Gemt

Glædeligt, at ukrainske flygtninge kan blive i Danmark frem til marts 2026

26. november 2024

Det er yderst glædeligt for ukrainske flygtninge og danske virksomheder, at Danmark har forlænget særloven for fordrevne ukrainere med yderligere et år, så de kan blive i Danmark frem til marts 2026.

Krigen i Ukraine har nu varet i over 1000 dage. Og der er desværre ikke udsigt til, at der bliver fred i Ukraine foreløbig, så de mange fordrevne ukrainere kan vende hjem.

Derfor er det glædeligt, at Danmark har forlænget opholdsgrundlaget af fordrevne ukrainere med yderligere et år, frem til marts 2026.

Særloven gør det blandt andet muligt for fordrevne ukrainere at søge arbejde og benytte sig af skoler, dagtilbud og sundhedsvæsen, mens de har opholdstilladelse.

En gevinst for det sanske arbejdsmarked
Det er yderst glædeligt for både de ukrainske flygtninge og for danske virksomheder, at særloven forlænges. For mere end otte ud af 10 ukrainere er i arbejde. I oktober 2024 er 83 pct. af de fordrevne ukrainere, der gerne vil i arbejde, kommet i beskæftigelse. Det svarer til, at godt 13.800 nyankomne ukrainere er i arbejde. Og det er en gevinst for det danske arbejdsmarked.

Det er en succeshistorie, at så mange fordrevne ukrainere har fundet fodfæste på det danske arbejdsmarked. Ikke kun for de fordrevne ukrainere, men også for danske virksomheder, som i høj grad mangler kvalificeret arbejdskraft. Ukrainerne har sammen med seniorerne bidraget til den flotte beskæftigelsesudvikling, vi har oplevet de seneste år,”

siger Stine Pilegaard, underdirektør i Dansk Erhverv, som mener, at forlængelsen af særloven er godt nyt for både ukrainere og virksomheder:

Det er vigtigt for den enkelte ukrainer og for virksomhederne, at de fordrevne ukrainere fortsat har ret til ophold i Danmark. Uden denne forlængelse, så ville virksomhederne have være tvunget til at opsige ukrainske medarbejdere i løbet af december – det slipper de heldigvis for nu.”

Fik du læst?

Kontakt

Arbejdsmarked, uddannelse og forskning

Stine Pilegaard Jespersen

Underdirektør
Medarbejderprofil