Gemt

Dansk Erhverv: Uden nye løsninger kommer kandidatreformen ikke i mål

20. november 2024

Efter mere end års arbejde fremlægger det såkaldte Kandidatudvalg deres scenarier for fremtidens universitetsuddannelser. Rapporten viser, at det med de givne rammer, bliver meget svært at nå de politiske ambitioner for reformen. Dansk Erhverv kalder derfor på nye løsninger.

kandidatreform-universitetsstuderende-pa-trappe

I juni 2023 vedtog et bredt flertal i Folketinget, at 30 pct. af universiteternes kandidatuddannelser skal omlægges. Målsætningen var et 10 pct. skulle forkortes fra to til et år, og yderligere 20 pct. skal omlægges til såkaldte erhvervskandidatuddannelser, som er deltidsuddannelser med sideløbende beskæftigelse. Hele formålet med reformen var at skabe uddannelser, som i højere grad passer til arbejdsmarkedet.

I Dansk Erhverv støttede vi reformens oprindelige intention om at skabe kandidater tættere på erhvervslivet. Det formål fremgår ikke af kandidatudvalgets rapport, og det finder vi meget bekymrende,

siger Mads Eriksen Storm, uddannelses- og forskningspolitisk chef i Dansk Erhverv.

Af rapporten fremgår det, rektorerne finder det ”meget vanskeligt at indfri de politiske ambitioner” om, at lave 20 pct. erhvervskandidater under de nuværende rammer. Det betyder, at langt flere end 10 pct. af uddannelserne bliver forkortet.

I Dansk Erhverv ser vi rigtigt positivt på ideen om erhvervskandidater. Det er ubetinget klogt at blande teori og praksis. De nuværende rammer gør det meget svært at lave erhvervskandidater. Vi finder det derfor meget positivt, at uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund siger, at hun går i dialog med bl.a. erhvervslivet. Det er helt afgørende, at erhvervskandidaterne bliver attraktive for såvel erhvervslivet som for de studerende, siger Mads Eriksen Storm.         

Som en del af universitetsreformen bliver optaget på universiteterne beskåret i form af en såkaldt sektordimensionering. Både uddannelser med høj ledighed og uddannelser med mangel på arbejdskraft bliver beskåret.

Sektordimensioneringen fjerner pladser på uddannelser så som it, hvor virksomhederne i den grad mangler arbejdskraft. Det er dybt uholdbart, og går ud over dansk vækst og konkurrenceevne. Det er bydende nødvendigt, at der findes en anden model, der sikrer, at virksomhederne kan få den arbejdskraft, de efterspørger, siger Mads Eriksen Storm.

Kontakt

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Mads Eriksen Storm

Uddannelses- og forskningspolitisk chef
Medarbejderprofil