;
Gemt

2024 har bevist, hvorfor offentlig-privat samarbejde er afgørende for Danmarks og Europas fremtid

27. november 2024

Offentlig-privat samarbejde har haft et tiltrængt politisk fokus i 2024 både i Danmark og i Europa. En revision af EU’s udbudsdirektiver skal bidrage til at løse udfordringerne med den europæiske konkurrenceevne, og øget inddragelse af private aktører skal bidrage til at løse de udfordringer, der er på velfærdsområdet i Danmark.

Offentlig-privat samarbejde spiller en vigtig rolle i en europæisk kontekst. Efter et veloverstået Europarlamentsvalg i 2024, forventes det, at EU’s udbudsdirektiver bliver genåbnet. I en tid hvor den europæiske konkurrenceevne bliver flittigt diskuteret, er det vigtigt at huske de europæiske virksomheders mulighed for at byde ind på offentlige opgaver.

EU’s udbudsdirektiver regulerer 2.000 milliarder euro svarende til 15 trillioner kroner hvert år på tværs af de europæiske landes samlede 250.000 offentlige institutioner. Det svarer til 14 pct. af EU’s samlede bruttonationalprodukt. EU’s samlede offentlige indkøb er derfor en drivkraft for den europæiske konkurrence og en mulig vækstmotor for danske virksomheder.

Ved en genåbning af udbudsdirektiverne mener Dansk Erhverv, at der skal være fokus på, at udbudsdirektiverne understøtter europæiske virksomheders konkurrenceevne ved at skabe rammevilkår, der understøtter den frie og åbne konkurrence. Direktiverne skal forholde sig til udbud som en proces og regulere, hvordan, og ikke hvad, der købes ind. Det skal gøres nemmere for virksomheder at byde på offentlige opgaver – ikke mere byrdefuldt.

Også i Danmark har offentlig-privat samarbejde været en vigtig dagsorden i 2024. Med vedtagelsen af ældreloven, etableres der en klageinstans under Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, der skal behandle de sager, hvor kommunerne i prissætningen af egne ydelser på ældreområdet ikke har fået alle omkostninger med i beregningen.

Dansk Erhverv har kæmpet for en kontrolenhed under Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen i mange år, da det er vigtigt, at kommunernes beregninger er korrekte. De selvejende og private tilbud skal afregnes med den samme pris, som det koster en kommune at levere en tilsvarende ydelse. Når de økonomiske forudsætninger er ens, kan der konkurreres på lige vilkår om at levere den bedste kvalitet – til stor gavn for borgerne.

Generelt kommer der et større politisk fokus på inddragelse af private aktører i offentlig opgaveløsning som følge af den demografiske udfordring. Med flere ældre og flere kronikere i Danmark er det nødvendigt at sikre et stærkt offentligt-privat samarbejde. Det er særligt relevant at huske i det kommende år med kommunal- og regionalvalg i vente.

Kontakt

Offentlig-Privat Samarbejde

Morten Jung

Branchedirektør for OPS
Medarbejderprofil