{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
14. november 2024
”En god leder skal være respektfuld, empatisk og ikke være bange for at træffe beslutninger. Men det vigtigste er, at man tør ansætte folk, der er dygtigere end sig selv.”
Berit Willumsgaard svarer prompte på spørgsmålet om, hvad der kendetegner en god leder.
Til gengæld tøver hun længe, da hun skal vurdere, om hun selv og ægtemanden Søren Rasmussen lever op til kriterierne:
”Åh, det er svært at svare på selv,” indleder hun:
”Vi gør det så godt, vi kan, og jeg synes da, at vi i hvert fald har været gode til at ansætte kloge folk.”
Ros fra juryen
Juryen til Årets Ejerleder er til gengæld ikke i tvivl om, at Berit Willumsgaard og Søren Rasmusen er dygtige ledere. De har kåret ægteparret, som står i spidsen for Albatros Travel, som Årets Ejerledere.
“Berit og Søren har formået at skabe en markedsledende virksomhed i rejsebranchen med deres unikke vision og sans for kvalitet. De har løftet Albatros Travel til nye højder og vist, hvordan innovation og kundefokus kan skabe ekstraordinære resultater til gavn for danskerne, dansk erhvervsliv og hele samfundet. For den indsats fortjener de stor anerkendelse,” siger Natasha Brandt, som er direktør i Dansk Erhverv, der sammen med PwC, Nykredit og Finans står bag Årets Ejerleder, der i år afholdes for 21. gang.
Fra lærer til leder
Albatros Travel blev stiftet af Søren Rasmussen og en partner i 1986. I 1991 forlod partneren virksomheden, og siden da har Albatros Travel været ejerledet og familiedrevet. Søren Rasmussen er i dag ejerleder i virksomheden.
Berit Willumsgaard, der ligesom sin ægtemand er uddannet lærer, blev fastansat i virksomheden i 1997, og siden 2014 har hun været adm. direktør:
”Jeg har ingen ledererfaring fra en anden virksomhed, men jeg har lært utrolig meget om ledelse gennem mit arbejde som lærer, hvor man jo i høj grad skal have overblik, sætte en retning og motivere. Og så vokser man jo med opgaven,” forklarer Berit Willumsgaard og uddyber:
”Jeg har eksempelvis aldrig været særlig glad for at tale til store forsamlinger, og jeg taler heller ikke specielt godt engelsk, men det skal man kunne som leder her. Så på et tidspunkt tog jeg simpelthen en beslutning om, at det kunne og skulle jeg. Og så gjorde jeg det.”
Selvom Berit Willumsgaard blev leder uden erfaring fra andre virksomheder og har skulle lære meget by doing, har hun altid nydt det, forklarer hun:
”Det, der driver os, er at se vores spæde idéer vokse og blive til virkelighed. Det at få en idé, arbejde videre og så se resultatet, det er stort. Og så er det selvfølgelig fantastisk, når tilbagemeldingerne fra vores kunder på turene er i top.”
”Det samme gælder i øvrigt når vores hyppige undersøgelser viser, at vores medarbejdere er glade. For succes er noget, vi skaber sammen.”
Strategimøder over aftensmaden
Som ejerleder har man Ifølge Berit Willumsgaard en stærk personlig investering i virksomhedens succes. Det betyder for ægteparret, at de er meget dedikerede og passionerede omkring arbejdet, der ikke kun bliver diskuteret på kontoret:
”Både min mand og jeg er gode til at få idéer, og vi diskuterer dem ofte over aftensmaden.”
Fra aftensmadssamtalerne er der ofte ikke langt fra idé til handling, forklarer hun. Ejerforholdet betyder nemlig, at de har stor frihed til at føre idéer ud i livet uden at skulle vente på godkendelser fra eksterne interessenter.
