Gemt

Opsigelse af en gravid medarbejder på tredje arbejdsdag kostede 180.000 kroner i godtgørelse

DANSK ERHVERV | PERSONALE | 30. OKTOBER

En kvinde oplyste på sin første arbejdsdag, at hun var gravid og havde graviditetsbetinget kvalme og svimmelhed. Da hun sygemeldte sig på den tredje arbejdsdag, blev hun opsagt. Ligebehandlingsnævnet tilkendte medarbejderen en godtgørelse på 180.000 kroner, da arbejdsgiveren ikke havde bevist, at graviditeten ikke var medvirkende årsag til opsigelsen.

image6irll.png

Om ligebehandlingsloven
Efter ligebehandlingslovens § 9 må en arbejdsgiver ikke opsige en medarbejder eller udsætte denne for anden mindre gunstig behandling, fordi medarbejderen har fremsat krav om udnyttelse af retten til fravær eller i øvrigt på grund af graviditet, barsel eller adoption.

Hvis en gravid medarbejder opsiges under sin graviditet, påhviler det arbejdsgiveren at bevise, at opsigelsen hverken direkte eller indirekte er begrundet i graviditeten (”omvendt bevisbyrde”). Er arbejdsgiveren ikke i stand til at løfte denne bevisbyrde, kan arbejdsgiveren blive pålagt at betale en godtgørelse for brud på ligebehandlingsloven.

Sagen kort
En kvinde blev ansat som klinikassistent og oplyste på sin første arbejdsdag, at hun var gravid og døjede med graviditetsrelateret kvalme, svimmelhed og andre gener.

Dagen efter skrev virksomhedens ejer og medarbejderen sammen på e-mail, da ejeren blandt andet var utilfreds med, at medarbejderen på den første arbejdsdag havde fremsat negative udtalelser om klinikken. Medarbejderen mente derimod, at hun blot havde fremsat et ønske om roterende arbejdsopgaver, men at dette ikke betød, at hun ikke kunne varetage stillingen, og hun undskyldte for kommentarerne.

Medarbejderen sygemeldte sig på den tredje arbejdsdag, da hun kastede op og ikke kunne arbejde. Senere på dagen modtog hun en opsigelse, der indeholdt flere begrundelser, herunder ”manglende engagement”, ”manglende evne til at kommunikere på en velafbalanceret måde” og ”illoyal opførsel”.

Ligebehandlingsnævnets kendelse
Ligebehandlingsnævnet vurderede, at klinikken ikke havde løftet bevisbyrden for, at opsigelsen ikke var helt eller delvist begrundet i medarbejderens graviditet. Der blev lagt særligt vægt på den nære tidsmæssige sammenhæng mellem medarbejderens oplysning om graviditeten til arbejdsgiveren og den efterfølgende opsigelse, og at hun på opsigelsesdagen var graviditetsbetinget sygemeldt.

Medarbejderen blev derfor tilkendt en godtgørelse på 180.000 kr. svarende til ca. seks måneders løn.

Dansk Erhverv bemærker
Afgørelsen viser, at der er tale om en tung bevisbyrde, som arbejdsgiveren skal løfte, hvis en opsigelse sker under graviditet eller barsel. Endvidere viser afgørelsen, at en godtgørelse som udgangspunkt fastsættes til seks måneders løn, selvom medarbejderen på opsigelsestidspunktet kun har været ansat i få dage.

Dansk Erhverv anbefaler altid medlemsvirksomheder at rette henvendelse til os, inden der træffes beslutning om opsigelse af en medarbejder, der er gravid eller på barsel.

Nyheden er skrevet på baggrund af Ligebehandlingsnævnets kendelse nr. 9655 af 6. juni 2024 - j.nr. 22-27162

Fik du læst?