; ;
Gemt

Julie har skiftet sofaen ud med lageret: Nu drømmer hun om at blive læge

24. maj 2024

Da 17-årige Julie droppede sin uddannelse, anede hun ikke, hvad hun skulle med sit liv. Det ændrede sig, da hun med hjælp fra fodboldklubben Randers FC fik et job. Nu er sofaen hos forældrene byttet ud med egen lejlighed, og usikkerheden er vekslet til en drøm om at uddanne sig til læge.

Vækkeuret bimler løs klokken tyve minutter over fem hver morgen hos Julie.

For mange 17-årige vil det formentlig føre til en del frustrerede slag på snooze-knappen, men ikke for den unge randrusianer. Hun står gladeligt op og spiser morgenmad, inden hun tager af sted på arbejde.

”Jeg skal tidligt op, fordi jeg skal møde tidligt, men jeg er rigtig glad for mit job, så det generer mig slet ikke.”

For bare et år siden lå det ellers ikke i kortene, at Julie skulle stå tidligt op. Eller være glad for et arbejde. Hun var droppet ud af uddannelsen til mekaniker, fordi det kedede hende, og hun stod i et mentalt ingenplansland. Hun anede med egne ord ikke, hvad hun skulle med sit liv.

Rart at have noget at stå op til
Det blev der ændret på. En uddannelsesvejleder sendte Julie i retning af fodboldklubben Randers FC, der også har en CSR-afdeling, som blandt andet hjælper unge mennesker ind på arbejdsmarkedet.

En af dem er Julie, som har fået job på lageret hos en virksomhed, der fremstiller plastemballage.

”Jeg havde ikke de store forventninger til det, men jeg er virkelig glad for det, og det er rart at have noget at stå op til. Arbejdet er fint, for jeg ved, hvad jeg skal, men det bedste ved jobbet er mine kollegaer. Vi kan snakke om alt muligt og har det sjovt, men hvis jeg har brug for ikke at snakke, så får jeg også lov til det. ”

Talenter til arbejdsmarkedet
Under navnet Talents of Tomorrow driver Randers FC en fritidsjobindsats, der er et kompetenceudviklingsforløb, hvor unge i alderen 14-17 år klædes på til at finde og fastholde et fritidsjob. Projektet er et partnerskab mellem Randers FC, Bysekretariatet, Ungdommens Uddannelsesvejledning Randers og Randers Ungdomsskole og er finansieret af Randers Kommune.

Selvom projektet ikke som sådan har noget med fodbold at gøre, giver det alligevel god mening for klubben at engagere sig i indsatser som denne, der har social ansvarlighed for øje.

”I Randers FC ønsker vi at være med til at bidrage positivt til lokalsamfundet. Blandt andet ved at støtte unge mennesker, der har brug for en ekstra hånd i ryggen, til at indfri deres potentialer. Simpelthen fordi vi tror på, at alle har noget at bidrage med. I den sammenhæng kan vi se, at det navn og den arena, der knytter sig til klubben, kan noget særligt – både i forhold til at motivere de unge og til at bygge bro til arbejdsmarkedet gennem vores sponsor- og samarbejdsvirksomheder” fortæller Randers FCs administrerende direktør, Henrik Jørgensen.

Gennem workshops og arbejdstræning på stadion har Julie og de andre unge i regi af Talents of Tomorrow fået mere viden om, hvad der forventes af dem på arbejdsmarkedet og helt konkret trænet kompetencer som samarbejdsevner, selvstændighed, mødestabilitet, ansvarlighed og personlig fremtoning. Derudover tilbydes de unge en 1-1 session, hvor en medarbejder fra projektet hjælper dem med at skrive en personlig ansøgning og giver gode råd og sparring på, hvor og hvordan, man kan søge job. I mange tilfælde kan klubben endog, qua Randers FC’s navn og netværk, etablere kontakt til lokale virksomheder, der gerne vil ansætte de unge.

Selvtillid og egen lejlighed
Det bedste ved jobbet og den nye hverdag er ifølge Julie fællesskabet med kollegerne. Faktisk er fællesskabet på jobbet så godt, at Julie er begyndt at ses med flere af kollegaerne privat. Generelt har arbejdet haft stor betydning for hendes sociale liv, forklarer hun:

”Tidligere kiggede jeg meget ned i jorden, når jeg mødte nye mennesker, men nu holder jeg øjenkontakt og smiler meget mere. Jeg har simpelthen fået mere selvtillid af at kunne løse opgaverne og tale en masse med kollegaerne.”

Udover den øgede selvtillid har lagerjobbet også kastet en anden fordel af sig; Julie er flyttet sammen med sin kæreste. Det var ikke muligt, før der begyndte at gå løn ind på kontoen:

”Altså det er jo vildt dyrt at bo selv, har jeg fundet ud af. Men det er også fedt at prøve, og det er rart at kunne klare det selv. Det giver da klart en grund til at arbejde, for ellers ville jeg jo nok bo hos mine forældre ude på landet, og jeg vil helst bo her i byen.”

Mod på mere
Julie fylder snart 18 år, og derfor kan hun ikke fortsætte i unge-afdelingen hos Superfos. Det betyder dog ikke et farvel til virksomheden, for hendes leder har tilbudt hende at fortsætte som fast vikar i en anden afdeling. Et tilbud Julie har takket ja til. På sigt vil hun gerne videre fra virksomheden, men det bliver ikke retur til sofaen:

”Jeg drømmer om at blive læge og hjælpe patienter med få det bedre. Nu har jeg har fået øjnene op for, hvad det betyder at have et arbejde, og det har i hvert fald givet mig mod på mere.”

Fritidsjob

Kontakt

Kommunikation & Presse

Søren Willemoes Poulsen

Kommunikationskonsulent