”Muligheden for at tage beslutninger hurtigt er helt klart en stor fordel. Eksempelpis har vi for nyligt købt et stykke jord i Afrika. Der opstod pludselig en mulighed, og så greb vi den. Det havde måske været en længere proces, hvis vi ikke var ejerledet, og så er det ikke sikkert, at vi have fået det. Det, synes jeg, virkelig er fedt.”
De hurtige beslutninger og uformelle strategimøder over aftensmaden var også en fordel under coronakrisen, hvor virksomheden måtte sende medarbejdere hjem og sluge to år med underskud:
”Det var virkelig en omskiftelig tid, hvor der nærmest fra dag til dag skulle tages store beslutninger – eksempelvis om at skære ned og sende medarbejdere hjem. Der havde vi en fordel i forhold til hastighed. Det samme gjaldt, da krisen var ovre. Der var vi virkelig hurtige til at komme i gang igen.”
Ingen storebror
Bagsiden af frihedsmedaljen er ifølge Berie Willumsggard en af de største ulemper ved at være ejerleder. For man står alene uden en stor koncern eller "storebror" i ryggen, når man eksempelvis oplever økonomiske vanskeligheder eller står over for andre kriser:
”Vi har selv det fulde ansvar for økonomien og vores medarbejdere, hvilket kan være en byrde i krisetider. Eksempelvis under coronakrisen. Jeg vil ikke bytte, men nogle gange kunne det være rart med en ekstern skulder eller storebror at læne sig op ad.”
Som ejerleder kan der ifølge Berit Willumsgaard også være en risiko for, at man ikke får tilstrækkeligt med input ude fra. Det forsøger ægteparret blandt andet at undgå ved at sparre med bestyrelsen.
Albatros Travel inviterer også udefrakommende eksperter til at holde oplæg for virksomheden for at sikre andres perspektiver. Én af de talere blev efterfølgende ansat i virksomheden, siger årets ejerleder:
”Som nævnt handler om at være bevidst om, at man ikke ved alt. Heller ikke som ejerleder. Derfor skal man huske at ansætte medarbejdere, der er klogere end en selv. Selvom det er ens egen virksomhed, skal man turde at give slip og overlade noget af ansvaret til andre. Det er virkeligt vigtigt.”
Det bliver i familien
Udover ægteparret er flere medlemmer af familien i dag en del af Albatros Travel. Datter Cæcilie Willumsgaard er ansvarlig for CSR, sønnen Rasmus Willumsgaard sidder i direktionen og er leder af it og teknik, mens svigersøn Jens Højer Rasmussen er salgs- og marketingdirektør.
Dermed er der også styr på fremtiden, når Berit Willumsgaard og Søren Rasmussen på et tidspunkt trækker sig tilbage:
”Vores børn ejer faktisk allerede 90 procent af virksomheden, så Albatros Travel vil også i fremtiden være ejerledet,” slutter Berit Willumsgaard.
Fakta om Årets Ejerleder 2024
Med Årets Ejerleder hylder Dansk Erhverv, PwC, Finans og Nykredit ejerledere, der som frontfigurer har skabt en ekstraordinær succeshistorie til inspiration for andre ejerledede virksomheder. I år afholdes prisen for 21. gang.
Der kåres syv regionale vindere, som er gået videre til Landskåringen.
Juryen består af regionsvinderen fra 2023 samt repræsentanter fra Dansk Erhverv, Nykredit, PwC og en erhvervsprofil.
Om Albatros Travel
Albatros Travel har fokus på at tilbyde skræddersyede rundrejser til destinationer over hele verden. Virksomheden har i dag en solid position som markedsleder inden for særligt rundrejser i Skandinavien. Albatros Travel har udvidet sit tilbud med ekspeditionsskibe til polaregnene og egne safari-camps i Sydafrika og Tanzania, som er etableret i samarbejde med lokalbefolkningen.
I 2023 omsatte Albatros Travel for 733 millioner kroner. Der er 120 ansatte i virksomheden.