{{title}}
{{body}}
{{tagline}}
{{body}}
| {{tag}}
{{body}}
{{body}}
{{item.label}}
{{f.label}}
{{Body}}
{{receiptRedirectText}}
Fejlkode: {{resetErrorCode}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{hintTitle}}
{{hintBody}}
{{data.labels.body}}
{{data.labels.body}}
Her kan der kun vælges en:
Her kan der vælges flere:
Bemærk: ved valg af flere bliver søgningen smallere!
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{labels.errorBody}}
{{labels.noResultsBody}}
{{scrollHint}}
{{textLabels.successBody}}
{{data.qrText}}
{{Description}}
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{item.location}}
{{item.prices[0].value}} kr. ({{item.prices[0].label}}) / {{item.prices[1].value}} kr. ({{item.prices[1].label}})
{{errorBody}}
{{noResultsBody}}
Her kan du som firmaadministrator ændre de 5 primære kontaktpersoner i jeres firma.
{{headerSubText}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{headerSubText}}
{{additionalInformation.sustainability.subtitle}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionFocus}}
{{additionalInformation.sustainability.carbonReductionPotential}}
{{additionalInformation.investors.subtitle}}
{{additionalInformation.investors.businessModel.label}}
{{additionalInformation.companyStatus.label}}
{{additionalInformation.companyOtherArtifacts.label}}
{{modal.modalCorrelationIdDisclaimer}}
{{eventCard.text}}
18. november 2024
Mandag formiddag fremlagde regeringen i samarbejde med SF, Konservative, Liberal Alliance og Radikale Venstre en ny politisk aftale. Aftalen indeholder ambitiøse mål for at reducere kvælstofudledningen og afsætter flere milliarder til at etablere mere skov og natur. Samtidig vil landbruget, ligesom resten af erhvervslivet, fremover være omfattet af en CO2-afgift. Den grønne trepartsaftale får dermed ikke kun konsekvenser for landbruget, men vil også påvirke andre dele af det danske erhvervsliv.
Fremme af plantebaserede fødevarer og økologi
Parterne i den nye aftale er enige om, at plantebaserede fødevarer skal have en endnu vigtigere rolle i den danske fødevareproduktion. Derfor bliver der afsat i alt 420 mio. kr. fra 2025 til 2030 til Fonden for Plantebaserede Fødevarer, som samtidigt gøres permanent. Der afsættes milliarder til pyrolyse og igangsættes en tværsektoriel vækstplan, der understøtter innovative teknologier i landbruget. Dansk Erhverv opfordrer til en teknologineutral tilgang, når aftalen skal implementeres. Det vil være med til at fremme innovationskraften – både for landbruget og for de mange virksomheder, der kan bistå med viden og nye grønne løsninger.
Fokus på økologi – og stort potentiale for biosolutions
Den grønne trepart har også fokus på økologi, for den økologiske produktion skal fortsat være en vigtig del af dansk landbrug, og der bliver i aftalen afsat 20 mio. kr. til det økologiske landbrug, der skal understøtte efterspørgslen efter bl.a. økologiske varer. Aftalen kan altså have betydning for, hvad vi fremadrettet kommer til at se på hylderne i de danske supermarkeder, hvor plantebaserede fødevarer og økologiske produkter vil fylde mere og mere. Dermed sætter aftalen fokus på de store potentialer i biosolutions, hvor Danmark i høj grad er et foregangsland.
Gevinster for de danske farvande og naturen
Derudover skal kvælstofudledningen mindskes med 13.780 tons fra de danske landbrug. Hvis det lykkes at reducere kvælstofudledningen, vil det give store, historiske forbedringer af et presset dansk vandmiljø, som også har gjort udvidelse af produktion og havne meget vanskelig. Samtidig vil vi, hvis aftalens målsætninger indfris, se en stor ændring af det danske landskab, da 10 pct. af Danmarks areal skal omlægges til natur og skov frem mod 2045. Endelig igangsættes et arbejde for, at private aktører i højere grad kan opkøbe landbrugsjord og udtage det til natur – en prioritet, som Dansk Erhverv har arbejdet for.
Nogle virksomheder betaler prisen
Imidlertid skal en del af finansieringen af den nye politiske aftale hentes fra erhvervslivet. Det følger af aftalen, at en reserve til grøn omstilling samt afgiftsfritagelse for biogas i Aftale om Grøn Skattereform fra 2022 omprioriteres. Det drejer sig om over 1 mia. kr., som kanaliseres fra virksomhedernes grønne omstilling og udfasning af fossile brændstoffer over til landbruget. Det er en omprioritering, som Dansk Erhverv finder stærkt urimelig, da vi befinder os i en tid, hvor de europæiske virksomheders konkurrenceevne i forvejen er stærkt udfordret. Midlerne blev oprindeligt afsat til at hjælpe med at elektrificere erhvervslivet, så der kunne blive skabt en større uafhængighed og skabt en øget konkurrenceevne med lavere energipriser.
Nu venter opfølgningen
Aftalen indeholder en lang række oplæg til kommende forhandlinger, som vi i Dansk Erhverv vil følge tæt. Vi vil have fokus på implementeringen af de mange frivillige initiativer, at midlerne til arealomlægning udmøntes på en måde, så samme areal udnyttes til flere formål, f.eks. skov og grøn energi, og at løse kvælstofudfordringen særligt i områder, hvor det ringe vandmiljø bremser udvikling af lokal produktion.