;
Gemt

International Energy Agency: Vi er på vej mod “the Age of Electricity”

23. oktober 2024

The International Energy Agency (IEA) har netop offentliggjort deres seneste udgave af World Energy Outlook. Den årlige publikation giver en dybdegående analyse af det globale energisystem. I år ses et højnet fokus på det ustabile geopolitiske landskab og samtidig slås det fast, at vi nu med hastige skrift nærmere os, hvad der kan kaldes ”the Age of Electricity”.

imageicfet.png


World Energy Outlook (WEO) 2024 bærer i høj grad præg af, at vi lever i en tid med store globale geopolitiske spændinger. Flere regionale konflikter er de seneste år blusset op – vi står bl.a. midt i en eskalerende konflikt i Mellemøsten, og samtidig synes enden på krigen i Ukraine ikke at være nær. Det usikre geopolitiske landskab påvirker i høj grad energisektoren, og vi har med de seneste geopolitiske choks fået at se, hvordan afhængighed af energiforsyning fra et andet land hurtigt kan blive en enorm sårbarhed.

Ifølge IEA understreger dette blot det øgede behov for forsyningssikkerhed og for at accelerere energisektorens grønne omstilling. Noget der uden tvivl kræver ordentlige rammevilkår og flere og større investeringer.

Fremtidens energimarked
Rapporten dykker ned i de nyeste og største trends, og hvilken betydning de forventes at have for fremtidens energisikkerhed, den grønne omstilling og det økonomiske landskab. Baseret på markedet, gældende regulering og det politiske landskab, forudser IEA, at selve den kontekst, hvori energimarkedet opererer og udvikler sig, kan forventes at ændre sig markant i de kommende år.

Geopolitisk usikkerhed vil forventeligt blive den nye norm, men da energimarkedet præges af et stort udbud af mange forskellige typer brændsler og ikke mindst teknologier, behøves det ikke nødvendigvis at vække bekymring. Bl.a. forventes der i den anden halvdel af 2020’erne at være et regulært overudbud af naturgas og olie, hvilket bestemt leder tankerne langt væk fra den nylige energikrise.

Derudover vurderer IEA, at der er global kapacitet til at øge installationshastigheden af grønne energiteknologier endnu mere, hvor specielt muligheden for at skrue tempoet op for solceller og batteriproduktion fremhæves. Det pointeres dog, at det indiskutabelt skal gå hånd i hånd med flere investeringer. Vi ser ind i et enormt vækstmarked for grøn energiteknologi, men uden yderligere investeringer i området kan den øgede kapacitet ikke indfris.

Age of Electricity
Baseret på markedet og den nuværende regulering slår rapporten fast, at kilder med lave CO2-udledninger står til at generere mere end halvdelen af verdens elektricitet i 2030. Vedvarende energi er altså i fuld gang med at gøre sit indtog i verdens energisystemer med en imponerende fart. I 2023 blev der tilføjet 560 GW kapacitet til energisystemet fra vedvarende energikilder.

IEA fastslår også, at verden er godt på vej mod ”peak fossil fuels” - det vil sige, at efterspørgslen efter kul, olie og gas topper senest i 2030. En forventet forsat vækst i verdens energiefterspørgsel vil således kunne dækkes af grøn energi post-2030. Det er godt nyt for både klimaet og for forbrugernes pengepung, som kan se frem til energi baseret på billig grøn strøm.

WEO understreger, at elektrificering er kommet for at blive. Den globale efterspørgsel på elektricitet er således steget med dobbelt hastighed ift. den samlede energiefterspørgsel.  IEA’s direktør Fatih Birol slår fast, at vi med hastige skridt nærmer os ”the Age of Electricity”, hvor det forventeligt vil være udbud og efterspørgsel på vedvarende kilder af elektricitet, der definerer energimarkederne. 

Stadig usikkerheder og et stykke vej til net zero
Dog lægges der vægt på, at fremdriften af vedvarende energi er langt fra ligeligt fordelt mellem markeder og teknologier. F.eks. stod Kina for 60 pct. af ny vedvarende energi opstillet på globalt plan i 2023. Og derudover er Kinas produktion af strøm fra solpaneler alene på vej til at overstige hele USA’s efterspørgsel på strøm i starten af 2030. Det understreger, at vi i de andre regioner, herunder EU, skal op i gear, hvis ikke vi vil sakke bagud i det grønne kapløb.

På trods af at der en vækst i den globale vedvarende energikapacitet, er der stadig lang vej til, at energisektoren er på en kurs, der flugter med målet om Net Zero-udledninger. Et utal af faktorer, herunder adfærd fra nationale regeringer, investorer og forbrugere, påvirker kursen, og gør det derfor meget svært at fastslå fremtiden for det globale energimarked – og dermed muligheden for at opnå Net Zero.

WEO indeholder derfor en udpenslende Sensitivity Analysis, der udforsker forskellige parametres påvirkning på mulige udfald af problemstillinger såsom: hvor hurtigt vokser VE-markedet, hvilken påvirkning vil hyppigere og voldsommere naturkatastrofer have, og hvordan vil AI påvirke fremtidens efterspørgsel på elektricitet?

Dansk Erhverv mener
World Energy Outlook understreger mange af de pointer, vi sætter øverst på dagsordenen i Dansk Erhverv. EU skal sætte alt ind for at skabe de rette rammebetingelser for, at vi er hjemsted for fremtidens produktion af grøn energiteknologi. Der skal sættes skub i opsætningen af mere vedvarende energi, og det europæiske energiforbrug skal elektrificeres. Det handler simpelthen om, at vi skal frigøre os fra afhængigheden af despotiske regimers sorte energi – Putins gas såvel som andre diktatoriske landes olieeksport – samtidig med, at vi skal følge det hastigt udviklende energimarked, som ifølge IEA står på tærsklen til ”the Age of Electricity”.

Kontakt

Klima & Energi

Esben Thietje Mortensen

Energipolitisk chef
Klima, Energi, Miljø & Byggeri

Ulrich Bang

Vicedirektør
Medarbejderprofil