;
Gemt

Dansk Erhverv savner konkrete tiltag efter samråd om Temu og onlinemarkedspladser

29. oktober 2024

Det er ikke nok at håndhæve eksisterende regler. Temu og andre platforme skal gøres ansvarlige for de produkter, de tilbyder.

Fotograf: Davdid Kahr/Folketinget. 
 
Det var glædelige nyheder for dansk erhvervsliv, da erhvervsminister Morten Bødskov i den forgangne uge annoncerede, at regeringen ville sætte foden ned over for trafikken af ulovlige produkter solgt over onlinemarkedspladser som Temu. Vi har i Dansk Erhverv længe råbt op omkring de unfair konkurrenceforhold og udvandingen af EU’s lovgivning, når onlinemarkedspladser fra tredjelande som Kina sender bølger af ulovlige produkter og varer ind over Europa.

Vi ser derfor frem til at blive inviteret til den kommende task-force, hvor vi vil og kan bidrage med vores erfaring gennem de sidste syv år samt stærke samarbejde med Sikkerhedsstyrelsen, Forbrugerrådet Tænk, Legebranchen – Leg og relevante europæiske organisationer
 
 
Efter samrådet den 24. oktober om udfordringen med Temu og andre markedspladser er vi dog skuffede over den manglende konkretisering og mangel på nytænkende indsatser for at dæmme op for de ulige konkurrenceforhold. Som SF’s Lisbeth Bech-Nielsen påpegede, har vi i Dansk Erhverv i mange år advaret mod konsekvenserne af denne udvikling.

Det er klart, at håndhævelse skal der til, men der kommer ikke fair konkurrence af alene at håndhæve, da problematikken ligger i, at onlinemarkedspladserne fra tredjelande ikke har fået tildelt ”en rolle” med ansvar og pligter i lovgivningen (Digital Services Act). Det har alle andre operatører i deres roller som henholdsvis ”fabrikant”, ”importør” eller ”distributør”. Det er derfor nu vigtigere end nogensinde før at holde fast i vores indsats for at beskytte danske virksomheder og forbrugere mod ulovlige varer, mens forståelsen og interessen for den danske løsning i Bruxelles er stigende.
 
 
Selvom det er positivt, at der nu er politisk vilje til at tackle problemerne, savner vi konkrete tiltag. Erhvervsministerens bemærkning om, at andre EU-lande er "med på at se på sagen" kræver nærmere afklaring. Der er brug for ændringer, der gør onlinemarkedspladser som Temu ansvarlige for de produkter, de tilbyder. Derfor er digitaliseringsminister Caroline Stage Olsens håb om at gøre brug af eksisterende regler og håndhævelse ikke tilstrækkelig. Det grundlæggende problem er, at onlinemarkedspladserne fra tredjelande ikke har ansvar for at sikre, at deres produkter overholder lovgivningen. 
 
For at sikre konkurrencen og beskytte forbrugerne skal vi arbejde for klare ansvarsforhold. Dansk Erhverv ser derfor frem til at fortsætte kampen for, at onlinemarkedspladserne fra tredjelande tildeles et importøransvar. 

 

Se alle vores artikler og tal om Temu

Kontakt

Handel

Betina Schiønning

Fagchef for Produktregulering og Håndhævelse