{{title}}
{{body}}
;
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
Følgende er nu registreret og vil danne grundlag for kontingentopkrævningen.
Samlet lønsum: {{formattedPayrollFunction}}
Antal ansatte: {{payrollRegistration.numberOfEmployees}}
Antal ansatte d. 30/9: {{payrollRegistration.numberOfEmployees309}}
Vi har sendt dig en kvittering pr. mail.
Har du rettelser, bedes du besvare den mail, vi har sendt dig eller kontakte os per telefon på {{MemberDepartmentPhonenumber}}.
Med venlig hilsen
Økonomisekretariatet
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
Sagens baggrund
Sagen drejede sig om en produktionsmedarbejder, der blev ansat den 1. november 2014 til at udføre arbejde på virksomhedens fabrik. I marts 2022 tiltrådte medarbejderen som midlertidig fabrikschef i virksomheden.
Siden sin ansættelse havde medarbejderen fået flere lønstigninger, hvilket bl.a. betød, at han ved overgangen til stillingen som midlertidig fabrikschef lå væsentligt over niveauet for de øvrige produktionsmedarbejdere på fabrikken.
I maj 2023 tiltrådte en ny fabrikschef, hvorefter virksomheden den 30. oktober 2023 varslede en nedsættelse af medarbejderens løn med henvisning til, at han ikke længere varetog arbejdsopgaver af ledelsesmæssig karakter. Da medarbejderen ikke kunne acceptere lønnedsættelsen, opsagde virksomheden ansættelsesforholdet på baggrund af den manglende accept af lønnedgangen samt den omstændighed, at virksomheden ikke fandt det driftsmæssigt forsvarligt at opretholde medarbejderens lønniveau, som lå væsentligt over de øvrige produktionsmedarbejderes løn.
Medarbejderen mente, at opsigelsen var usaglig, og henviste til, at den højere løn ikke knyttede sig til den midlertidige ledelsesfunktion, men i stedet var udtryk for længere anciennitet og andre kvalifikationer og kompetencer end de øvrige produktionsmedarbejdere.
Sagen blev herefter indbragt for Afskedigelsesnævnet.
Kendelsen
Dommeren fastslog indledningsvist, at en opsigelse som følge af, at en medarbejder ikke vil acceptere en lønnedgang, i almindelighed må anses for saglig, hvis den er begrundet i virksomhedens økonomiske forhold og ikke er vilkårlig.
Dommeren lagde til grund, at medarbejderens lønforhøjelser skyldtes, at han varetog særlige opgaver som følge af, at fabrikschefen ikke talte dansk. Dernæst bemærkede dommeren, at medarbejderen ikke kunne give andre plausible forklaringer på lønforhøjelserne, og at medarbejderen ikke i øvrigt havde kunne antages at have produceret mere end sammenlignelige medarbejdere på fabrikken.
Herefter fastslog dommeren, at virksomheden var berettiget til at efterse virksomhedens omkostningsniveau i forbindelse med den nye fabrikschefs tiltræden i maj 2023, uanset at virksomheden ikke var økonomisk presset.
På den baggrund fandt dommeren, at virksomheden var berettiget til at varsle nedsættelse af medarbejderens løn til et niveau, der svarede til de højest lønnede af de øvrige produktionsmedarbejdere. Dommeren fandt desuden, at det var sagligt at opsige medarbejderen med henvisning til, at han ikke ville acceptere den varslede lønnedsættelse.
Dansk Erhverv bemærker
Kendelsen viser først og fremmest, at en arbejdsgiver kan gennemføre en lønnedsættelse, hvis nedsættelsen er begrundet i virksomhedens økonomiske forhold og ikke er vilkårlig, selvom arbejdsgiveren ikke på varslingstidspunktet befinder sig i en økonomisk vanskelig situation.
Derudover viser kendelsen, at en medarbejders manglende accept af en ellers sagligt varslet lønnedgang kan udgøre et rimeligt opsigelsesgrundlag.
Dansk Erhverv anbefaler, at medlemmer søger rådgivning forud for varsling af en lønnedsættelse og en eventuel senere opsigelse.
Nyheden er skrevet på baggrund Afskedigelsesnævnets kendelse af 17. oktober 2024 i sag nr. 20240358.