{{title}}
{{body}}
;
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
Følgende er nu registreret og vil danne grundlag for kontingentopkrævningen.
Samlet lønsum: {{formattedPayrollFunction}}
Antal ansatte: {{payrollRegistration.numberOfEmployees}}
Antal ansatte d. 30/9: {{payrollRegistration.numberOfEmployees309}}
Vi har sendt dig en kvittering pr. mail.
Har du rettelser, bedes du besvare den mail, vi har sendt dig eller kontakte os per telefon på {{MemberDepartmentPhonenumber}}.
Med venlig hilsen
Økonomisekretariatet
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
07. marts 2024
”Er der noget, jeg kan hjælpe dig med?”
Sådan lyder det fra Ikeas danske landechef Doris Lan, da hun møder en kundes søgende blik på en af gangene i varehusets store pluk-selv-lager.
Selvom landechefen er nået til tops i den svenske koncerns danske afdeling, er hun ikke bleg for at give en hjælpende hånd på gulvet.
Antal mere end fordoblet
Doris Lan, der er født og opvokset i Kina, startede sin karriere hos Ikea i sit hjemland for 23 år siden. I dag har hun stået i spidsen for Ikeas danske afdeling i knap 1,5 år.
Hun er et levende billede på den udvikling, der lige nu tegner sig i antallet af ikke-vestlige kvinder, der er i job i Danmark. For aldrig har så mange kvinder, der er indvandret fra ikke-vestlige lande, været i beskæftigelse i Danmark. Det viser tal fra Danmarks Statistik.
Betragter man de sidste ti år, er antallet mere end fordoblet. Mere præcist bød 3. kvartal 2023 på 105.100 kvinder – en stigning på 53.900 siden 2013.
Vejen til Danmark
Siden Doris Lan fik sit første job i Ikea for 23 år siden, har hun arbejdet sig op i graderne hos Ikea. I dag står hun i rollen som koncernens danske landechef i spidsen for seks varehuse og 3.000 medarbejdere.
Hos Ikea er det helt naturligt, at ledende medarbejdere rykker rundt til stillinger i forskellige lande. Faktisk opfordres de til at gøre det.
Det er en af grundene til, at Doris Lan har rejst tusindvis af kilometer væk hjemmefra for at tiltræde i stillinger i både Thailand, Holland og nu Danmark.
En anden central drivkraft er personlig udvikling, fortæller hun.
”Jeg ser mobilitet som en sund ting. For når du har et statisk ledelsesteam eller organisation, har du tendens til at tænke på en bestemt måde og faktisk begrænse dine muligheder for at ændre og innovere.”
Et godt match
Det er ikke tilfældigt, at det lige er Danmark, Doris Lan er havnet i.
”Der har i høj grad været et personligt parameter i forhold til, om jeg passer ind i kulturen. Så her har der også været en tilpasning fra mit personlige ønske og fra organisationens behov,” siger hun.
Og Doris Lan trives godt i Danmark. For hun kender Ikea rimelig godt med sine mere end to årtiers erfaring, og det har minimeret kulturchokket fra Kina til Danmark.
Selvom Kina på mange måder er forskellig fra Danmark, er der et punkt, hvor Danmark passer særligt godt til Doris Lan.
”Direktheden i den kinesiske kultur har været et rigtig godt match med Danmark. Jeg finder ingen problemer i at adressere problemstillinger, og det samme gælder danskerne. De er generelt ikke blege for at sige deres mening, og hierarkier spiller ikke nogen stor rolle i forhold til, hvem der udfordrer status quo. Vi taler åbent, bliver enige og bevæger os videre,” siger hun.
Nye perspektiver
Men det med at finde sig til rette i et helt nyt land har også båret udfordringer med sig. For det har på mange måder været udfordrende at komme med en anderledes baggrund og finde sig til rette i en helt ny kultur, fortæller Doris Lan.
”Jeg har skullet spørge mig selv; hvornår skal jeg bidrage? Hvornår skal jeg udfordre? Og hvornår skal jeg tilpasse mig?”
Udfordringerne har dog også budt på muligheder, understreger hun. For når man kommer fra et andet land, som gør tingene på andre måder, kan man bidrage med noget nyt. Man kan stille spørgsmål og udfordre sædvanlige processer og tankegange.
Og bliver der stillet spørgsmål, kan man skabe udvikling.
”Spørgsmål giver en god dynamik og kan bidrage til, at vi fortsætter med at bevæge os fremad, bibeholder den udfordrende mentalitet og de sunde debatter i virksomheden. Og så skaber det menneskelig udvikling,” siger Doris Lan.
Diversitet på dagsordenen
Hos Ikea er diversitet et vigtigt punkt på dagsordenen, og det er det også for Doris Lan:
”Jeg mener, at noget af det vigtigste som leder er at fremme et inkluderende miljø for at muliggøre, at organisationen kan omfavne og udnytte styrkerne, som forskellene bringer.”
Ifølge hende kan diversitet blandt andet give en bedre beslutningstagning, og så kan det bidrage til en mere forstående atmosfære. Og sidstnævnte er enormt undervurderet, hvis man spørger Doris Lan.
"Jeg tror personligt, at det giver rigtig meget for medarbejderengagementet. For mennesker ønsker at blive set, hørt og værdsat," siger hun.
Ikea har da også en række forskellige diversitetsinitiativer sat i søen. Blandt andet en årlig gennemgang af talentstruktur, der har fokus på bestemte mangfoldighedsemner som køn, etnicitet og alder. Og til talentstrukturen tilføjes snart mennesker, der er længere væk fra arbejdsmarkedet – for eksempel mennesker med et handicap.
I dag arbejder Ikea desuden med en målsætning om en ligelig fordeling mellem mænd og kvinder i medarbejderstaben. Og inden længe implementerer koncernen et mål om, at én ud af seks medarbejdere skal være fra andre etniciteter.
”Det er en modig erklæring for den danske organisation. Bliver det let? Nej. Det tror ikke, men det vil være sundt, og det er nødvendigt,” siger hun.
Kollektivt ansvar
Hvad er dine tanker om udviklingen i antallet af ikke-vestlige kvinder i arbejde i Danmark?
”Jeg synes, det er en rigtig god udvikling. Jeg tror, at når vi får flere kvinder ud i job, vil det skubbe grænserne for samfundet i forhold til at gøre det til et mere kollektivt ansvar at tage sig af familien. Og det har vi brug for,” siger landechefen.