Gemt

Morten Dahlin: Det skal være nemmere at udvikle turisterhvervet i landområderne

29. maj 2024

Rrigid lovgivning må ikke stå i vejen for udviklingen af det vigtige turisterhverv i de danske land- og kystområder. Det slog minister for byer og landdistrikter, Morten Dahlin, fast, da han deltog i Dansk Erhvervs hotelnetværksmøde. Her fik han også en opfordring om at kigge nærmere på Airbnb.

I den vestjyske by Skjern driver Kristina Bundesen og hendes mand Hotel Skjern. Det har de gjort siden 2015.

Hotellet ligger i Skjern by, men Kristina Bundesen har ambitioner om at udvide for at imødekomme de mange turister, der vil nyde den vestjyske natur. Det er bare svært, forklarer hun:

”Vi vil gerne udvide med hytter udenfor byen, for det er naturen, som turisterne gerne vil opleve, men det er en meget stor opgave. Det er en tung administrativ opgave, og chancen for at få lov er meget lille.”

Og det ærgrer den vestjyske hotelejer:

”Vi er mange mindre aktører, der har samme udfordring. Vi har eksempelvis en kon-kollega, som har brugt årevis på at få lov at bygge nogle gamle og slidte campinghytter om. Det gør bare, at man mister pusten, inden man overhovedet er kommet i gang. Det er ærgerligt, for vi vil så gerne udvikle både vores forretning og vores lokalområde. Det burde simpelthen være lettere at søge og lettere at få lov til at bygge – især når man bare vil ombygge nedlagte eller faldefærdige bygninger.”

Minister med hjælpende hånd
I fremtiden kan livet dog blive lidt nemmere for Kristina Bundesen og andre aktører. Morten Dahlin, som er minister for byer og landdistrikter (V), havde i hvert fald stor forståelse for Kristina Bundesens situation og ønsker, da han gæstede Dansk Erhvervs hotelnetværk, som mandag den 27. maj holdt møde på spillestedet Vega.

Han supplerede selv med et eksempel fra Samsø, hvor en række lokale initiativtagere gerne vil ombygge en lukket og nedslidt betonfabrik til et badehotel. Det kan de bare ikke få lov til, fordi bygningen ligger for tæt på vandet til, at den må ændre funktion.

”Det er jo skørt, for bygningen er der jo i forvejen! Men det er et godt eksempel på rigid lovgivning, der står i vejen for vækst i områderne udenfor de store byer. Og dem er der desværre mange af” påpegede ministeren og uddybede:

”Turisterhvervet spiller en kæmpe rolle i landområderne, og derfor vil jeg kæmpe for, at vi får skabt nogle bedre rammevilkår, der kan hjælpe jer virksomheder med at skabe vækst. Vi skal skabe en bedre balance, hvor vi stadig passer på naturen, men hvor lovgivningen ikke bremser alle initiativer. Det forsøger vi at gøre med vores kommende landdistriktsudspil.”

Det vakte anerkendende nik fra blandt andre Kristina Bundesen og Lars Ramme Nielsen, som er branchedirektør for Turisme, oplevelse & kultur i Dansk Erhverv:

”Når det gælder det kommende landdistriktsudspil, så deler Dansk Erhverv ministerens analyse af, at planloven trænger til at blive lempet, da den begrænser investeringer og udviklingsmuligheder. Vi mener, at udviklingsmulighederne for virksomhederne langs kysterne og i landdistrikterne bør forbedres - naturligvis med respekt og i balance med naturen. Det skal blandt andet ske ved lovændringer og ved forbedringer i myndighedernes behandling af ansøgninger.”

Fokus på Airbnb
Det er ikke kun det kommende landdistriktsudspil, der fylder meget for branchen i øjeblikket. Det gør Airbnb også.

Der var enighed om, at Airbnb er til stor glæde for mange gæster og udlejere. Men der mangler fairness i.f.t. konkurrencen med de kommercielle virksomheder og problemer med den oplevede ’overturisme’ kan ofte henføres til Airbnb gæster med rullekufferter i beboelseskvarterer, mener Dansk Erhverv.

Derfor benyttede Lars Ramme ministermødet til at gentage ønsket om, at sikre at reglerne kan håndhæves.

“Reglerne er så hullede, at der reelt ikke er loft over udlejningen. Det er unfair konkurrence for hoteller og hostels, der har orden i penalhuset. Konsekvensen er også, at de større byer mangler værelser til udlejning på helårsbasis, da værelsesudlejerne opnår en væsentlig højere leje ved korttidsudlejning end ved helårsudlejning.”

Baggrunden er, at kommunerne ikke har hjemmel i sommerhusloven til at kontrollere eventuel korttidsudlejning af boliger, men blot har en indberetningspligt ved mistanke om erhvervsmæssig korttidsudlejning. Ansvaret for kontrol og tilsyn med korttidsudlejning efter sommerhusloven er placeret hos Bolig- og Planstyrelsen. 

Derfor var det passende at rejse emnet overfor ministeren. For med EUs Short Term Rental-direktiv gøres det lovpligtigt at opgøre antallet af korttidsudlejninger, og der gives kontrolmulighed. Men Plan- og Landdistriktsstyrelsen, som hører under ministeren, har meddelt, at Danmark ikke har aktuelle planer om at udvikle en indberetningsløsning.

Morten Dahlin lovede at se nærmere på problemstillingen – og dermed både startede og sluttede ministeren med at modtage klapsalver på Vega. 

Dansk Erhvervs hotelnetværk
Dansk Erhverv repræsenterer godt 200 hoteller og konferencesteder, som står for mere end 32.000 hotelværelser på landsplan. I hovedstaden står hotelmedlemmerne i Dansk Erhverv for godt 86 procent. af alle hotelværelser. Hotelnetværket ledes af Peter Schelde, som er CEO for Comwell Hotels.

Kontakt

Kommunikation & Presse

Søren Willemoes Poulsen

Kommunikationskonsulent
Turisme, oplevelse & kultur

Lars Ramme Nielsen

Branchedirektør
Medarbejderprofil