere ressourcekrævende
En af de største udfordringer er at holde styr på, hvor medarbejderen opholder sig, og hvor der skal betales skat.

Hvis medarbejderen har bopæl i Sverige, men arbejder i Danmark og er på kontoret mindst halvdelen af sin arbejdstid i løbet af en periode på tre måneder, skal der betales skat i Danmark.

Hvis medarbejderen arbejder mere end halvdelen i Sverige, er det her, at der skal betales skat. Samtidig risikerer virksomheden at skulle betale sociale udgifter til Sverige, som i Danmark vil være dækket over skatten.

”Specielt under corona har det betydet, at vi har brugt mange arbejdstimer på at holde styr på, hvor vores svenske medarbejdere har været, fordi vi skulle sikre, at medarbejderen mindst halvdelen af arbejdstiden i enhver 3-måneders-periode fysisk har været i Danmark. Det har været bøvlet og ressourcekrævende, og det kan også ramme os økonomisk,” forklarer Marianne Kock, som er bestyrelsesformand for Ferrings danske afdeling.

Ny aftale fjerner bøvl
Nu bliver livet dog lettere for Ferring.

Skatteminister Jeppe Bruus har nemlig netop sat sin underskrift på en ny Øresundsaftale mellem Danmark og Sverige.

Den nye aftale indebærer blandt andet, at perioden hæves fra tre til 12 måneder - noget som Dansk Erhverv i flere år har kæmpet for.

”Vi skal stadig holde styr på, hvor medarbejderne er, men fordi perioden forlænges, så bliver det lettere og meget mere fleksibelt for både os og vores medarbejdere. Det er yderst positivt,” siger Marianne Kock.

Generelt bliver det lettere for medarbejderne med den nye aftale, pointerer hun og peger på, at medarbejderne eksempelvis får samme information, uanset om de henvender sig til Skat i Danmark eller Sverige.

En anden vigtig ændring er, at de svenske medarbejdere ikke længere er fritaget for pensionsafkastskat:

”Det er også en måde at beskatningen for vore danske og svenske medarbejde bliver mere ens, og det er en lettere administration, der bliver fjernet for os, og det glæder vi os over.”

Marianne Kock vurderer, at aftalen generelt vil gøre det nemmere for Ferring at ansætte svenske medarbejdere:

”Vi får fjernet nogle administrative byrder, og reglerne bliver enklere for de svenske medarbejdere. Det betyder også, at det bliver mere attraktivt at søge mod os. Derfor bliver det lettere at ansætte den kvalificerede arbejdskraft, vi mangler.”

Dansk Erhverv: Det er er vigtigt skridt for danske virksomheder
Hos Dansk Erhverv vækker den nye aftale også stor glæde. Det forklarer Jakob Ravn, som er Skattepolitisk chef i Dansk Erhverv og i flere år har arbejdet for at ændre aftalen:

”Mens det danske jobmarked boomer, så findes der ledige hænder godt 20 km væk i Sverige. De bliver nu lettere at ansætte, fordi aftalen fjerner mange af de bureaukratiske og økonomiske benspænd. Derfor er vi i Dansk Erhverv overlykkelige for, at det nu er lykkedes at lande en ny Øresundsaftale mellem Danmark og Sverige. Det får simpelthen de to landes arbejdsmarkeder til at hænge bedre sammen.”

Han uddyber:  

”Den nye Øresundssaftale kunne vi næsten ikke have designet bedre selv, for den giver fleksibilitet og fjerner administrative byrder for både virksomheder og pendlere. Det er virkelig godt og noget, vi har kæmpet for i flere år.”

De nye regler ventes at træde i kraft fra 2025.

Fakta om svenske medarbejdere i Danmark

Der arbejder mere end 20.000 svenskere i Danmark.

De seneste to år er antallet af svenske medarbejdere i Danmark steget med 2.300 personer.

Hvert år pendler cirka 17.000 personer fra Sverige til Danmark, og cirka 1.400 personer fra Danmark til Sverige.

Beregninger fra Dansk Erhverv viser, at internationale kollegaer i 2023 bidrog med 322 milliarder til BNP, hvilket svarer til 11,6 procent af Danmarks BNP.

 

Fakta om Øresundsaftalen

De nuværende regler for pendlerbeskatning, som er fra 2003, skaber unødvendigt besvær for både arbejdsgivere og pendlere.

Derfor er den svenske og danske regering blevet enige om at forbedre Øresundsaftalen.

De nye regler forventes at kunne træde i kraft fra 2025.

 

Kontakt

Kommunikation & Presse

Søren Willemoes Poulsen

Kommunikationskonsulent
Erhvervspolitik & Analyse

Jacob Ravn

Advokat, souschef PA og Skattepolitisk chef
Medarbejderprofil