Gemt

Flot vækst i Europa i tredje kvartal: Set med danske briller er det desværre de forkerte steder i Europa

30. oktober 2024

Det er godt nyt, at der er vækst i Europa. Men set med danske briller er der desværre vækst de forkerte steder i Europa. Til gengæld er den økonomiske udvikling svag hos store danske eksportmarkeder som Tyskland og Sverige.

Netop offentliggjorte tal fra Eurostat viser, at BNP-væksten i EU27 var 0,3 pct. i tredje kvartal, mens væksten i Euroområdet var 0,4 pct. i kvartalet.

Det er godt nyt, at der er vækst i Europa. Lavere inflation og pæn lønvækst give et solidt økonomiske fundament for vækst i Europa. Dertil er renterne blevet sænket, hvilket på sigt skaber grobund for yderligere økonomisk aktivitet.

I Frankrig er de økonomiske aktiviteter i tredje kvartal desuden ekstraordinært trukket op af OL i Paris. OL i Paris og de økonomiske aktiviteter omkring OL er nu et overstået kapitel. Hvis der ikke opstår ny økonomisk aktivitet på størrelse med OL, vil der være tilbagegang i Frankrigs økonomi i fjerde kvartal.

Set med danske briller: Vækst i de forkerte lande
Set med danske briller er det desværre de forkerte steder i Europa, der er vækst. Der er pæn vækst i lande som Spanien og Frankrig, men det er forholdsvis små danske eksportmarkeder. Til gengæld er den økonomiske udvikling svag hos store danske eksportmarkeder som Tyskland og Sverige.

I tredje kvartal var BNP-væksten i Spanien 0,8 pct. og 0,4 pct. i Frankrig. I Sverige, som er Danmarks tredjestørste eksportmarked, var BNP-væksten -0,1 pct. i tredje kvartal. I Tyskland, som er Danmarks næststørste eksportmarked, var væksten egentlig meget flot på 0,2 pct., men det skal ses i lyset af en større tilbagegang på 0,3 pct. i andet kvartal.

I 2023 var Danmarks eksport til Spanien 38 mia. kr. og eksporten til Frankrig var 55 mia. kr. Det skal sammenholdes med, at Danmarks eksport til Tyskland var 233 mia. kr., mens Sverige aftog for 144 mia. kr.

Sverige er i teknisk recession, mens Tysklands økonomi havde væsentlig tilbagegang i andet kvartal. Set med danske briller er det en dårlig økonomisk udvikling på to meget vigtige eksportmarkeder.

Tysklands økonomi har igennem en efterhånden lang periode udviklet sig svagt, og den tyske økonomi har været hårdt ramt af mange kriser. Coronakrisen sendte økonomien til tælling. Energikrisen ramte den energiintensive fremstillingsindustri hårdt, mens de høje renter gjorde ondt værre, fordi der produceres mange varer, som køberne ofte vil lånefinansiere. Derudover er der mange udfordringer i den tyske bilindustri, som har stor betydning for Tysklands økonomi.

Kontakt

Erhvervspolitik & Analyse

Kristian Skriver

Seniorøkonom
Medarbejderprofil